Waterkefir wat is het en hoe maak je het?

Waterkefir - hoe maak je waterkefier - wat is waterkefier?

Waterkefir wat is het nu eigenlijk precies? Het is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoe en wat … dat vertellen we je in dit artikel.

Wat is waterkefir?

Waterkefir is een krachtige drank met een fris, zure smaak. Het bevat speciale gisten en bacteriën. Die ervoor zorgen dat het lichaam intern in balans is door een gezonde darmflora. Kefir kenmerkt zich door het fermentatieproces. Hierbij vergisting van in water opgeloste suiker door vele micro organismen. Dit heeft een gunstige invloed op de spijsvertering (darmgezondheid) van vele mensen. Interessant om te weten is dat wetenschappelijke studies de werking van deze drank hebben aangetoond. De gezondheidsvoordelen zijn wereldwijd bekend.

Gezondheidsvoordelen

Dagelijks waterkefir drinken heeft vele positieve effecten het lichaam o.a.:

  • Het brengt de darmflora in balans;
  • Versterkt het immuunsysteem;
  • Geeft energie;
  • Positief effect op ontstekingen;
  • Verhoogd de algemene weerstand.

Zelf waterkefir maken

Om waterkefir te maken heb je waterkefirkorrels nodig. Met zelf gemaakte waterkefir heb je de meest verse, goedkope pro-biotica drank die er is. Tevens kun je vele variaties aan ingrediënten toevoegen die de smaak beïnvloeden. Hiermee is deze drank aan te passen aan jouw eigen smaak. Met een beetje geduld kun je rustig oefenen en met weinig kefirkorrels beginnen. Als de kefirkorrels een optimale omgeving hebben, groeien ze snel en hiermee wordt de hoeveelheid drank in een paar dagen meer.

De optimale omgeving voor kefirkorrels bestaat uit schoon water, biologische rietsuiker, biologische ongezwavelde vruchten, licht en een ruimte op kamertemperatuur.

Hoe kom je aan kerfirkorrels?

Je kunt online verschillende mogelijkheden vinden om de korrels te kopen.

Zo ben ik begonnen: Benodigdheden

  • Weckpot (1,5 Liter)
  • 3 gram gedroogde kefirkorrels
  • 0,25 liter water
  • 15 gram biologische rietsuiker
  • 1 gedroogde dadel

Wil je meteen groot beginnen, dit is deze drankdispenser een aanrader.

Werkwijze:

  1. Doe water in de weckpot
  2. Spoel de gedroogde kefirkorrels schoon in een plastic vergiet en voeg deze bij het water.
  3. Voeg de suiker en de dadel toe en met een plastic lepel. Roer rustig door.
  4. Sluit de weckpot, (ik heb er een met een waterslot zodat de druk in de pot nooit te hoog wordt)

Laat de pot minstens 2 dagen staan voor de eerste bereiding.

2 dagen giet je alle ingrediënten in een plastic zeef en het vocht (de eerste bereiding niet gebruiken) na 2 dagen in een fles en bewaren in de koelkast.

De vruchten gooi je weg.

Herhaal dit proces voor de volgende bereiding, de verhoudingen blijven bij een grotere hoeveelheid gelijk.

De beste temperatuur:

De beste temperatuur van voor de korrels is tussen de 20 en 30 graden. Vermijd tocht en houd ze uit het felle zonlicht. Ze gedijen het beste bij een constante temperatuur liefst van 20 graden. Bij een koudere temperatuur, zouden ze trager werken en zich bijna niet vermenigvuldigen. Bij een temperatuur boven de 30 zou het te snel gaan, wat je kefir ook niet ten goede komt.

Variaties tips:

Gedroogde vijgen, gedroogde abrikozen, rozijnen, sinaasappel zonder schil, partjes van een appel of peer.

Waar moet je op letten bij het maken van waterkefier?

  • Zorg voor schone en liefs duurzame materialen, glas, hout
  • Je kunt beter een plastic zeef gebruiken voor de korrels. Een metalen zeef kan namelijk schadelijke stoffen bevatten voor de kefirkorrels.
  • Het beste kun je bronwater gebruiken. Kraanwater bevat chloor en kan schadelijk zijn voor de korrels.
  • Sluit de pot goed af met bijvoorbeeld een koffiefilter of kaasdoek. Om zo insecten (vooral fruitvliegjes) buiten de pot te houden.
  • Om je kefirkorrels gezond te houden hebben ze mineralen nodig. In bronwater zijn deze aanwezig. Gebruik je gefilterd water dan is het aan te raden om een theelepel zeezout of zuiveringszout toe te voegen. Ook een vijg toevoegen doet wonderen voor je waterkefir.
  • Gebruik steeds schone glazen en potten. Hygiëne is erg belangrijk!

Vijgen

Door vijgen aan je waterkefir toevoegen heeft meerdere voordelen. Zo bevatten vijgen erg veel mineralen , zoals calcium, ijzer, kalium en selenium, die de groei van de kefirkorrels bevorderen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

2 thoughts on “Waterkefir wat is het en hoe maak je het?

  • Joost says:

    Een correctie op bovenstaande; Nederlands kraanwater bevat geen chloor en is minstens zo goed als bronwater (vaak zelfs beter). Ook is het veel duurzamer (ivm vrachtwagen transport van bronwater).

    • Yvonne says:

      Joost, dank je wel voor je aanvulling. Het is zeer zeker duurzamer daar ben ik het helemaal mee eens. Qua chloor of wat het wel bevat durf ik zo uit mijn hoofd niet te zeggen. Ga dat uitzoeken.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *