Veilig zonnen

veilig zonnen - is zonnebrandcreme echt nodig?

Zodra de zon zich ook maar even laat zien, trekken we massaal naar buiten en vaak vergeten we ons hierbij in te smeren met een goede zonnebrandcrème. De zon heeft veel voordelen, maar ook een paar nadelen. Enkele nadelen zijn het verbranden van de huid, huidveroudering en het ontstaan van huidkanker.

Verbranden

Vaak hoor ik mensen zeggen: “Och ik verbrand niet zo snel”, of: “Als ik eenmaal bruin ben hoef ik me niet meer in te smeren, want dan verbrand ik toch niet meer.” Dit is deels waar; je verbrandt niet meer oppervlakkig. De uv B-stralen verbranden onze huid en geven ons ook dat bruine kleurtje. Wat er vaak vergeten wordt of wat men helemaal niet weet, is dat de uv A-stralen door de huid heen gaan en de huid inwéndig verbranden. Deze verbranding voel je niet. Maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn (huidkanker). Daarom is het belangrijk om, ook als je al bruin bent jezelf wel goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème.

Melanine

Veel mensen zien bruin als mooi en gezond. Maar niets is minder waar. Je wordt niet bruin voor het mooi. Bruin worden is het eerste verdedigingsmechanisme van de huid. Onze pigmentcellen in de opperhuid maken melanine aan. Dit is een stofje dat er voor zorgt dat we bruin worden. Het is een beschermende reactie van de huid. Melanine beschermt de cellen tegen de uv-stralen. Helaas kan melanine maar 50% van de schadelijke straling tegenhouden.

Wat voor soorten UV-licht zijn er?

  1. Uv-A
  2. Uv-B
  3. Uv-C

Uv-A

Uv-A is een straling die het gehele jaar aanwezig is. Ook in de herfst en de winter dus. Dit is goed om te weten, want ook dan is het goed om je huid met een lagere factor te beschermen. De straling van uv-A gaat door alle huidlagen heen, dus je kunt “van binnenuit” verbranden. En verbrand je van binnenuit, dan zorgt dit onder andere voor huidveroudering en DNA-verandering. Het gemene van deze straling is dat je deze niet voelt. Bij verbranding door uv B-straling, zie en voel je dat op je huid. Uv-A is dan ook de grote boosdoener, en is het belangrijk dat je de huid hier goed tegen beschermt. Ook als je al bruin bent en oppervlakkig niet meer verbrandt, gaat de uv-A straling dus gewoon door.

Uv-B

UvB-straling komt ook het hele jaar voor. Uv-B zorgt voor het bruine kleurtje (de aanmaak van melanine), ook deze straling kan de huid laten verbranden. Een zonneallergie en een zwangerschapsmasker worden ook veroorzaakt door deuv B-straling. Op onze website kun je lezen wat een zwangerschapsmasker precies is en wat zonneallergie is, en hoe je beide kunt voorkomen.

Uv-C

Uv-C is de gevaarlijkste straling van de zon, dezee bereikt de aarde (nog) niet.

Hoe geniet je het veiligstvan de zon?

Het enige juiste antwoord daarop is: smeren, smeren, smeren. En dan met minimaal een factor 30. Ja, je leest het goed: factor 30! Dit is echt het beste. Lager heeft geen zin. De zonnestralen worden dan niet goed tegengehouden. Nu hoor ik jullie denken: “maar dan word ik toch helemaal niet meer bruin?” Jazeker wel. Er is namelijk niets dat de zon volledig blokt. Ook ramen, muren, schaduw (zonnestralen weerkaatsen), en een hoge zonnefactor dus niet. Alleen zorgt deze er wél voor dat de straling met mate op en in de huid kan komen. Je houdt de schadelijke uv A-stralen buiten. Je wordt langzamer bruin, maar veel dieper en egaler. En de zonnebescherming zorgt er ook voor dat huidveroudering minder snel gaat.

Welke zonnebrandcrème is geschikt?

Je hebt veel verschillende soorten zonnebrandcrèmes, maar wat is nu een goede? Een goede zonnecrème bevat bescherming tegen uv-A én uv-B. Er zijn namelijk heel veel zonnebrandcrèmes die alleen maar tegen uv-B beschermen, maar dit is dus alleen tegen de oppervlakkige verbranding.

Wil jij weten hoe je de juiste en een veilige zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen kunt kopen? Op de website hebben wij hier een overzichtelijk artikel over geschreven. Daar delen we ook een recept hoe je zelf de perfecte zonnebrandcrème kunt maken.

Wat kun je naast zonnebrandcrème nog doen om jezelf goed te beschermen?

– petje of hoed dragen
zonnebril dragen
– veel water drinken
– beschermende kleding dragen
– regelmatig je zonnebrandcrème aanbrengen ( om de 2 à 3 uur)

Waterproof

Een veel voorkomende fout is dat er gedacht wordt dat waterproof betekent dat je je de rest van de dag niet meer in hoeft te smeren, ook niet na het zwemmen. Waterproof wil niets anders zeggen dan dat het product tegen water kan, en je dus in het water ook beschermd bent tegen de zonnestralen (ja, ook water houdt de straling niet tegen). Zodra je het water uitgaat en je afdroogt, veeg je het product van je lichaam. Niet afdrogen is geen goed idee, water werkt als een vergrootglas en zorgt voor een snellere en diepere verbranding. Afdrogen en weer opnieuw insmeren dus.

Voordelen van de zon

De zon heeft ook vele voordelen.Ons lichaam maakt onder invloed van de zon het hormoon endorfine aan. Dit hormoon heeft een positieve werking, want het geeft een gevoel van geluk, en je krijgt er (meer) energie van. Daarnaast zou het ook een positief effect hebben op het immuunsysteem. Als de zon schijnt is iedereen dan ook een stuk vrolijker.
Verder maakt ons lichaam door de zon vitamine D aan.  
Blijf dus zeker wel genieten van de zon. Maar doe dit wel met de juiste maatregelen.

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Veilig zonnen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *