Vuurwerkangst bij dieren

vuurwerkangst bij dieren

Veel dieren hebben last van vuurwerkangst. Harde knallen kunnen onze huisdieren angstig maken. Onze kitten schrikt enorm als er vuurwerk afgaat. Onze hond en andere twee poezen hebben er niet zoveel last van. Ze vinden het zeker niet leuk en fijn. Een knal komt bij een dier ook een stuk harder binnen dan bij ons, hen gehoor is immers een stuk gevoeliger

Hoe herken je vuurwerkangst bij dieren?

Bij onze kitten merk ik het, omdat zij bij een harde knal weg schiet onder de bank. Geef de poes ook deze ruimte. Trek hem of haar niet onder de bank weg. En wil ze er op 31 december door alle knallen helemaal niet onderweg komen? Geef de poes dan eten en drinken onder de bank. Daar voelt hij of zij zich op dat moment veilig en je zou zien dat ze er vanzelf weer onder weg komt.

Wandelen in de natuur

Dit kan bij een hond net zo zijn. Wij gaan op 31 december nooit ver wandelen en houden de poezen allemaal binnen. We gaan vaak wel naar een natuurgebied waar de hond even lekker kan rennen en rustig alles kan doen.

Let goed op je huisdier bij vuurwerkangst bij dieren

Het kan dat je hond of poes helemaal geen zin heeft in eten en drinken. Bied op meerdere plekken vers water aan. En blijft het dier ergens verscholen, zet het drinken dan zo neer, dat ze erbij kunnen zonder uit hun veilige plek te komen.

Een hond die bang is voor vuurwerk

Als een hond erg bang is kan het zijn dat deze zijn ore naar beneden heeft hangen, de staart laag of zelfs tussen de benen. Ook kan het zijn dat de mondhoeken omlaag staan en zelfs trillen.

Wat kun jij als baasje doen om je dier te helpen bij vuurwerkangst?

Wat wij zelf altijd doen, is praten tegen het dier op een normale toon. Maar geef de angst zelf geen aandacht, ga de hond of poes niet vast pakken of aaien. Ga gewoon verder waarmee je bezig was en laat je dier lekker bij jou in de buurt zitten. Zo weet hij of zij, dat ze bij jou veilig zijn. Het is belangrijk om dit steeds weer te doen, als er een knal of lichtflits is en je dier is bang. Het is echt blijven herhalen en ook als je denkt dat het niet werkt, geef niet op! Je helpt je dier hier echt mee.


Zelf heb ik dit met onze hond buiten gedaan. Zij was erg bang voor andere honden en durfde er gewoon niet langs te lopen. Ik heb haar aan de riem naast mij laten lopen en afgeleid, zodat we langs de andere hond konden lopen. Ze vind andere honden nu nog steeds eng. Wil vaak wel snuffelen en is ze bang, komt ze weer naast mij staan. Dat voelt veilig en zo gaat ze niet vluchten.

Buiten afleiden met een speeltje

Dit kun je ook doen tijdens het vuurwerk. Helaas is het niet alleen 31 december raak, maar al weken ervoor. De hele dag door hoor je wel wat knallen, of de ene plek is het erger dan de andere plek. Oudjaarsdag spant de kroon, dan is het overal knallen. Je kunt dan buiten je hond ook afleiden. Je kunt dan een speeltje of wat brokjes meenemen en zo de hond afleiden van de knallen. Zo let de hond op jou en niet op de omgeving. Wat kun je nog meer doen?

  • Je kunt nu het beste je hond aan de riem uitlaten. Zo rent je hond uit angst niet weg en zo kan je hond ook geen vuurwerk in zijn bek pakken.
  • Bied in huis een schuil mogelijkheid, bijvoorbeeld de bench, mand, kussen of een deken.
  • Gedraag je zoals je normaal ook zou doen. Blijf kalm en geef de hond of kat daar waar nodig aandacht.
  • Het kan ook helpen om de gordijnen dicht te doen. Kijk of dit voor jouw dier ook helpend is.
  • Ook hebben sommige dieren er baat bij als de tv of radio aanstaat.
  • Straf je dier nooit bij een angstige reactie! Dan zou de angst nog groter worden.

Je dier laten wennen aan vuurwerkgeluiden

Je kunt al weken of zelfs maanden van te voren je dier laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Hier zijn cd’s en apps voor. Let er wel op dat je de geluiden niet meteen te hard zet, zo kan het dier er rustig aan wennen. Doe dit wel als je zelf thuis bent en ook een poosje blijft. En doe gewoon wat je anders ook zou doen.

kalmerende medicatie

Wees hier terughoudend in. Een dier kan in sommige gevallen wel worden verdoofd, maar het gehoor blijft. De knallen komen nog steeds heel hard binnen. Alleen kan het dier hier niet meer op reageren. De angst is er dan helaas nog steeds.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt. We wensen jou en je huisdier(en) een fijne jaarwisseling en een gezond en mooi nieuwjaar.

Dit is ook leuk om te lezen: