Midden-Oosterse traybake met harissayoghurt

traybake met harissayoghurt

Deze Midden-Oosterse traybake met harissayoghurt komt uit het vegan kookboek REPEAT. En doet zijn naam eer aan. Wij hebben inderdaad al verschillende recepten vaker gemaakt. De recepten zijn zeer toegankelijk en super lekker. Soms met hier en daar een kleine aanpassing.

De afgelopen jaren hebben de smaken van het Midden-Oosten onze harten veroverd. De combinatie van kruidige en toch frisse smaken verveelt nooit. Dit gerecht past in die traditie. De rozenharissa die we gebruiken is een echte aanrader: een chilipasta die vermengd is met rozenblaadjes. Een regelrechte smaaksensatie, en overigens gewoon verkrijgbaar in
de ruimer gesorteerde supermarkten. We hebben met verschillende plantaardige yoghurts geëxperimenteerd, wij vinden ongezoete amandel- of haveryoghurt het best werken

traybake met harissayoghurt
Afdrukken

Midden-Oosterse traybake met harissayoghurt

Gang diner
Keuken Midden-Oosters
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika’s
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 kleine (liefst biologische) citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 granaatappel
  • 4 pitabroodjes
  • 300 gram ongezoete plantaardige yoghurt
  • 4 theelepels rozenharissa
  • 4 theelepels tahin
  • handjevol muntblaadjes,gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Snijd de uien, courgettes, paprika’s en bloemkool in stukken. Halveer de citroen in de lengte en snijd daarna in dunne halvemaantjes.
  • Leg alles op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met de olijfolie en tijm en schep om. Voeg zout en peper toe naar smaak. Bak 30 minuten in het midden van de oven, schep halverwege even om.
  • Snijd een hoekig kapje rondom het kroontje van de granaatappel en haal het eraf. Breek de granaatappel open en haal de pitjes eruit. Rooster de pitabroodjes
  • Bedek de borden met een laagje yoghurt. Schep op elk bord 1 theelepel rozenharissa en draai er een spiraal van door de yoghurt. Verdeel de geroosterde groente over de yoghurt. Top af met de tahin, munt en granaatappelpitjes.
  • Serveer met de pitabroodjes.

Vegan recepten van Antoinette Hertsenberg en haar dochter Eva Koffeman, die je keer op keer blijft maken

Goede kookboeken zitten onder de vlekken. Maak voor dit boek geen ruimte op je boekenplank maar op je aanrecht. Antoinette en haar dochter Eva staan al ruim 10 jaar met veel plezier samen in de keuken en delen hun vegan classics met jou. Dit zijn de recepten die Antoinette en Eva steeds weer maken. En jij straks ook. Niet alleen omdat ze vegan zijn, maar omdat ze verrassend, snel, gezond en onweerstaanbaar zijn. En omdat je partner, kinderen en vrienden erom blijven vragen.

Er staan onwijs veel lekkere en doorgaans ook niet al te moeilijk te maken recepten in. Zeker als je meer met groenten wil doen, is dit boek een aanrader. Ik kook graag uit dit boek en heb al meerdere recepten als basis gebruikt. En de kinderen vinden het ook super lekker.

Handig om te weten over REPEAT:

  • Auteurs: Antoinette Hertsenberg en Eva Koffeman
  • ISBN: 9789000392476
  • Uitgever: SPECTRUM
  • Online onder andere hier te koop

Dit is ook leuk om te lezen: