Zwanenwater een super mooi natuurgebied

zwanenwater een super mooi natuurgebied

Zwanenwater: Regelmatig ben ik in de natuur te vinden. Toen wij een weekendje Noord-Holland gingen en ik eens ging zoeken wat er allemaal te doen was, kwam ik al snel uit bij het Zwanenwater. Samen met mijn zoon die ook zo dol is op de natuur ging ik hier heen. En we kwamen heel veel moois (dieren) tegen.

Het Zwanenwater rijk aan dieren

Dylan en ik kunnen altijd volledig opgaan in de natuur. We lopen en niet gewoon door heen en te genieten van de prachtige omgeving. Wij gaan echt opzoek naar diertjes. Kikkers, insecten, vlinders, padden en soms zelfs hagedissen. Het is ook leuk om te zien dat mensen altijd komen kijken wat wij voor moois gevonden hebben. We hadden op een bepaald moment zelfs een stel, die tegen ons zeiden: “wij blijven een stukje achter jullie lopen, wat jullie allemaal zien en vinden … Dat zien wij nooit”. Dylan vind het heerlijk om naar deze schatten te zoeken.

Wat hebben wij o.a. allemaal voor leuke dieren gezien:

  • Icarusblauwtje
  • Kikkertjes
  • Padden en rugstreeppadden
  • Ganzen
  • Slobeenden
  • Aalscholvers
  • Salamanders
  • Grote groene krekel
  • Vlinders
  • En dan nog heel veel mooie planten, bessen en paddenstoelen.

Wandelen

Je kunt er twee routes lopen. Zo kun je een route lopen van 2 kilometer en van 4,5 kilometer. De routes hebben een stukje overlapping met elkaar. Wij hebben gekozen voor de lange route. De natuur is echt zo mooi daar, ook om gewoon lekker door heet te lopen. Het landschap is heel afwissend en dat maakt deze omgeving dan ook zo mooi.

Tijdens de route heb je soms nog keuze om een heuvel op te klimmen voor een mooi uitzicht moment. Op de route kom je ook twee vogelkijkhutten tegen. In dit natuurgebied broeden meer dan 100 soorten vogels. Het is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels.

Je mag alleen lopen op de paden en de aangegeven wandelroutes. Je mag er niet hardlopen en ook niet fietsen. En je trouwe viervoeter mag er ook niet in, ook niet aan de lijn.

Flora

Naast een super mooie fauna is de flora. Zo vind je in het Zwanenwater zoetwatermeren, moerassen, heide, bos, duinen, bloemen en planten. Eind mei begin juni bloeien daar maar liefst tien verschillende soorten orchideeën. Ze staan tot ongeveer eind juli in de bloei. Er zijn super mooie duinmeren met heel veel watervogels.

Wanneer is het Zwanenwater geopend?

Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij dit natuur gebied ook een keertje bezoeken. Het Zwanenwater is geopend van 1 april tot 1 augustus van 7.00 tot 21.00 uur en van 1 augustus tot 1 april van zonsopgang tot zonsondergang.

Is de toegang gratis?

Het Zwanenwater is een natuurgebied van Natuurmonumenten. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree van dit mooie natuurgebied gratis. Ben je geen lid? Geen nood voor een paar euro kun je een dagkaart bij de ingang komen. Je kunt het kaartje via de automaten bij de ingang kopen.

Toiletten

Bij de ingang zijn openbare toiletten

Parkeren

Bij de ingang zijn ongeveer 10 a 15 parkeerplekken waar je gratis kunt parkeren. Is deze vol dan kun je in Callantsoog parkeren, dit is ook gratis en een klein stukje lopen naar het Zwanenwater.

Op de website van Natuurmonumenten kun je meer informatie vinden over het Zwanenwater.

Dit is ook leuk om te lezen: