Heb je er wel eens van gehoord? Look zonder look. Een plant die je gemakkelijk in gerechten kan gebruiken als smaakmaker. Maar wat is het voor plant?
Wat is het?
Look zonder look is een plant die bij de kruisbloemenfamilie hoort. De kruisbloemenfamilie is te herkennen aan de witte bloemen, het blad en de geur. De naam komt van het feit dat de plant geen knoflook is, maar er wel naar smaakt. De blad van de plant komt overeen met een brandnetel. Je kunt dit kruid herkennen aan de geur die het blad geeft als je het tussen je vingers heen en weer wrijft. Het heeft een knoflook-ui geur. De plant zelf kan tot 1 meter hoog groeien. Het groeit het liefst op niet te zonnige, wat natte, koele plekken zoals aan bosranden en heggen. Het is een tweejarige plant en bloeit dus pas na het eerste groeijaar. Alle delen van de plant zijn eetbaar.
Plukken
Je kunt het dus aan bosranden en heggen vinden. Zorg er wel voor dat je niet teveel van dit kruid plukt. Het is een van de waardplant waar rupsen van de Oranjetip op af komen. Ook komen er andere insecten af zoals bijen. Je kunt de bladeren verzamelen van april tot juni. De bloemen kun je het beste in mei plukken. Let tijdens het plukken op de geur van look.
Bloeitijd
Look zonder look bloeit in de tweede helft van de lente en in de vroege zomer met witte bloemen. De bladeren aan de voet van de plant zijn niervormig en lang gesteeld. Ze hebben een afgeronde top. De bovenste stengelbladeren zijn hartvormig en spits. De stengel gaat recht omhoog groeien.
Smaak
Het rauwe blad smaakt pittig en licht naar knoflook en mosterd. De Engelse naam is hierdoor ook Garlic-mustard. In je mond geeft het vier smaaksensaties. Eerst zacht-zoet, dan knoflookachtig, daarna pittig om met bitter te eindigen. Gebruik niet teveel bladeren, dit maakt je gerecht weer te bitter. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes het lekkerst, vanaf de bloei kan het blad snel bitter worden. Vind je de bladeren toch te bitter? Probeer dan de bloemen van de plant, deze heeft een iets mildere smaak. Ook de zaadknoppen kun je rauw opeten.
Hoe te verwerken?
Je kunt look zonder look in verschillende gerechten gebruiken. Pas wel op met koken, dan verliest de bladeren sinigrine. Dit geeft juist de bladeren een lekkere looksmaak. Probeer het kort mee te koken. Rauw kun je het in salades verwerken en er sauzen, pesto en kwark van maken. Of hak het fijn en en gebruik het als kruid in je eten.
Medicinale werking
Look zonder look heeft ook een paar medicinale werkingen.
- Ontsmettende werking
- Slijmoplossende werking
- Wondhelende werking
- Reinigende werking
- Versterkt het immuunsysteem.
Hoe gezond is dit (on)kruid?
Het bevat grote hoeveelheden vitamine A, C, E en verschillende B-vitamines. Naast vitamines bevat het ook mineralen als calcium, kalium, selenium, ijzer, koper, mangaan, magnesium en omega 3-vetzuren.
Bewaren
Als je het wilt bewaren kun je het beste de blad drogen.
Dit is ook leuk om te lezen:
Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook