Vetten zijn essentieel voor ons lichaam. Ze leveren energie, vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Er zijn twee soorten vet onverzadigd en verzadigd vet. Vet in onze voeding bestaan eigenlijk altijd uit beide soorten. Onverzadigde vetten zijn niet per definitie slecht voor je. Het is vooral Linolzuur blijkt ongezond te zijn, vooral voor hart en bloedvaten.
Wat zijn vetten en welke functies hebben ze?
We hebben vetten nodig voor een goede gezondheid. Vetten leveren energie aan ons lichaam en werken als belangrijke bouwstenen en bescherming voor onze cellen. Ook hebben we ze nodig voor een goede werking van de ogen, hersenen en spieren. Het lichaam maakt sommige vetten zelf aan, andere niet. Deze essentiële vetzuren moeten we uit voeding halen. Vet blijft in tegenstelling tot koolhydraten langer in de maag en geeft een verzadigd gevoel. De vertering duurt ook langer. Vet dat niet verbruikt wordt als energie wordt omgezet in lichaamsvet
Linolzuur
Naast goede en gezonde eigenschappen heeft vet ook minder goede eigenschappen. Vet speelt een rol bij hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. Nu is altijd verzadigd vet als de boosdoener aangewezen. Uit onderzoek blijkt dat linolzuur de grote boosdoener is. Veel verzadigde vetten zoals boter worden vervangen voor wat wij denken gezondere producten zoals: margarine, zonnebloemolie en maisolie deze producten bevatten echter linolzuur en het sterfte cijfer bij gebruik van deze producten stijgt volgens de onderzoekers. Vanwege de aanwezigheid van verzadigde vetzuren is boter er lange tijd van beschuldigd geweest ongezond te zijn. Vooral door fabrikanten van zogenaamde ‘gezonde’ margarines. Deze informatie is ondertussen achterhaald. Vele onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat verzadigde vetten helemaal niet ongezond zijn. In het verleden zaten margarines vol met kunstmatig gefabriceerde transvetten waarvan de Amerikaanse Food and Drug Administration intussen heeft verklaard dat ze onveilig zijn voor menselijke consumptie. Inmiddels zijn deze transvetten vervangen door linolzuur, maar dat is helaas geen verbetering.
Verzadigd vet
Te veel verzadigd vet is niet goed voor het lichaam. Het zorgt voor een te hoog LDL-cholesterolgehalte en is slecht voor de hart- en bloedvaten wat de kans op hart- en vaatziekten enorm vergroot. Vet rijke producten zijn vaak een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Producten die veel verzadigde vetten bevatten zijn onder andere koekjes, gebak vlees, kaas, sauzen, chips en snacks. Probeer hier dus matig mee om te gaan. Producten kunnen ook transvetten bevatten. Deze verhogen net als verzadigde vetten het LDL-cholesterol maar geven ook een nog hoger risico op hart- en vaatziekten.
Onverzadigd vet
Onverzadigde vetten worden eigenlijk gezien als de ‘goede vetten’ en verlagen het LDL-cholesterol gehalte. Ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Omega 3-vetzuren (ALA) zijn essentiële vetzuren. Uit vis komt de EPA en DHA. Goede plantaardige bronnen van onverzadigde vetzuren zijn: olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en er zit ook wat in groene bladgroenten.
Tips voor gezonde vetten:
Ik heb ook een aantal tips hoe je goede gezonde en plantaardige vetten dagelijks in je voeding kunt verwerken:
- Roer wat lijnzaad door je plantaardige yoghurt en doe er fruit en granola met noten bij.
- Olijven en avocado zijn erg lekker in de salade.
- Eet een boterham of cracker met notenpasta (zonder toegevoegde suikers).