Appelbergen, een mooi stukje natuur

Appelbergen een super mooi natuurgebied.

Appelbergen: Dit is een van de natuurgebieden waar wij regelmatig komen. Het fijne aan dit bos vind ik dat de hond hier lekker los kan en mag lopen. Het is een heerlijk rondje om te lopen en je bent echt even helemaal in de natuur. De natuur is hier heel afwisselend, zo loop je tussen de bomen en zo weer langs de weilanden.

Opgaan in de natuur

Juist omdat wij hier zo vaak komen lijkt Appelbergen een gewoon bos. Maar laten we wel wezen, geen enkel bos is een gewoon bos. Overal kun je genieten van de natuur. Zo ook in Appelbergen. De ene keer zijn we opzoek naar lekkere kruiden, de andere keer zoeken we reptielen en insecten en zoals vandaag hebben we heerlijk genoten van alle soorten paddenstoelen die er in Appelbergen groeien. Om op deze manier door het bos te lopen is zoveel leuker dan alleen genieten van de omgeving. Wat ik overigens soms ook heel erg fijn vind. Gewoon lekker lopen en hoofd leegmaken.

Veel afwisseling

Wat ik zo mooi vind aan het natuurgebied Appelbergen, is de diversiteit. Zo wandel je het ene moment over de zandpaden door het bos met veel groen en even later loop je over meer open gebied tussen de weiladen. Wist je dat de diepe geulen in het zand zijn van middeleeuwse karrensporen?! Er zijn leuke en rustieke meertjes. Er zijn door het natuurgebied diverse houten bankjes neergezet. Hier kun je even lekker uitpuffen, een broodje, banaan of … eten en wat drinken, wat je zelf hebt meegebracht.

Heerlijk die afwisselende natuur van groen, open vlaktes, de vele watertjes, en de heuveltjes (en zijn geen mega hoge heuvels.

Tweede Wereldoorlog

In het bos staat bij een van de meertjes een oorlogsmonument. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 personen als represaille gefusilleerd en hen begraven in ongemarkeerde graven op een onbekende locatie. Tot op de dag van vandaag zijn 15 mensen hiervan nooit terug gevonden. Tot 2004 is hier regelmatig gespeurd maar helaas nooit gevonden. Bij het veenmoeras waar ze vermoedelijk liggen is daarom in 2004 een oorlogsmonument geplaatst.

Paviljoen Appelbergen

Wij parkeren altijd bij Paviljoen Appelbergen. De weg er naartoe zouden ze wel wat aan mogen doen. Er zitten onwijs veel kuilen in de weg. Vanuit daar kun je heel makkelijk het bos in lopen. En na de wandeling kun je daar terecht voor een lekker kopje verse munt thee of een glaasje fris bijvoorbeeld. Vegan gerechten kennen ze hier helaas niet.

Speeltuin

Bij het Paviljoen zit ook een speeltuin(tje). Voor jonge kinderen is dit erg leuk. Het is geen hele bijzondere speeltuin.

Paviljoen Appelbergen

  • Hoge Hereweg 33
  • 9756 TG Glimmen

Dit is ook leuk om te lezen: