Het zeehonden opvangcentrum in Pieterburen

Pieterburen, een gezellig dorp aan de kust van de Groningse provincie. Hier ligt het lang bestaande opvangcentrum voor zeehonden gelegen. Je kan hier een kijkje nemen naar de oh zo schattige en energieke zeehondjes.

Maar naast het feit dat dit een leuk uitje is, zit er ook een zeer goed doel achter. Dit opvangcentrum biedt namelijk zorg en ondersteuning aan (jonge) zeehonden die dit nodig hebben. Denk aan gewonde, verweesde of zieke zeehonden. Daarin is het concept gespecialiseerd.

In Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden op maat verzorgd en voorbereid om zo snel mogelijk terug te keren naar hun natuurlijke leefomgeving, de zee, waar ze thuishoren. Elke zeehond vereist specifieke zorg; sommigen moeten vooral aansterken en op gewicht komen, terwijl anderen ernstig gewond zijn en meer gespecialiseerde behandeling nodig hebben. Het team van Zeehondencentrum Pieterburen beschikt over aanzienlijke expertise en weet precies welke zorg elke individuele zeehond nodig heeft, met als uiteindelijk doel om hen weer zo snel mogelijk de zee in te kunnen laten gaan.

Mijn ervaring met de zeehondencrèche in Pieterburen

Ik kan me herinneren dat ik als kind hier ook al eens ben geweest. Destijds heeft het opvangcentrum zeker indruk op me gemaakt. Dit vanwege de schattige en energieke zeehondjes. Ik kon er wat mij betrof uren naar kijken.

Zeehonden hebben zo veel persoonlijkheid, energie en ze zijn een tikkeltje apart. Alleen naar deze unieke beestjes kijken, is al een groot feest. Daar wordt iedereen vrolijk van en het blijft boeien. Uiteraard is dit daarom ook een geweldig uitje. Maar naast dat valt er ook veel te leren. Niet alleen voor jong, maar zeker ook voor oud.

Vandaar dat het me leuk en interessant leek om hier weer eens een bezoekje te brengen. Nu ben ik namelijk ouder, wijzer en begrijp ik de achterliggende bedoeling beter. Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen zomer heb ik de zeehonden weer bewondert. Ik kan je zeggen dat mijn innerlijke kind weer helemaal in me naar boven kwam. Dit met een nieuwere kijk op het doel van het opvangcentrum. Het is namelijk fantastisch wat er hier voor de zeehonden wordt gedaan.

Ik vond dit een wederom een fantastische ervaring en het inspireerde me om er een artikel over te schrijven.

Geschiedenis en Lenie van ’t Hart

De zeehondencrèche in Pieterburen is opgericht helemaal terug in 1971. Dat wilt zeggen dat dit opvangcentrum al 52 jaar is geopend. Wat een mijlpaal!

Dit is mede te danken aan de familie Wentzel, die sinds 1961 jonge zeehonden opvingen in Uithuizen. Daar is de hele organisatie begonnen. Toen de moeder van de familie kwam te overlijden, besloot de familie echter ermee te stoppen.

Dit brengt ons bij Lenie van ’t Hart. Deze toegewijde dierenactivist nam de zorg van de zeehonden over. Dit door middel van haar moed, doorzettingsvermogen en grenzeloze liefde voor zeedieren. Destijds werden zeehonden namelijk ernstig bedreigd en hier wilde zij verandering in brengen. Dat is zeker gelukt. Maar hoe is dit verlopen?

Lenie van ’t Hart begon de zorg van de zeehonden op zich te nemen. Dat deed ze door ingegraven teiltjes te creëren in, jawel, haar eigen achtertuin. Wat een wonderbaarlijke uitdaging!

Dit was in Pieterburen en op die manier is tevens het balletje gaan rollen. Het opvangcentrum is namelijk nog altijd gevestigd waar Lenie van ’t Hart ermee begon. Is dat niet enorm bijzonder? Niek Kuizenga is degene die het stokje uiteindelijk over heeft genomen van Lenie van ’t Hart.

Wat begon als een bescheiden organisatie, bloeide uit tot een enorm succes. Dit vanwege de oprichting van de zeehondencrèche en ondersteuning van een geweldig team. Dankzij dit opvangcentrum, zijn er duizenden zeehonden gered omstreeks de Waddenzee. Tegenwoordig staat de zeehondencrèche ook bekend als hét zeehondenziekenhuis van Europa.

De eerste zorgmaatregelen

Wanneer een zwakke zeehond hier terecht komt, vind er eerst een intake plaats. Tijdens deze intake wordt de zieke, verweesde of gewonde zeehond onderzocht. Dat wordt gedaan door de dierenarts, met behulp van de verzorger. Gedurende deze stap, houdt de verzorger de zeehond vast. Dit om te voorkomen dat er gebeten wordt. Op deze manier kan de dierenarts de eerste zorg verlenen en constateren waar het dier last van heeft.

Tijdens de eerste zorg wordt de temperatuur afgemeten. Hieruit kan namelijk onderkoeling of koorts worden geconstateerd. Daarnaast wordt er bloed afgenomen. Dit om te kijken of het bloed in gezonde staat is of niet. Ook worden de zeehonden gecheckt op mogelijke virussen.

De volgende stappen

Vervolgens onderzoekt de dierenarts de staat van de longen. Dit wordt gedaan door middel van een stethoscoop. Hierdoor kan de dierenarts achterhalen of de zeehond goed genoeg ademhaalt of dat er vocht in de longen zit.

Hierna wordt de zeehond gewogen en opgemeten. Het zou namelijk kunnen dat de zeehond, vanwege gebrek aan energie om te jagen, is vermagert. Dit komt dan door de zwakte van verwondingen of ziekte.

Als er verwondingen geconstateerd zijn, is het belangrijk dat deze worden schoongemaakt om ontsteking te voorkomen. Ook geldt dit immers voor hele jonge zeehonden. Pasgeboren pups hebben meestal namelijk een stukje navelstreng aan hun buikje zitten. Dit kan een wondje creëren, wanneer deze er af valt. Vandaar dat het belangrijk is om dit ook te ontsmetten. Het ontsmetten van verwondingen worden tevens dagelijks herhaald tot het genezen is.

Aan de mondhygiëne moet ook gedacht worden. Daarom kijkt de dierenarts samen met de verzorger naar het gehemelte en het tandvlees van de opgenomen zeehond. Dit om te achterhalen of er klachten zoals verwondingen bevinden in de mond.

Wanneer al deze stappen goed zijn doorgelopen, is het tijd voor de eerste maaltijd.

Het herstelproces

Gedurende het verblijf van de zeehonden in het opvangcentrum, staat de focus op het herstel centraal. Tijdens het herstelproces, worden de zeehonden daarom ook goed in de gaten gehouden. Ze krijgen elk de persoonlijke zorg die ze nodig hebben om straks weer in topvorm te kunnen verkeren.

De basis van de gezondheid wordt beoordeeld op een aantal factoren. Er wordt namelijk gelet op:

  • Het gewicht van de zeehond en of dit op pijl is
  • Hoe goed de zeehond eet
  • Hoe lang de zeehond zwemt
  • De gezondheid in het algemeen

Tijdens deze fase wordt de medicatie ook vermindert, indien alles volgens plan verloopt.

Wanneer de zeehonden steeds beter en zelfstandig beginnen te eten, gaat het de goede kant op. Hier worden ze namelijk sterker en energiek van. Hoe meer van die twee eigenschappen, hoe sneller de zeehond zal groeien op gebied van gezondheid. In deze fase, mogen de zeehonden daarom ook steeds meer hun eigen dingetje doen.

De medicatie mag hierdoor ook achterwegen gelaten worden. Uiteindelijk wordt daar op vertrouwd. Dit tevens wel onder toezicht van de dierenartsen.

Vrijlaten

Eenmaal volledig herstelt, is de tijd aangebroken om vrijgelaten worden. De Waddenzee is en blijft natuurlijk het thuisfront.

Wanneer een zeehond precies weer terug de zee in gaat, wordt nooit vastgesteld. Dit ligt namelijk echt aan de duur van het herstelproces. Sommige zeehonden herstellen sneller dan andere.In ieder geval worden ze niet permanent in het opvangcentrum gehouden. Het zijn immers geen huisdieren.

Vlak voordat de zeehonden vrijgelaten worden, wordt het gewicht nog voor een laatste keer gecheckt. Als dit allemaal in orde is, worden ze begeleid in een zogenaamde ”vrijlaatkist”. Hierin worden ze met busjes in kleine groepjes vervoert richting de Waddenzee.

Hierna gaat het team met de zeehonden het water op. Vanaf deze boot worden de zeehonden vrijgelaten. De kisten worden geopend en vervolgens kunnen de zeehonden hier zelfstandig uit kruipen. Gezond, happy en vrij. Dat is immers waar de zeehondencrèche uiteindelijk voor staat.

Activiteiten tijdens jouw bezoek

Als bezoeker heb je veel keuze om je ervaring bij de zeehondencrèche onvergetelijk te maken. Er komen namelijk talloze opties kijken tijdens jouw bezoek. Kortom, de zeehondencrèche heeft veel activiteiten te bieden:

  • Je kunt onder andere verschillende soorten boottochten bijwonen. Denk bijvoorbeeld aan het spotten van zeehonden of ga op ontdekkingstocht op het Wad.
  • Ook kun je mee gaan met het vrijlaten van de zeehonden. Dat belooft op een zeer bijzondere belevenis. (Zeer aan te raden, zelf ben ik hier ook een keer bij geweest.)
  • Kinderfeestjes kunnen hier ook georganiseerd worden
  • Woon verschillende exposities bij
  • Kijk mee en ontmoet het team
  • Bezoek simpelweg de zeehondencrèche en laat je entertainen door deze prachtige diertjes. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leerzaam en kan je veel kennis en educatie opdoen.

Je eigen steentje bijdragen

Zou jij zelf graag iets willen betekenen voor de zeehonden? Dat kan!

  • Je kunt uiteraard geld doneren. Met deze bijdrage, kan jij de zeehonden meehelpen in het wild en tevens in de opvang. Alle beetjes helpen!
  • Je kan een dagje meedraaien in het opvangcentrum
  • Adopteer een zeehond. Dit houd in dat jij meehelpt in het herstelproces voor de beschikbare zeehonden.
  • Word vrijwilliger

Meer hierover lees je op de website.

Meer locaties in Nederland

Nederland kent meerdere opvangcentra, geschikt voor de zeehonden. Dit zijn onder andere:

  • Zeehondenopvang Eemsdelta (Termunterzijl) (Tijdelijk gesloten)
  • A Seal Stellendam (Stellendam)
  • Ecomare (Texel)

Dit is ook leuk om te lezen:

Volg ons op Facebook om niets meer te missen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *