Griekse mythologie: De legende van Medusa

Medusa

Griekse mythologie: De Griekse mythologie kent vele historische en interessante verhalen. Hier hebben we het vandaag de dag nog graag over. Één van de meest iconische en populairste figuren uit de Griekse mythologie is Medusa.

Medusa was een monsterlijk figuur met slangenhaar en kon mensen ter plekke in steen veranderen door middel van enkel oogcontact.

Wat is de Griekse mythologie?

De Griekse mythologie is een verzamelterm dat staat voor alle mythen en sagen uit het oude Griekenland. Deze gaan voornamelijk over de Griekse goden en zijn meer dan jaren oud voor Christus. De verhalen komen voort uit Griekse schrijver Hesiodos. Hoewel deze verhalen heel erg oud zijn, worden ze nog vaak besproken.

Wie was Medusa?

Zoals eerder benoemd was Medusa een monsterlijk wezen, maar dit is niet altijd zo geweest volgens de Griekse mythologie. Ooit werd Medusa gezien als één van de mooiste Griekse schoonheden. Ze had het meest volle, lange en prachtige haar. Dit was voor dat ze werd vervloekt door degene van wie ze het nooit had verwacht. Maar laten we bij het begin beginnen.

De jeugd

Medusa werd geboren als de derde en tevens jongste dochter van zeegoden Phorcys en Ceto. Dit maakte haar één van de drie gorgonen zoals dat genoemd wordt. Gorgonen staan bekend om het zijn van half mens en half slang. De andere twee gorgonen waren Medusa haar zusters genaamd Stheno en Euryale.

Hoewel ze een gorgoon was, zag ze er uit als een volkomen normaal mens. Ze had ook nog eens beeldschone uiterlijkkenmerken. En dit terwijl haar zussen er aan de andere kant wat excentrieker uitzagen en niet bepaald menselijk.

Tijdens de jeugd van de drie zussen werden er graag spelletjes gedaan, waarin Medusa het opnam tegen haar oudere zussen die graag de slechteriken wilden spelen. En Medusa deed vervolgens alsof ze godin Athena was die tegen de schurken strijde. Athena was tevens vanaf kleins af aan haar grote idool.

Medusa als priesteres van Athena

Tegen de tijd dat Medusa een jongvolwassen dame was, ging ze in de leer om één van Athena haar priesteressen te worden. Dan zou haar grote droom in werkelijkheid veranderen.

Als priesteres zijnde moest je aan flink wat strikte eisen voldoen, met als grote prioriteit om maagdelijk door het leven te gaan en niet te zwichten voor verleiding. Dit moest omdat Athena hier voor stond en zich nooit overgaf aan lust.

De charme van Medusa viel echter zeer in de smaak bij de heren, maar de potentiële priesteres bleef zich altijd aan de regels houden en wees daarom vele mannen af. Dit uit respect voor de tempel en om godin Athena niet teleur te stellen.

Medusa was een goede en geliefde priesteres. Dit vanwege haar loyaliteit, maar wederom vooral vanwege haar opvallende schoonheidskenmerken. De Grieken zagen haar namelijk als de priesteres die zelfs nog mooier was dan Athena. Ook zij werd zeer aanbeden om haar schoonheid. Vandaar dat dit niet onopgemerkt bij de godin en het wekte vervolgens jaloezie op.

Maar ondanks dat wilde Athena zich niet focussen op de populariteit van de priesteres. Ze realiseerde zich dat dit niet Medusa haar schuld was en dat ze zich keurig aan Athena haar eisen voldeed.

Poseidon

Zeegod Poseidon was van plan wraak nemen op Athena. Dit door een van haar meest geliefde priesteressen te verleiden om daardoor Athena haar reputatie te vergallen. Dit was hij van plan omdat Athena en Poseidon in het verleden hebben gestreden om god te worden van de stad rond het gebied Attica. Athena won uiteindelijk het recht om zichzelf godin van de stad te kunnen noemen. Ter ere van de godin haar naam, werd de stad Athene genoemd.

Dit schoot Poseidon volledig in het verkeerde keelgat en hij zwoor dat hij wraak zal nemen wanneer de tijd rijp was.

In dit geval was Medusa zijn doelwit. Hij had het op haar specifiek gemunt omdat hij wist dat dit Athena zeer dwars zou zitten, aangezien Athena de beeldige priesteres zag als concurrentie.

Dit terwijl de priesteres zich daar helemaal niet van bewust was. Alles wat zij alleen maar gewild heeft, is een goede priesteres zijn voor de tempel van Athena. Maar spijtig genoeg werd ze door de twee machtige goden zeer onder de loop genomen.

Medusa probeerde te ontsnappen van Poseidon

Medusa kwam Poseidon tegen tijdens een wandeling aan zee. In de eerste instantie probeerde Poseidon haar om zijn vinger te wikkelen. Maar de priesteres bleef zoals gewoonlijk trouw aan de tempel en weigerde zijn gebaren toe te laten. Uiteindelijk raakte Poseidon zijn geduld op en betaste hij ongewenst de onschuldige Medusa.

Vanuit reactie vocht ze tegen Poseidon zijn misbruikpogingen in en probeerde van hem te vluchten. Maar Poseidon achtervolgde haar. Ze rende zo snel ze kon naar de enige plek waar ze zich veilig voelde, Athena haar tempel.

Eenmaal bij aankomst, knielde de huilende Medusa aan het beeld van Athena voor bescherming. Maar het was te laat. Poseidon pakte haar maagdelijkheid af en liet haar vervolgens eenzaam achter. Dit deed hij allemaal om te stoken tussen godin Athena en haar reputatie.

Athena was woedend

De arme Medusa voelde zich vernederd, schaamtelijk en vies toen Athena woedend op haar afstapte. Ze verweet de priesteres dat dit nooit was gebeurd als ze niet zo onweerstaanbaar was voor het mannelijke oog. Ook kreeg ze de schuld van de inmiddels verpeste reputatie van de godin. Alle vingers werden naar Medusa gewezen, terwijl zij het slachtoffer was.

De vervloeking

Medusa smeekte voor vergiffenis voor wat ze zou hebben aangericht. Maar Athena aarzelde geen moment om haar te straffen en vervloekte Medusa. Zo werd ze verandert in een monsterlijk wezen met slangen als haar en de kracht om mensen acuut te verstenen, als ze haar in de ogen aankeken.

Het hart van het monster bleef echter op de goede plek. En om anderen geen pijn te doen, vluchtte ze met doel zich voorgoed te verstoppen. Maar onderweg werd ze meerdere malen staande gehouden door bewoners van de stad. Deze mensen wilden graag tegen dit afzichtelijke monster strijden, maar ze waren al versteend voor ze ook maar een vin verroerden. Dit waren Medusa haar intenties niet, maar om te kunnen overleven, had ze geen andere keuze.

Medusa kwam te schuilen in een verlaten tempel buiten de stad. Deze plek stond nu bekend als haar nieuwe thuis. Van een warm, geliefd en sociaal leven naar een donker, koud en eenzaam bestaan.

Zo langzamerhand begon het monster steeds meer het gesprek van de dag te worden, onder de bewoners van Athene. Echter dit keer niet in de positieve zin. Vele groepen van strijders probeerden het op te nemen tegen het monster, maar niemand keerde vervolgens terug naar de stad. Totdat…….

Perseus

Een lange tijd ging voorbij en vele mannen waren in de tussentijd gesneuveld in de strijd om Medusa uit te schakelen. Tot er op een donkere avond een enkele held op kwam duiken in de verlaten tempel. Deze was gestuurd door Athena, die zich achteraf erg schuldig voelde over hoe ze Medusa behandeld heeft. Ze besefte zich dat ze de jonge vrouw iets verschrikkelijks had aangedaan en dat dit geen manier van leven was.

Daarom stuurde ze de dappere Perseus op haar verlaten tempel af, met de opdracht Medusa om te leggen. Eenmaal binnengetreden kwam hij gewapend aan. Gewapend met het schild van Athena. Dit schild was te herkennen uit duizenden en voordat Medusa zich in de verdediging wilde schieten tegen Perseus, werd ze overvallen door het bekende schild van de godin.

Athena haar schild was zodanig gepolijst, dat ze haar eigen reflectie er in kon waarnemen. Hierdoor kreeg Perseus het door dat het monsterlijke wezen achter hem stond. Medusa bevroor door de afleidingsmanoeuvre van het schild en voordat ze het kon merken, werd ze onthoofd door het zwaard van Perseus. Ze was op slag dood en haar bloed stroomde over de grond.

Het Hoofd van Medusa

Perseus keerde terug naar Athena en bracht de godin Medusa haar hoofd. Wat men niet wist, was dat ze zwanger was geraakt van Poseidon en vandaar zijn goddelijke zaad droeg. En uit het bloed dat nog drupte van haar hoofd, groeide zoon Chrysaor. Ook wel bekend als de strijder van het gouden zwaard. Daarna verscheen er nog een beeldig wezen uit het bloed. Maar dit keer was het een gevleugeld paard (Pegasus) die dezelfde schoonheid droeg dat ooit van zijn moeder afgenomen was.

Dit is precies hoe Athena het gewild had, na al de pijn en verdriet dat ze Medusa had aangedaan. Ze gunde Medusa haar rust en vrijheid. Hoewel er ook geruchten rondgingen dat Athena de omlegging liet gebeuren om extra wraak op het monster te nemen. Maar al snel werd het bewezen dat dit niet haar onderliggende reden was.

Athena voegde Medusa haar hoofd toe aan haar schild

Als eerbetoon naar Medusa, voegde godin Athena het hoofd van de derde gorgoon toe aan haar iconische schild. Dit om aan het volk te laten zien dat ze Medusa respecteerde en waardeerde.

De afbeelding van het hoofd van de schone en loyale priesteres, werd tentoongesteld op het schild van degene die ooit haar allergoorste idool was.

Tegenwoordig

Hoewel Medusa een mythologisch karakter is en daarom niet werkelijk heeft bestaan, heeft het figuur grote impact gemaakt.

Zo laten vele slachtoffers van seksueel misbruik Medusa haar hoofd tatoeëren. Dit omdat deze slachtoffers zich kunnen identificeren met Medusa. Zowel de ervaring met het misbruik als de schuld dat vervolgens aan het slachtoffer wordt gegeven is herkenbaar. Deze tatoeage staat symbool voor het overleven van misbruik, feminisme en iets dat je krachtiger maakt.

Ook in de kunstwereld heeft Medusa impact gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar het logo van modemerk Versace dat Medusa haar hoofd voorstelt. Dit omdat Medusa een monster was met verleidelijke schoonheid en dit paste goed bij het merk.

Ook in de cosplay wereld en tijdens Halloween verkleden mensen zich graag als Medusa. Dit omdat mensen haar bewonderen en het een iconisch figuur is. Je kunt haar uiteraard direct herkennen aan het slangenkapsel.

Het beeld van Perseus en Medusa

In de geschiedenis zijn er veel kunstwerken van en over Medusa gemaakt. Maar het meest bekende kunstwerk is het standbeeld genaamd Perseo con la testa di Medusa van Benvenuto Cellini. Het beeld is te vinden in de stad Florence, Italië.

Medusa

Het beeld stelt Perseus voor, vlak na het vermoorden van Medusa. Perseus word pontificaal tentoongesteld met het hoofd van Medusa in zijn hand. Het standbeeld is gemaakt in 1545-1554 .

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook