Zelf wasmiddel maken van kastanjes

Wasmiddel maken van kastanjes

In de herfsttijd, wanneer de bladeren van de bomen beginnen te vallen en de lucht een verfrissende koele bries krijgt, kan de natuur ons verrassen met enkele geschenken. Een van deze geschenken komt recht voor je voeten te liggen: kastanjes! Deze herfstschatten, specifiek de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), kunnen worden omgetoverd tot een volledig natuurlijk wasmiddel dankzij hun saponinegehalte, wat zeepachtige eigenschappen geeft.

De paardenkastanje, niet om te eten, maar om te wassen

Het is essentieel op te merken dat deze kastanjes niet geschikt zijn voor consumptie, maar des te waardevoller zijn voor het maken van zelfgemaakt wasmiddel. Het proces van het maken van wasmiddel van paardenkastanjes is verrassend eenvoudig en milieuvriendelijk. Hier is hoe je het doet:

Wat je nodig om zelf wasmiddel te maken van kastanjes?

  • 1 liter water
  • 10 tot 15 paardenkastanjes
  • Een paar druppels etherische olie naar keuze (zoals lavendel of rozen)
  • Een fijne zeef of een doek (bijvoorbeeld een zakje van de groenteafdeling van de supermarkt)

Stap voor stap instructies om zelf wasmiddel te maken

  1. Breng 1 liter water aan de kook.
  2. Snijd, plet, of blend de paardenkastanjes in kleinere stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het wasmiddel klaar zal zijn. (Mijn tip, pak een hamer. De blender moet wel sterk zijn, om dit aan te kunnen).
  3. Giet het hete water over de gehakte kastanjes in een kom. Laat het mengsel 10 minuten trekken als de stukjes klein zijn, of 24-48 uur als je grotere stukken hebt. Tijdens deze periode komen de saponines vrij en creëren ze een zeepachtige vloeistof. Roer af en toe in de pot om de saponines vrij te maken.
  4. Zeef het wasmiddel met behulp van een fijne zeef, een kaasdoek, of een groentezakje. Bewaar het resulterende wasmiddel in een glazen fles of pot.

Het zeven

Wanneer het wasmiddel klaar is, is het belangrijk om de kastanjes eruit te zeven. Dit voorkomt dat kastanje-resten je afvoer verstoppen.

Het gebruik van het wasmiddel

Het kan zijn dat de zwaardere delen naar beneden zijn gezakt, dus schud de fles voor gebruik. Gebruik een zeefje als je het wasmiddel toevoegt aan het wasmiddelvakje van je wasmachine om te voorkomen dat leidingen verstopt raken. Gebruik het zelfgemaakte wasmiddel zoals je dat zou doen met elk ander vloeibaar wasmiddel.

Milieubewust wassen

Door zelf wasmiddel te maken, verminder je afval en draag je bij aan het milieu. Het milieu kan ook worden geholpen door op andere manieren milieubewust te wassen. Gebruik je wasmachine op lagere temperaturen, was alleen met een volle trommel, doseer je wasmiddel nauwkeurig, en laat je wasgoed aan de lijn drogen in plaats van een droger te gebruiken.

Geschikt voor de gevoelige huid

Veel commerciële wasmiddelen bevatten parfums en chemicaliën die huidirritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Zelfgemaakt wasmiddel, zoals dat van paardenkastanjes, is over het algemeen zachter en de kans op huidproblemen is minimaal.

Biologisch afbreekbaar

Wanneer je zelfgemaakt wasmiddel met paardenkastanjes gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de impact op het milieu bij het lozen van afvalwater. Kastanjes en water zijn natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten, wat betekent dat ze geen schadelijke residuen achterlaten en het ecosysteem niet schaden.

Bewaren en bewust rapen

Bewaar het op een koele, donkere plaats. Je kunt het enkele weken tot enkele maanden gebruiken, afhankelijk van de bewaarcondities. Als je in het bos paardenkastanjes gaat rapen, onthoud dan dat deze kastanjes voedsel zijn voor de dieren in het bos. Raap met mate, zodat de natuur haar deel behoudt.

Het maken van wasmiddel van paardenkastanjes is niet alleen een leuke herfstactiviteit, maar het draagt ook bij aan een milieuvriendelijkere en duurzamere manier van wassen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe we natuurlijke hulpbronnen kunnen benutten voor dagelijkse behoeften, terwijl we tegelijkertijd zorg dragen voor het milieu.

Lukt het je niet om het zelf te maken? Dan is dit misschien interessant voor je: Welke wasmiddelen zijn vegan?

11 thoughts on “Zelf wasmiddel maken van kastanjes

  • Claire says:

    Hoe leuk! Toevallig zag ik net een post van iemand voorbij komen die ook met kastanjes haar wasmiddel heeft gemaakt. Geweldig! Ik ga je recept binnenkort zeker eens uitproberen. Bedankt voor het delen!

    • Yvonne says:

      Zeker een aanrader. Het was echt goed schoon. Ik doe er zelf wat lavendel bij in. En ik mep ze met een hamer kapot. Met een mes ben je wel even bezig en je blender (die van mij althans) trekt dit niet, die gaat dan echt stuk. Maar ben er zelf super blij mee. Meteen een paar liter gemaakt voor de komende maanden.

    • Linda schrijft 't op says:

      Wat een duurzame manier van leven om op deze wijze je eigen wasmiddel te maken.

  • Ik heb dit inderdaad al eens vaker gelezen, binnenkort eens een paar rapen in het bos om dit uit te proberen.

  • Sandra says:

    Had het ook al eens voorbij zien komen en lijkt me makkelijk. Alleen vind ik hier enkel de eetbare kastanjes in het park…

    • Yvonne says:

      Het zou wel met tamme kastanjes kunnen, maar het saponinegehalte is daarin lager. Je hebt er dan wel meer nodig.

  • Eva says:

    Handig zo’n recept. Ik had er wel al van gehoord, maar ik wist niet precies welke kastanjes en hoe het dan moest. Ik gebruik zelf wasnoten die ik gekregen heb.

    • Yvonne says:

      Wasnoten zijn inderdaad ook erg fijn. Het beste zijn de paardenkastanjes. Daarin zit het meeste saponinegehalte en heb je er dus niet heel veel van nodig.

  • Rory says:

    Jeetje, hier had ik echt nog helemaal niet van gehoord. En ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niet mee bezig ben geweest, terwijl het wel heel belangrijk is. Voor mens en milieu. Ik ga dit binnenkort eens een keer onderzoeken. Want ik heb wel al wat andere alternatieven voorbij zien komen. Wat goed dat je dit beschrijft, want ik denk dat je hier veel mensen mee kunt inspireren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *