Gevuld vegan gehaktbrood met marsalajus

vegan gevuld gehaktbrood

Gevuld vegan gehaktbrood met marsalajus dit heerlijke recept komt uit het vegan kookboek Vegetalia 100 recepten uit de Italiaanse vegan keuken.

Wat heb je nodig voor deze gevuld vegan gehaktbrood met marsalajus?

Recept is voor 6 personen

  • 125 g stevige tofoe
  • 4-5 el water
  • 50 g gondino-parmezaan, geraspt
  • 6 el gedroogde cranberry’s
  • 500 g Beyond Meat-worstjes, tot gehakt geprakt
  • 1/2 andijviestronk, gewassen, in
  • reepjes en gebakken zoals bij de
  • 2 el olijfolie
  • 1 portie marsalajus

Marsalajus

Een rijke ‘bruine’ saus vol smaak. Hij past perfect bij gebakken champignons of je favoriete vleesvervanger. Kun je geen marsala kunt vinden, kun je deze ook vervangen door rode wijn.

4 el extra vergine olijfolie
200 g kastanjechampignons,
grofgesneden
4 grote knoflooktenen, grofgehakt
2 sjalotten, grofgehakt
120 ml marsala
2 wortels, grofgesneden
750 ml water2 stengels bleekselderij, grofgesneden
halve preistengel, grofgesneden
3-4 el paddenstoelenbouillonpoeder
3 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
8-10 verse salieblaadjes
2-3 gedroogde laurierblaadjes
2-3 el sojasaus
1-2 el agavesiroop
2 el bloem of maizena (voor een glutenvrije variant); meng de maizena eerst met wat water

Zo maak je de Marsalajus

  1. Verhit in een diepe pan de olijfolie op hoog vuur.
  2. Voeg de champignons, knoflook, sjalotten, wortels, bleekselderij en prei toe, wanneer de olie heet is.
  3. Laat het geheel al roerend 5-10 min. bakken totdat het gekarameliseerd en goudbruin is. Blus de pan daarna af met de marsala en breng het geheel aan de kook.
  4. Giet dan het water erbij, samen met het paddenstoelenbouillonpoeder, de tijm, rozemarijn, salie, laurier, sojasaus en agavesiroop. Zet het vuur lager en laat het mengsel 30 min. sudderen. Proef na 30 min. of de saus in balans is.
  5. Voeg zo nodig wat extra sojasaus, paddenstoelenbouillon of agavesiroop toe.
  6. Giet vervolgens het mengsel door een zeef en vang de vloeistof op.
  7. Zet deze weer op hoog vuur en laat aan de kook komen. Voeg de bloem of het maïzenamengsel al roerend met een garde toe.
  8. Laat weer koken totdat de saus ingedikt is. Als de saus te veel is ingedikt, kun je een scheutje water toevoegen.
  9. Bewaar de saus maximaal 4-5 dagen in de koelkast.

Hoe maak je deze overheerlijke gevuld vegan gehaktbrood met marsalajus?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe de tofoe met het water in een keukenmachine of blender en maal het mengsel fijn tot een ricotta-achtige consistentie.
  3. Meng de tofoericotta met de parmezaan en cranberry’s. Zet opzij.
  4. Maak van het gehakt een grote bal en leg die op een stuk bakpapier. Druk het gehakt plat in een rechthoek van 1-2 cm dik. Schep 3-4 lepels van het tofoemengsel in de lengte op het midden van het gehakt en verdeel een handjevol van de gebakken andijvie over de tofoe.
  5. Rol het gehakt over de vulling zoals je bij sushi zou doen. En vorm de worst tot een mooi egaal gehaktbrood.
  6. Verhit in een pan de olijfolie en bak het gehaktbrood in ca. 10 min. aan alle kanten bruin.
  7. Leg het daarna op een bakplaat en zet deze 20-30 min. in de oven.
  8. Haal het gehaktbrood uit de oven en serveer met de marsalajus en een van de bijgerechten.

Handig om te weten over Vegetalia

  • Auteur: Luna Trapan
  • Uitgever: Terra
  • ISBN 978 90 8989 869 2
  • Vegetalia is o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *