Gele currysoep

Gele currysoep een heerlijke recept.

Whoehoe het is weer tijd voor soep! In deze periode dat de prijzen stijgen, is het duurzaam om een soepje te maken. Meestal kan alles lekker in 1 pan, er word daarmee ook gelijk op de prijs van gas en elektriciteit gelet. Plus het is lekker, gezond en super makkelijk. Vandaag een heerlijke gele currysoep.

Groenten in de gele currysoep

Een perfecte maaltijd om veel groenten mee naar binnen te krijgen. Mocht je allemaal restjes hebben van verschillende groenten, dan is het een overweging waard om een soep te maken. Lekkere smaakmakers erin, zoals een rode of gele currypasta en je hebt al vrij snel een voedzame, lekkere maaltijd. Soep daar kun je eindeloos mee variëren. Garnering, kruiden, je kunt er zelfs rijst of aardappels in doen. Kortom je kunt hem zo spannend maken als je zelf wilt.

Koken voor mezelf

De liefde om zelf te koken neemt met de maaltijd toe. Een snufje van dit, een beetje van dat en zou dat ingrediënt daar niet heerlijk in smaken? Het creatieve, het zoeken, de speelsheid en het zingen in de keuken. Mijn andere creatieve uitlatingen zijn wat afgenomen, maar koken dat blijf ik fantastisch vinden. Voor mij is het fijner als uit eten gaan. Mijn eigen huis veranderd dikwijls in een restaurant, nieuwe smaken die ik mag beleven, herinneren van oude gerechten die naar boven komen. Eten, koken er komen zoveel emoties bij los. Dat vind ik zo’n rijkdom. Andere keukens verkennen, zoeken naar onbekende ingrediënten,  smaakvol eten.

Eigen currypasta maken

Het is handig dat je veel kunt kopen in de supermarkt, meestal kan dat goedkoper als je het zelf maakt. Je voelt ook meer trots in je gerecht, het is meer van jezelf. De pasta bestaat meestal uit een combinatie van ui, knoflook,  peper en gember met verschillende combinaties aan specerijen. Doe dit in een keukenmachine, goed laten draaien en je hebt al je huisgemaakte currypasta. Simpeler kan bijna niet. Je kunt kiezen bij het aanbakken of je de currypasta lichter houdt of even door bakt en daarmee karamelliseert.

De eerste keer deze heerlijke gele currysoep

Ruikt vol van smaak, veel kruiden. Ik ruik ook de kokosmelk en een zoetje. Ziet er prachtig uit. Mooie kleur en goed gevuld. Door de tempé zit er wat extra eiwitten in. Ik duik er nu in. De verschillende componenten maakt hem enorm interessant. De slierten, tempé. Qua smaak is ie best rustig. Ja er zitten veel kruiden in, de kokosmelk verzacht en geeft wat zoete hinten. Omdat ik de groenten verschillend heb behandeld geeft dat nog meer spontaniteit. Deze soep kun je niet als een dame eten door de vermicelli, al slurpend werk ik me door de soep. In eerste instantie vond ik het gek tempé in de soep, hij blijft stevig, ondertussen neemt hij de smaak van de soep ook in zich op. Heerlijk soepje. 

gele currysoep een heerlijk vegan gerecht.
Afdrukken

Gele Curry soep

Kruidige curry soep, met zachte tinten en extra eiwitten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken oosters
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 100 gram broccoli in kleine roosjes
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 medium wortel in linten
  • 45 gram Thaise gele currypasta
  • 1 cm gember geraspt
  • 500 milliliter groentebouillon 
  • 250 milliliter water
  • 1 blik vol vette kokosmelk
  • 3 eetlepel rietsuiker
  • 100 gram mung-bean vermicelli
  • 1 rood pepertje gesnipperd

tempé

  • 150 gram tempé in lange plakken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Marineer de tempé in de soja-ketjap mengsel. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze goud-bruin zijn. Halverwege even omdraaien. Snijd ze in kleine blokjes en zet apart.
  • In de tussentijd verwarm een pan op medium. Voeg de olie toe, verwarm. Doe de knoflook en bosuitjes erbij, bak ze 3 minuten. Roer frequent, tot de knoflook net wat bruin begint te worden. Voeg de rode paprika en broccoli toe. Kook 4 minuten tot ze wat zachter worden. 
  • Doe de currypasta, gember, groentebouillon, water, kokosmelk en rietsuiker erbij. Roer om alles te combineren en de currypasta goed is opgelost. Je warmtebron op laag zetten, laat 10 minuten pruttelen. De soep zal wat dikker worden.
  • In de tussentijd mag de vermicelli en wortel met kokend water worden bedekt. Giet af als de tijd erop zit van de noedels. 
  • De vermicelli, wortel mag bij curry soep. Roer om te combineren. Verdeel over 4 kommen. De tempé er nog even in.
    Smakelijk eten! 

Dit is ook leuk om te lezen: