Hoe weet je wat goed hondenvoer is?

hondenvoer waar let je op?

Om verschillende redenen kies je voor een vegan lifestyle.Past deze voedingsstijl ook bij je trouwe viervoeter? Hier zijn de meningen over verdeeld. Veel mensen staan er niet bij stil wat precies in hondenvoer zit. Best raar eigenlijk, omdat je dit voor jezelf en je kinderen wel wilt weten. Voor je dierbare vriend wil je natuurlijk ook de beste voeding. Er is ontzettend veel keuze aan hondenvoer op de markt. Kies je voor voeding mét of zonder granen, veel of weinig vlees, hoe weet je wat goed is?

Een uitgebalanceerde basis

Om te bepalen wat goed hondenvoer is, kijk je naar welke voedingsstoffen een hond nodig heeft. Maar ook de eigenschappen van het ras en het dier zelf spelen een rol. De ingrediënten van hondenvoer hebben onder andere invloed op de spijsvertering, conditie van de vacht en het energieniveau. Omdat iedere hond anders is, zijn er ook verschillende individuele behoeften en gevoeligheden. Over het algemeen hebben honden een dagelijkse basis nodig die bestaat uit een combinatie van proteïne, vocht, vet, vezels, vitaminen en mineralen.

Bij kwalitatief hondenvoer zijn de ingrediënten op de verpakking duidelijk herkenbaar beschreven, zoals:

  • Dierlijke producten: kip, rund, vis, eend en eieren (en of ze een diervriendelijke herkomst hebben!)
  • Hele granen of hondenvoer zonder granen
  • Gezonde oliën en vetten zoals omega-3 vetzuren
  • Groenten zoals zoete aardappel, erwt en wortel
  • Kruiden zoals kurkuma of peterselie

Hondenvoer met of zonder granen?

Hondenvoer zonder granen is steeds populairder. Maar is het ook echt beter? Hier is veel discussie over en een echt duidelijk antwoord is er (nog) niet. Van oorsprong zijn honden ware vleeseters. Ondertussen leven ze al duizenden jaren samen met mensen en eten daardoor net als ons meer granen. Met als gevolg dat het verteringsstelsel in de loop van de jaren is geëvolueerd. Honden zijn inmiddels veranderd van carnivoren naar omnivoren (alleseters).

Er zijn verschillende hondenrassen die sneller last krijgen van hun verteringsstelsel of zelfs een intolerantie hebben voor granen. Dit kan leiden tot maag-darmproblemen of huidirritaties. In dat geval kan hondenvoer zonder granen beter zijn. Maar dit hangt natuurlijk ook af van welk alternatief in het voer wordt gebruikt. Overigens zijn honden zelden overgevoelig voor alle soorten granen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als voer veel eiwitten en proteïne bevat maar geen graan, de nieren harder moeten werken om het vet te kunnen verwerken. Dus voor honden met nierproblemen lijken granen dus wel weer een goede toevoeging te zijn. Daarnaast zijn er honden die allergische reacties krijgen van dierlijke eiwitten en proteïnen.

Conclusie: graan kán een goede toevoeging zijn zolang het niet een al te groot aandeel heeft. Zowel hondenvoer mét als zonder granen hebben voor- en nadelen. Let hiervoor goed op de voedingsreacties van je hond of laat je door een deskundige adviseren.

Hoge vleespercentages zijn niet nodig

Er zijn steeds meer voermerken die hoge vleespercentages aanbieden. Dit is niet per definitie beter voor je hond, ook al willen ze je dit wel laten geloven. Sommige brokken en blikvoer bevatten twee keer zoveel meer dierlijk eiwit dan dat een hond nodig heeft. Daarbij worden steeds vaker dieren speciaal geslacht voor hondenvoer. In plaats van restproducten te gebruiken die mensen niet (willen) eten. Denk bij het voeren van je huisdier dus ook aan de dieren ín het voer.

Vermijd deze bestandsdelen

Veel hondenvoer bevat zogenoemde goedkope ‘opvullers’ om de winst voor de fabrikant zo hoog mogelijk te houden. Deze bestanddelen wil je liever niet in de voeding van je hond. Vermijd daarbij kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Een andere no-go zijn suikers en kunstmatige zoetstoffen. Veel honden zijn te zwaar. Dit komt niet alleen door hoeveel ze eten maar ook door wát ze eten.

Let tenslotte op het aandeel koolhydraten. Snelle koolhydraten zitten onder andere in mais(afval), aardappels, tarwe en rijst. Wanneer het voer een hoog percentage van deze koolhydraten bevat, zorgt dit voor een snelle omzetting naar suikers. Net als voor mensen is een hoge schommeling van de bloedsuikerspiegel niet goed voor de gezondheid van je huisdier.

Goedkoop is duurkoop

Wanneer je kiest voor voeding met kwalitatieve ingrediënten ben je misschien iets meer geld kwijt. Maar daarvoor krijg je wel eerlijkere voeding zonder onnodig dierenleed, een beter milieu én een gezondere hond (met lagere dierenartskosten). Daarnaast heeft je hond van een hoogwaardig dieet minder nodig voor een ‘vol’ gevoel en de benodigde voedingsstoffen. Wanneer je het zo bekijkt, is kwalitatieve voeding een stuk voordeliger dan het op het eerste gezicht lijkt.

En verdiep je ook zeker eens in vegan diervoeding. Uit steeds meer onderzoekt blijkt dat je huisdier ook prima op vegan voeding kan functioneren.

Dit is ook leuk om te lezen:

Bronnen:

Dit artikel is geschreven door gastblogger: Ellen Oortwijn