Hoe hou je verkoudheid buiten de deur

Hoe kan je het verkoudheidsvirus buiten de deur houden - griep

Hoe hou je verkoudheid buiten de deur

Ja hoor het is weer zo ver! Hoe hou je verkoudheid buiten de deur, we zijn bijna allemaal weer verkouden, ik hoor om mij heen weer veel gekuch. Je ziet de rode neuzen van het snuiten weer rondlopen…

Wat verstaan we onder verkoudheid: dit is een ontsteking van het neusslijmvlies, de bijholtes en de keel. Iedereen herkent dan ook deze typische verkoudheidsverschijnselen wel:

  • Verstopte neus
  • Veel niezen
  • Keelpijn
  • Waterige ogen
  • Hoesten
  • Hoofdpijn

En als de verkoudheid wat langer duurt komt er vaak ook nog oorpijn bij.

Wat is verkoudheid en hoe kan ik het voorkomen?

Hoe kan je het verkoudheidsvirus buiten de deur houden - griepVerkoudheid is een virusinfectie. De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door een virus en zijn daardoor zeer besmettelijk. Juist omdat het door een virus veroorzaakt wordt is er geen geneesmiddel tegen, antibiotica helpt alleen bij bacteriële infecties.

Wat kan je doen om de keelpijn wat te verzachten?

Wat kan je doen om de keelpijn wat te verzachten?

  • Isla-Moos zuigtabletten
  • Gorgelen met zout water (1/2 eetlepel zout in kokend water gooien, op laten lossen, even af laten koelen)
  • Citroen + warm water + rijststroop
  • Veel koude drankjes drinken
  • Sprayen in je neus met een zoutoplossing
  • Zelf gemaakte hoestdrank

Hoe maak je een vegan hoestdrank

Voor 250 ml homemade vegan hoestdrank:

  • 2 verse kurkuma worteltjes, geraspt
  • 1-2 cm verse gember, fijngehakt
  • Sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje peper
  • 250 ml gekookt water

Bereiding:

  1. Doe de geraspte kurkuma, de fijngehakte gember, snufje peper en het citroensap samen met de olijfolie in een mengkom. Meng alles goed door elkaar.
  2. Voeg vervolgens 250 ml gekookt water toe en meng alles nogmaals goed door elkaar.
  3. Giet de hoestdrank over in een uitgekookte glazen fles en laat de ingrediënten een nachtje inwerken.

Drink dagelijks 2-3 slokken van de vegan hoestdrank. Dit komt overeen met een flinke eetlepel.

Je kan de hoestdrank ongeveer een week bewaren in een goed afgesloten glazen fles

Het is wel belangrijk dat je de fles eerst 10 minuten uitkookt in een pan met kokend water.

Meestal is de verkoudheid na een of twee weken weer over. Mocht dit niet zo zijn of twijfel je bel dan zeker even de huisarts om te overleggen.

Oorpijn

Als je erg verkouden bent kan je door opgezwollen slijmvliezen in je hoofd ook erge oorpijn krijgen. Zodra je voelt dat je neus verstopt raakt is het aan te raden om meerdere keren per dag een neusspray (zoutoplossing) te gebruiken. Hierdoor komt het slijm los en blijft het niet in het hoofd zitten. Als je een andere neusspray gebruikt dan een zoutoplossing, gebruik deze dan niet langer dan twee weken (die van A vogel mag drie weken), er zitten verslaafde stofjes in. Een zoutoplossing ontsmet het en zorgt er zo voor dat ook het hoger gelegen slijm los komt, zodat je dit weer kan eruit kan snuiten. (wat eigenlijk niet geadviseerd wordt) In de meeste gevallen wordt de oorpijn namelijk veroorzaakt door het slijm wat niet weg kan en zo in de oren terecht komt.

Voorkomen

Een verkoudheid is moeilijk om te voorkomen, omdat het om een virus gaat. Deze verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de lucht, maar ook via handen en deurknoppen etc. Ben je verkouden was dan gelijk je handen na het niezen. Zorg voor een goede weerstand en voldoende slaap.

Weerstand

Weerstand bouw je op door goede en gezonde voeding (veel fruit en groente o.a.). Voldoende slaap helpt ook om een goede weerstand op te bouwen. En probeer stress te vermijden.

Goede hygiëne

verkoudheidsvirus voorkomenGoede hygiëne is hierbij erg belangrijk, als iedereen die verkouden is zich hier aan houd voorkomen we verdere verspreiding. Bedek je neus en mond bij het niezen, door niezen wordt het virus in de lucht verspreid. Ook bij hoesten is het belangrijk om iets voor je mond te houden om verspreiding te voorkomen. Was regelmatig je handen met water en zeep. Dit is niet alleen aan te raden voor die gene die verkouden zijn, maar ook als je nog niet verkouden bent. Snuit je neus in een papierenzakdoek die ja na één keer snuiten weggooit om zo zelf besmetting te voorkomen.

Zelfzorg bij verkoudheid

Een verkoudheid moet helaas vanzelf overgaan. Maar er zijn wel een aantal dingen die verlichting kunnen bieden. Sommige heb ik al beschreven. Maar een paracetamol kan helpen om de hoofdpijn te verlichten. Neusspray, het liefst een zoutoplossing om het slijm (snot) goed los te maken of te houden. Wat ook erg prettig is… Stomen. Lekker met een handdoek of theedoek over je heen stomen boven een bak heet water met een inhaalcapsule erin. Dan komt alles lekker goed los. Wat ook heel belangrijk is, blijf goed en voldoende drinken.
Voor jonge kinderen is er ook van alles te koop. Let wel goed op de leeftijd waarvoor het geschikt is, vraag zo nodig advies bij de apotheek (Bij de apotheek weten ze meer van geneesmiddelen dan een drogist, vooral voor jonge kinderen). Lees ook altijd de bijsluiter, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Let vooral bij kinderen dat ze genoeg drinken ivm uitdroging.

Huisarts bellen?

Voor een verkoudheid hoef je niet meteen de huisarts te bellen. Maar bij twijfel is het wel aan te raden om te bellen en even met de assistente of de huisarts te overleggen. Ook bij koorts langer dan vijf dagen (koorts is 38 graden en hoger). Bij benauwdheid, piep geluid vanuit de borst: bel dan zeker even de huisarts. Bij kinderen nooit twijfelen, jij als ouder kent je kind beter.

 

Tijdschrift

vegan tijdschrift - dutch vegan - veganistisch - glossy - vegalifestyle.nlWist je dat wij ook een vegan tijdschrift – Vega!Vega – Vegan Lifestyle Magazine hebben die 4x per jaar uitkomt? Hier staan ook tips over gezondheid in en die niet online op de website staan. Je kan dit Vega!Vega – Vegan Lifestyle Magazine ook in de brievenbus ontvangen. Wil je een abonnement dat kan door je hier in te schrijven

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *