Wat is kefir?

kefir wat is het?

Kefir staat steeds meer bekend als het populaire drankje dat bijdraagt aan een gezonde darmflora en daarmee aan een gezonde leefstijl. Is dit echt zo? Ik ben nieuwsgierig geworden en thuis actief met de kefir culturen aan de slag gegaan. Ik ben razend enthousiast maar kom ook vragen tegen. Waterkefir en melkkefir met plantaardige melk. Hoe, wat en waarom?

Wat is Kefir?

Kefir zijn een soort bloemkoolachtige korrels, een kolonie van symbiotisch samenlevende bacteriën en gisten van vele verschillende soorten. Door het fermentatie proces zijn deze bacteriën en gisten een goede probiotica waarbij levende micro organismen een positief effect hebben op je gezondheid. Door deze probiotica kunnen darmen beter functioneren door een gezonde en levendige darmflora.

Melkkefir kun je maken met melk, en juist ook met plantaardige melk.

Waterkefir maak je met water, biologische rietsuiker en ongezwavelde vruchten en fruit.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je melkkefir met plantaardige dranken?

  1. De kefir korrels doe je in de pot
  2. Doe hierbij de plantaardige melk
  3. Dek de pot af met keukenpapier of een doek en doe er het elastiekje omheen.
  4. Plaats de pot zonder direct zonlicht op een plaats tussen de 18 en 30 graden en laat deze 24 tot 48 uur fermenteren (laten staan dus)
  5. Zeef de kefirkorrels en giet de vloeistof in een andere pot voor gebruik.
  6. De kefirkorrels kunnen weer gebruikt worden voor een nieuwe cyclus.
  7. Na 3 fermentatiecycli in plantaardige melk moeten de kefir korrels revitaliseren. Ze adviseren om dit ik koemelk te doen. Dat zien wij niet zitten en gebruiken daarvoor weer nieuwe. (tegenwoordig maak ik alleen nog maar waterkefir).
wat is het verschil tussen melk en water kefir?

De veelzijdigheid van waterkefir

Waterkefir is veelzijdig omdat je aan het suikerwater allerlei vruchten, groenten en kruiden kunt toevoegen en zo in de smaak kunt variëren. Omdat waterkefir gemaakt wordt van suikerwater bevat het eindproduct ook nog wat suiker, dit kan een nadeel zijn. Hoe langer je het laat fermenteren des te meer suiker wordt er omgezet en is er minder suiker aanwezig in de uiteindelijke drank. Een ideaal alternatief is kokoswater in plaats van suikerwater. De bereiding is eenvoudig, je voegt de waterkefirkorrels toe aan een zoete vloeistof, sluit de pot en laat deze 24 tot 48 uur fermenteren.

Vaak zie je dat er aan de zoete vloeistof gedroogde vruchten toegevoegd worden zoals abrikozen, vijgen en dadels en een schijfje citroen. Dit is heerlijk voor de smaak maar heeft ook een functie, de schil van de citroen en in de vruchten zitten mineralen die de kefir goed laten groeien. Het zure van de citroen maakt ook dat niet wenselijke bacteriën en schimmels minder kans krijgen om te groeien. Als de waterkefir drank geoogst wordt is het mogelijk om deze een tweede keer te laten fermenteren en dan zonder korrels in een afgesloten fles. Je kunt bij deze drank de helft biologisch sap toevoegen voor een heerlijke frisse en gezonde drank!

Even pauze? Dat kan!

En ben je het maken van de kefirdrank even beu, dan zet je de waterkefir met een beetje suikerwater in de koelkast. Het beste is om het dan 1 keer per week te verversen maar niet eens noodzakelijk. Een andere ideale oplossing is de kefir naar geïnteresseerde familie of vrienden te brengen. Mocht jij er dan weer aan toe zijn dan kan de gegroeide kefir weer gedeeld worden om het proces te hervatten.

Waarom kefir en wat is de voedingswaarde?

Kefir bevat vele voedingstoffen waaronder magnesium, ijzer, jodium, vitamine C, vitamine B1, B2, B6 en B12, biotine, vitamine K2 en veel enzymen.

Omdat kefir je darmen gezonder kan maken heeft het een gunstige invloed op je lichaam.

  • Het kan de overgroei van de candida schimmel tegengaan.
  • Een goede darmflora geeft minder klachten met betrekking tot buikpijn en winderigheid, een juiste balans tussen de darmbacteriën en kefir is hier van belang.
  • Je huid ziet er beter uit doordat de groei van micro-organismen in je darmen wordt bevordert door het gebruiken van kefir. Mensen met psoriasis ervaren vaak een positief effect omdat psoriasis vaak z’n oorzaak heeft in de darmen.
  • Obstipatie en diarree zijn vaak gevolgen van teveel of te weinig darmbacteriën. Kefir kan in de juiste hoeveelheid hepen aan een goede balans hierin.
  • Antibiotica breekt een gezonde darmflora af, kefir kan helpen deze darmflora te herstellen.
  • Stress verminderen, hoge eisen door ons zelf en onze samenleving geven veel stress gerelateerde problemen. Een aantasting van het immuun systeem is hier een voorbeeld van.
  • Als onze gezondheid vermindert kunnen we ons vermoeid en prikkelbaar voelen. Maag- en darmklachten zijn vaak gerelateerd aan het immuunsysteem. Met een gezonde darmflora geven we onszelf een extra boost om vitaal en fit door het leven te kunnen gaan. Kefir levert een probiotica die de weg naar de darmen overleven.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *