Terwijl jij lekker aan het genieten bent van je vakantie, kunnen er helaas zakkenrollers uit het niets opduiken. Vaak doen ze zich sympathiek en kwetsbaar voor. Maar in werkelijkheid zijn ze op jouw geld of andere bezittingen uit. Dit komt voornamelijk voor tijdens citytrips.
Het is erg vervelend dat dit soort types jouw vakantie verstoren. Echter, gebeurt het jammer genoeg nog heel veel. Daarom is het belangrijk om deze zakkenrollers te kunnen herkennen en maatregelingen te treffen. Dit om diefstal bij jezelf te kunnen voorkomen.
Hoe gaan zakkenrollers te werk?
Zakkenrollers weten precies hoe ze iemand af kunnen leiden. Ze gebruiken slimme trucs om je onopgemerkt te beroven van je waardevolle bezittingen. Erg vervelend.
Terwijl jij afgeleid bent, grijpen ze je portemonnee, telefoon of andere waardevolle spullen. Het is daarom heel belangrijk om hierin alert te blijven. Dat wil ook zeggen dat je niet altijd iedereen maar blind moet vertrouwen. Hoe aardig of behulpzaam iemand ook overkomt.
Ook is het vaak zo dat zakkenrollers werken in groepen. Dit doen ze heel sneaky. Terwijl één persoon je afleidt, kan een ander je zakken doorzoeken of je tas openritsen.
Wat er tevens ook vaak gebeurt, is dat ze met een haak of mes bezig gaan. Dit om zo onopgemerkt mogelijk jou te kunnen beroven.
Dit zijn een aantal technieken die zakkenrollers zoal inzetten:
- Petitie tekenen: In dit geval komt de zakkenroller naar jou toe met een enquête. Dit zijn vaak jongere vrouwen, waarschijnlijk omdat dat onschuldig overkomt. Ze vragen of jij je handtekening zou willen zetten voor een goed doel. Maar uiteraard is niks minder waar. Ondertussen zijn deze dames namelijk bezig jouw tassen te openen. Voor je het weet ben je volledig omsingeld door deze meiden. Dat is zeker geen pretje. Vermijdt daarom zeker dit soort nare figuren. Deze truc komt voornamelijk voor in steden zoals Parijs.
- Iemand vraagt je de weg: Uiteraard zou je denken dat dit een hele plausibele vraag is. Dit aangezien het heel normaal is om iemand de weg te vragen. Maar blijf zelfs in deze situatie alert. Tijdens het uitleggen of wijzen naar de juiste richting, kan het kwaad namelijk al geschiet zijn.
- Armband: Ook dit komt veel voor. Iemand komt op je af om je hand te schudden. En vervolgens wordt er een armband om je pols gebonden. Op dit punt wordt er opdringerig aan je gevraagd te betalen voor deze armband. Dit is een vervelende ervaring. Zelfs wanneer je weigert, blijven ze door pushen. Je hebt inmiddels al het armbandje om. Neem daarom nooit dit gebaar aan en loop door.
- Knoeien: Oh jee. Een vreemdeling struikelt en laat een drankje over je heen vallen. Och och, kan gebeuren. Maar blijf in deze situatie wederom alert. Waarschijnlijk gaat deze persoon je namelijk willen ”helpen” om die vlek uit je jas te halen. Terwijl dit een aardig gebaar lijkt, azen ze in werkelijkheid op je spullen. Let daarom goed op.
- Een simpele botsing of een praatje maken: Zo simpel kan het zijn. Iemand botst ”per ongeluk” tegen je op. Vaak kun je in die snelle periode van tijd al bestolen zijn. Maar soms lukt het ze niet zo snel en komen ze even gezellig met je babbelen. Trap hier zeker niet in.
- In de metro: In de metro ben je ook een mooie prooi voor zakenrollers. Als je staat komen er twee, drie of vier zakenmannen om je heen staan. Dit lijkt onschuldig, maar niets is minder waar. Hou ze goed en nog beter hou je bezittingen goed in de gaten.
Bescherm je bezittingen
Het is erg belangrijk om het zakkenrollers zo moeilijk mogelijk te maken om van jou te kunnen stelen. Probeer daarom goede bescherming te bieden voor je bezittingen. Hierin kunnen een paar opties goed werken zodat jij diefstal kan voorkomen.
Een slimme tip is om een heuptas aan te schaffen. Deze doe je namelijk om je middel. Dit is een plek waar zakkenrollers lastig bij kunnen komen, want dit voel je namelijk. Dus er wordt daarom door velen gezworen bij heuptassen. Het is vooral handig om deze onder je kleding te dragen.
Wanneer je een jas draagt, let dan heel goed op. Hang hem tijdens een etentje niet klakkeloos over de stoel bijvoorbeeld. Je kunt je er op verkijken hoe veel zakkenrollers langslopen om er uit te jatten. Ook helpt het om een jas te dragen met binnenzakken. Zo kun je namelijk je spullen hier in bewaren en vervolgens je jas dicht doen. Enorm handig.
Verblijf je in het hotel? Dan heb je vaak wel een kluis op de kamer en anders kun je je waardevolle spullen bij de receptie kwijt. Dat zorgt waarschijnlijk voor iets meer rust in je hoofd.
Probeer zo goed mogelijk de zakkenrollers te negeren. Vooral in drukke en toeristische gebieden. Ze kunnen je overvallen met hun aanwezigheid, waardoor je uit schrikreactie er toch op kan reageren. Die neiging hebben velen. Vooral als je het niet gewend bent. Maar wees nogmaals alert en probeer snel door te lopen. Hierdoor ben je een zeer lastig doelwit voor zakkenrollers.
Let goed op afleidingstechnieken en vertrouw mensen niet blindelings. Dit zorgt ervoor dat je niet snel in de grappen en grollen van een zakkenroller trapt. Wanneer je merkt dat iemand toch een poging waagt, let dan bij voorbaat goed op je spullen. Ook al is het maar een simpele vraag zoals iemand de juiste richting opsturen.
Wat doe je als je wel bent bestolen?
Paniek, want je komt er achter dat je slachtoffer bent van een zakkenroller. Wat doe je in deze situatie?
Hoewel het frustrerend is om te zijn bestolen, is het belangrijk om rustig te blijven en snel te handelen. Bel en/of ga daarom onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Geef een gedetailleerde beschrijving van wat er is gebeurd en welke items precies zijn gestolen. Vraag vervolgens om een kopie van het rapport. Dit is belangrijk omdat het nodig kan zijn voor verzekeringsclaims of andere administratieve doeleinden.
Blokkeer je bankpassen en/of creditcards, mochten deze gestolen zijn. Hierdoor voorkom je dat er gebruik van wordt gemaakt. Zo ben je dadelijk niet al je geld kwijt.
Vermoed jij dat jouw persoonlijke gegevens in verkeerde handen zijn gevallen? Denk aan wachtwoorden of pincodes. Dan dien je deze ook zo snel mogelijk te veranderen. Dit geldt met name voor inloggegevens van online accounts en mobiele apparaten.
Heb je een reisverzekering? Dan is het slim om hier contact mee op te nemen. Hier kun je namelijk het diefstal melden. Zij kunnen je vervolgens begeleiden bij het indienen van een claim en je informeren over de benodigde documentatie.
Dit is ook interessant om te lezen:
- Wat je vooral niet moet doen, tijdens een stedentrip
- Leuke reis weetjes van Yvonne
- Stressvrij op vakantie met deze tips