Madame Tussaud, een wereldwijd museum

madame tussaud

Madame Tussaud: Het in vele landen populaire wassenbeeldenmuseum. Van Amsterdam tot Las Vegas. Van Las Vegas tot Shanghai. Overal ter wereld zijn mensen groot fan van dit museum en sommigen bezoeken het massaal in eigen land. Bijzonder, is het niet?

Want hoe is het mogelijk dat dit specifieke museum, zo’n wereldbreed bereik heeft? In de meeste landen zijn er namelijk van unieke museums maar eentje en niet meerdere filialen daarvan verspreid over de wereld. Ben jij bijvoorbeeld het rijksmuseum als eens in het buitenland tegengekomen? Nee.

Dus dit maakt Madame Tussaud zeker een uniek en indrukwekkend museum. Maar waar is het begonnen en hoe bloeide het op dat het vandaag de dag nog steeds zo populair is?

madame tussaud

Wat is Madame Tussaud?

Madame Tussaud is een wassenbeeldenmuseum dat over de hele wereld verspreid is. Het is vernoemd naar wassen beeld kunstenares Marie Tussaud. Hier worden wassen beelden van menselijke maat tentoongesteld.

Door de jaren is dit in vele landen een zeer iconisch museum en toeristen bezoeken het volop.

Wie was Madame Tussaud en een stukje geschiedenis

Ooit erover nagedacht dat de bekende Madame Tussaud daadwerkelijk bestaan heeft? Dit was namelijk een dame genaamd Marie Tussaud en is geboren in het jaar 1761, te Staatburg. Haar voormalige achternaam was Grosholz en veranderde in Tussaud toen ze vele jaren later trouwde met de Franse François Tussaud.

De moeder van Tussaud werkte in de huishouding bij ene Philippe Curtius. Deze man was een arts die gespecialiseerd was in het namaken van menselijke organen. Dit was specifiek bedoeld voor atomische lessen. Later leerde Curtius daarnaast ook het boetseren van gezichten aan.

Toen Philippe Curtius in 1765 besloot te verhuizen naar Parijs om daar zijn eigen wassenbeeldenmuseum te openen, keerden moeder en dochter hier 2 jaar later ook naartoe. Bij gebrek aan een vaderfiguur voor de jonge Tussaud, nam Curtius deze taak op zich. Hij gaf haar lessen in het maken van wassen beelden. Rond het 16de levensjaar van Tussaud, maakte zij haar allereerste beeld. Dit was een wassen schets van Franse schrijver Voltaire.

In 1794 kwam Philippe Curtius te overlijden. Na zijn dood erfde Tussaud 2 van zijn musea die wassen beelden tentoonstelden.

De doorbraak van Madame Tussaud

Tussaud werd steeds bekender en haar werk viel in de smaak. Ze had het creëren van wassen beelden onderhand in de smiezen en het exposeren van beelden kwam inmiddels ook op haar pad. Dit werd een groot succes.

In 1795 trouwde ze zoals eerder benoemd met François Tussaud. Vandaar haar naamverandering in Madame Tussaud. Omdat dit huwelijk niet bepaald vlekkeloos verliep, vertrok ze in 1802 naar Londen.

Illusionist Paul Philidor had dit idee namelijk geopperd, want hij verdiende in Londen ook goed geld. Vandaar dat het een aanrader was voor Tussaud. Samen exposeerden Philidor en Tussaud wassen beelden in het Lyceum Theater, te Londen. Tussaud was echter niet bepaald te spreken over de moeite die Philidor voor de kunstwerken deed en hierdoor klikte het niet tussen hen beide.

Vandaar dat Tussaud opstapte en besloot voortaan haar eigen boontjes te doppen. Ze heeft uiteindelijk 33 jaar lang met haar kunststukken door Groot Brittannië getrokken. Haar voorstellingen werden erg succesvol. In de tussentijd zorgde Tussaud voor nog meer uitbreiding van haar collectie. Ze creëerde nog meer nieuwe wassen beelden.

Uiteindelijk brak Tussaud in 1802 door met de iconische ”Chambre of Horrors” in Londen. Hier werden gewassen beelden van onder andere misdadigers tentoongesteld. Dit concept bestaat vandaag de dag nog steeds in Madame Tussaud musea.

Werelduitbreiding

Op 16 april 1850 is Madame Tussaud uiteindelijk komen te overlijden. Dit op 88 jarige leeftijd. Het mag zeker niet onopgemerkt blijven dat deze vrouw een heel indrukwekkend en volmaakt leven heeft gehad met heel veel avontuur.

1884 was het jaar dat Tusaaud haar kleinzoon haar collectie overplaatste naar Marylebone Road. Dit is tevens vandaag de dag nog de huidige locatie. Dit bleef na Tussaud’s dood wederom een groot succes en vanuit hier is dit fenomeen opgebloeid tot werelduitbreiding.

Vanaf 1917 is de werelduitbreiding begonnen. Een leuk feitje is dat de aller eerste vestiging buiten Engeland, geopend werd in onze gezellige hoofdstad namelijk Amsterdam. Ook kun je in Amsterdam Tussaud haar originele zelfportret bewonderen.

Bij alleen een vestiging Amsterdam bleef het zeker niet.

Hoeveel locaties heeft het wassenbeeldenmuseum?

Madame Tussaud kent inmiddels 26 wereldwijde locaties. En deze zijn verspreid over verschillende continenten. Hier kun je tegenwoordig wasfiguren bekijken van onder andere beroemdheden zoals historische figuren, politieke bekendheden, filmpersonages, misdadigers, popsterren, filmsterren en royals.

De 26 locaties zijn:

  • Amsterdam, Nederland
  • Wenen, Oostenrijk
  • Londen, Engeland (het grootste filiaal)
  • Praag, Tsjechië
  • Berlijn, Duitsland
  • Istanboel, Turkije
  • Sydney, Australië
  • Blackpool, Engeland
  • Boedapest, Hongarije
  • New York, Verenigde Staten
  • Las Vegas, Verenigde Staten
  • Hollywood, Verenigde Staten
  • Nashville, Verenigde Staten
  • Orlando, Verenigde Staten
  • Washington DC, Verenigde Staten
  • San Francisco, Verenigde Staten
  • Tokio, Japan
  • Bangkok, Thailand
  • Hong Kong, China
  • Beijing, China
  • Shanghai, China
  • Chongqing, China
  • Wuhan, China
  • Delhi, India
  • Singapore
  • Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Welke bekende figuren kom je tegen in Madame Tussaud Amsterdam?

Hoe worden wassen beelden tegenwoordig gemaakt?

Ooit je afgevraagd hoe wasfiguren worden gemaakt? Nu is Madame Tussaud er helaas niet meer om ons te vertellen hoe je een wassen figuur in elkaar zet. Toch lijkt het creëren van een wassen beeld vandaag de dag alsnog veel op de techniek van Tussaud.

Het maken van een wassen beeld duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. In de tussentijd worden de wassen beelden allereerst geboetseerd door middel van klei. Tegelijkertijd wordt er ook heel secuur gewerkt aan het namaken van het gebit en de ogen.

Wanneer het beeld van klei eenmaal gereed is, wordt er vervolgens een gipsen mal gemaakt van het hoofd en de handen. Hierin is hete was gegoten. Als de was is afgekoeld, wordt het gips er op een voorzichtige manier afgehaald en is het hoofd klaar om kleur aan toe te voegen.

Door een team met deskundigen worden zowel het hoofd als de handen gekleurd. Ook wordt het kapsel wederom zo secuur mogelijk nagebootst. Dit natuurlijk omdat hier erg veel detail bij komt kijken. Hiervoor wordt echt haar gebruikt. Haartje voor haartje gaan ze te werk en planten ze het vervolgens op het hoofd in. Wanneer dit gelukt is, wordt het kapsel in stijl gebracht. Dit doen ze door het haar te wassen, föhnen en hier en daar te knippen.

Ook wordt er voor het lichamelijke gedeelte een gipsen mal gemaakt. Maar dit keer zit er geen hete was in gegoten maar glasvezel. Dit is namelijk waar het lichaam van is gemaakt.

Nu kan het wasfiguur aangekleed en opgemaakt worden.

Dit is ook leuk om te lezen: