Seitan is één van de veelzijdige vleesvervangers. Toch kennen de meeste mensen het nog niet. Hieronder lees je er meer over.
Wat is seitan?
Seitan is een eiwitrijk veganistisch product, met een op vlees lijkende vezelstructuur. Het is gemaakt van de gluten uit tarwe of spelt. Dit kruid je en kneed je kort, tot er een elastisch deeg ontstaat met een vlezig structuur. het is kant-en-klaar te kopen bij natuurvoedingswinkels, supermarkten of de toko. Het is ook mogelijk om het zelf te maken, want de voorbereiding is maar 10 minuten. Daarna kun je het bakken, koken of stomen.
Oorsprong
Meer dan 1000 jaar geleden werd seitan in China en Japan bereid door zenboeddhisten, als vervanger voor vlees of vis. Het zit vol met eiwitten en met de juiste kruiden wordt de smaak en textuur van vlees geïmiteerd. Hierdoor is het een perfecte vervanging voor vlees.
De voordelen
De naam seitan komt uit Japan, in het Nederlands betekent het ‘gemaakt van eiwitten’. Het is een eiwitrijk product. Seitan bevat geen cholesterol en heeft een heel laag vetpercentage. Het bevat veel ijzer maar geen B12 en weinig B1, waardoor het geen volwaardig vleesvervanger genoemd mag worden. Verder is het nog goed voor:
- Goede brandstof
- Beschermt hart- en bloedvaten
- Bevat antioxidanten
De nadelen:
Seitan zit vol met gluten. Mensen met een glutenintolerantie moeten dit product daarom ook vermijden. En mensen die gevoelig zijn voor gluten kunnen dit product ook beter vermijden.
Bereiding
Er zijn verschillende gerechten die je kan maken met seitan. Je kan er een burger of een steak van maken. Je kunt het ook tussen een broodje doen, verwerken in een pasta of gebruiken als een topping op een pizza.
Zelf seitan maken
Het recept voor seitan is vrij simpel. Je pakt een pak tarwegluten waar 75 procent gluten in zit. Deze kneed je met water, sojasaus en kruiden. Daarna kun je het koken, stomen of bakken. Pas wel op dat je het niet te lang verhit, dan wordt het taai.