Zuurkool is niet alleen heel erg lekker het is ook een echte probiotica. Probiotica zijn goed voor je gezondheid. Zo zorgen ze dat je voeding beter verteerd en op deze manier kan het spijsverteringsstelsels beter de vitamines en mineralen uit je voedingen halen en opnemen. Ook brengen ze je darmen goed in balans. In dit artikel kun je er meer over lezen Wat is probiotica? Wij delen graag onze lekkerste vegan zuurkool recepten met jullie.
Vegan zuurkoolschotel met tofu
Wat heb je nodig?
- 500 g zuurkool
- 750 g kruimige aardappelen
- 2 uien
- 3 el traditionele olijfolie
- 70 g tomatenpuree
- 2 bakjes tofu roerbakreepjes pittig (a 180 g)
- 125 ml vegan kookroom
- 3 el paneermeel
Hoe maak je deze vegan zuurkool schotel?
- Kook de aardappelen gaar en bewaar 150 ml kookwater. Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de uien in 2/3 van de olie, voeg de tomatenpuree en de roerbakreepjes toe en roerbak het ongeveer 2 min. Voeg het kookwater erdoor. Meng de zuurkool in de ovenschaal met de helft van de room en wat peper en zout naar smaak. Schep de tofureepjes in tomatensaus erop.
- stamp de aardappelen tot puree en roer de rest van de kookroom erdoor. Breng dit geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de puree over de zuurkoolschotel en strijk de bovenkant glad. Bestrooi de bovenkant met het paneermeel en sprenkel de rest van de olie erover.
- Zet de schaal 35 min. in het midden van de oven.
LOEMPIA met spicy zuurkool
Zuurkool in je loempia, klinkt gek hé? Geloof me, dit is zoveel lekkerder dan de loempia’s die je normaal op straat koopt. Het is super smaakvol! Het hele recept kun je hier vinden: LOEMPIA met spicy zuurkool
Vegan zuurkool stamppot met ‘spekjes’
Dit is echt een typische Hollandse stamppot.
- 750 gram zuurkool
- 1 kilo kruimige aardappelen
- vegan spek stukjes (1 doosjes)
- Zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Schil de aardappelen en kook ze. Giet ze af en stamp ze samen met de zuurkool. Zelf kook ik de zuurkool nooit, rauw erdoor vind ik het lekkerste. Je kunt de zuurkool ook kort koken of verwarmen in de oven. Voeg eventueel zout en peper naar eigen smaak toe.
Bak de spekjes lekker krokant en stamp deze lekker door de stamppot.
Nog lekkerder met een plantaardige jus
Vegan zuurkoolstamppot met zoete aardappel
- 700 gram zuurkool
- 800 gram zoete aardappelen
- 3 rode uien
- 4 theelepels rijstroop
- 2 theelepels balsamicoazijn
- kruidenzout naar smaak
- peper naar smaak
- vegan (rook) worst
Hoe maak je deze lekkere stamppot?
- Kook 1 liter water en schil ondertussen de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook het 8 minuten.
- ondertussen snijd je de zuurkool en leg dit even in een kom
- Snijd de rode uien in halve ringen en fruit 7 minuten met een beetje olijfolie.
- Giet de zoete aardappel af, meng de zuurkool goed erdoor en laat op laag vuur staan 2 minuten. Stamp tot een stamppot.
- Laat de ui karameliseren door de rijststroop (of een andere stroop kan ook) en balsamicoazijn toe te voegen. Laat het op laag vuur indikken en schep het om.
- Breng de stamppot op smaak met de kruidenzout. Serveer de gekarameliseerde rode ui en rookworst (uiteraard een vegan rookworst) op de stamppot.
Dit is ook leuk om te lezen:
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle
Mirl says:
Misschien heb ik niet goed gelezen maar op basis van hoeveel personen zijn deze gerechten?
Vega Lifestyle says:
voor 4 personen