Het nieuwe jaar is van start gegaan en overal om je heen hoor en zie je de goede voornemens voorbij komen. Wat mij opvalt is dat de meeste altijd gaan over diëten, afvallen, gezonder eten en even geen ‘ongezonde’ producten meer eten. Heb jij jezelf voorgenomen om weer te starten met een koolhydraatarm-, ketogeen-, soja bakker- of wat voor een dieet dan ook om af te vallen, doe dit alsjeblieft niet!
Je kunt veel beter investeren in het aanleren van nieuwe patronen, inzetten op gedragsverandering en daarnaast gezonder eten en meer bewegen. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Vraag een professional om hulp, dit kan bij mij zijn maar je kunt er ook voor kiezen om naar een lifestylecoach, diëtiste, Vitaliteitscoach of een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt te gaan.
Waarom je beter niet kunt diëten
Een dieet lijkt vaak de ideale oplossing als je gewicht wilt verliezen. Echter schijn bedriegt. Elke keer als ik iemand spreek die meerdere diëten heeft geprobeerd hoor ik hetzelfde verhaal. Het begint vaan met een menu voor 12 weken, je verliest gewicht en je zit lekker in je vel. Maar zodra de 12 weken om zijn en je er alleen voor staat, gaat het vaak verkeerd. Je hebt geen idee wat je moet doen, hoeveel kcal je mag en kunt eten en creëert bepaalde regels voor jezelf omdat je bang bent de houvast te verliezen. Dit hele proces gaat vaak onbewust, waardoor je langzaam weer vervalt in oude patronen en gewoontes. En het gewicht? Dat komt er net zo hard weer bij met nog een beetje extra.
Waarom? omdat je niets doet aan jouw gewoontes en patronen, waardoor er ook geen gedragsverandering plaatsvindt. Hierdoor heb je geen idee wat je aan het doen bent. Wellicht heb jij wel enige interesse in voeding en gezondheid en verdiep jij je hierin, maar de meeste mensen doen dit niet en dat is hartstikke zonde. De social media, dieetgoeroes en industrie die hier veel aan verdienen houden je voor de gek.
Nog een ander heel belangrijk punt is dat jij je lichaam meer schade aan doet dan je door hebt. Wanneer je van dieet naar dieet hopt, raakt je lichaam uit balans. Het krijgt vaak veel te weinig energie binnen, je voelt je vermoeid, kan een tekort oplopen aan micro- en macronutriënten en kunt last krijgen van eetbuien met als gevolg een schuldgevoel en een ongezonde relatie met voeding. Ook je rustmetabolisme – dit zijn de hoeveelheid kcal die je lichaam dagelijks verbruikt wanneer je slaapt of alleen maar op de bank zit/ligt. – wordt steeds lager. De wetenschappers zijn er nog niet over uit of dit ooit weer goed komt. Het kan dus zo zijn dat je altijd op een lage kcal inname zit en dat zou niemand willen!
Wist je dat? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dieet niet werkt: 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, zijn na vier à vijf jaar weer terug op hun oude gewicht. Of zijn zelfs zwaarder dan daarvoor.
Maar wat kun je dan wel doen?
Ben je altijd aan het jojoën en wil je daar dit jaar het roer voor eens en altijd omgooien? Dat kan, maar weet dat het wel even gaat duren. Er is geen snelle oplossing om je gewenste gewicht te behalen of om ineens een positieve mindset te hebben. Ga aan de slag in kleine stapjes. Op deze manier is het een stuk minder stressvol en kan jij jezelf ook nieuwe patronen en gezonde gewoontes aanleren, bijvoorbeeld elke dag starten met een glas water en een intentie zetten voor die dag. Zo houd je het makkelijker vol, blijft het leuk en behoud je langdurig resultaat.
Vind je het nou lastig om zelf aan de slag te gaan of weet je gewoon weg niet waar je moet beginnen? Investeer dan in een coach of expert op het gebied van voeding & mindset, zeker als je ook medicatie gebruikt, last hebt van lichamelijke klachten of mentale problematiek ervaart.
Zie calorieën niet als slecht
Zie calorieën niet als iets slechts. Vaak wordt er gedacht dat je zo min mogelijk moet eten wanneer je wilt afvallen, maar helaas is dit niet waar. Natuurlijk is het zo dat als je wilt afvallen je minder calorieën binnen mag krijgen dan je verbrandt, maar in sommige gevallen gaat ook dit niet altijd op, bijvoorbeeld wanneer je een traagwerkende schildklier hebt of bepaalde medicatie gebruikt.
Calorieën heeft ons lichaam nodig om te kunnen functioneren. Om te kunnen sporten & bewegen, adem te halen en om onze voeding verteren en op te nemen. Je lichaam heeft ze ook hard nodig. Het is brandstof voor je lichaam, niet meer en niet minder. Leer het ook op deze manier te zien en voedt je lichaam in plaats van in een extreem te kort te gaan zitten.
Eet voldoende kcal en voedt je lichaam
Wat ik altijd tegen mijn cliënten zeg is ‘hanteer het 80-20% principe’. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je teveel eet of dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort komt. De 80% bestaat uit onbewerkte en natuurlijke voeding. Denk hierbij aan groenten, fruit, noten en zaden, peulvruchten, maar ook aan volkorengranen, vlees, vis, gevogelte en tofu/tempé en kruiden.
De overige 20% kan je genieten van een stukje chocolade, een bakje chips of een heerlijke pizza na een lange werkdag. Sta jezelf toe om hier van te genieten. In principe kan je alles eten wat je wilt alleen met mate en weet hoeveel kcal jouw lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Je energiebehoefte kan je makkelijk berekenen met een formule, maar daar zal ik een ander blog over schrijven. Je kunt diverse sites vinden op het internet maar niet elke berekening is hierin geloofwaardig.
Focus je niet teveel op je gewicht, maar op de dingen die al goed gaan
Belangrijk om te weten is dat gewichtsverlies een langzaam proces is, zeker wanneer je gaat voor blijvend resultaat. Ook zijn de cijfers van de weegschaal lang niet altijd accuraat en is het ook goed om je cm’s mee te nemen wanneer je jouw proces bijhoudt. Heb je een weegschaal waar je ook je vet-, en spiermassa op kunt zien dan is dat alleen maar beter. Maar ook deze cijfers verschillen van dag tot dag.
Ben je op dit moment lekker fanatiek aan het sporten? Dan weeg je misschien wel hetzelfde of zelfs meer dan voorheen! Raak niet in paniek want dit is heel normaal. Je spieren wegen namelijk meer dan de vetten in jouw lichaam, echter kan het wel zo zijn dat jouw vetmassa afneemt en je lichaam strakker wordt door het trainen. Laat dus niet teveel afhangen van de cijfers op de weegschaal en focus je juist op het proces, op hoe jij je voelt en de vooruitgang in de gym.
Wanneer je aan het afvallen bent zit je in een calorietekort, dit zorgt voor een stressprikkel in je lichaam. Bij vrouwen kan dit zorgen voor een disbalans in de hormonen, waardoor ze meer vocht vast houden. Je ziet dus niets op de weegschaal veranderen, wat voor frustratie kan zorgen. Maar nogmaals probeer je dag niet door de cijfers te laten ‘verpesten’ en ga zeker niet nog minder eten. Merk je dat de weegschaal een grote invloed heeft op zowel jouw stemming als het handelen en omgaan met voeding, dan is het waardevol om een coach in te schakelen die jou hierbij kan ondersteunen en kan begeleiden.
Start met een vorm van beweging/sport die jij leuk vindt
De meeste mensen denken dat als je wilt afvallen ontzettend veel moet sporten, maar het tegendeel is echter waar. Wanneer jij al anders gaat eten en aan de slag gaat met je mindset kan je al gewicht verliezen. Je hoeft dus echt niet 5 keer per week met zware gewichten in de sportschool te staan of te gaan hardlopen. Onderzoek toont aan dat voldoende beweging, 30 minuten per dag, niet alleen kan helpen bij afvallen maar ook nog andere voordelen heeft voor onze gezondheid.
- Het onderdrukt je eetlust wordt onderdrukt door het remmen van een ‘hongerhormoon’.
- Het zorgt ervoor dat je beter kan inschatten of je genoeg hebt gegeten.
- Het stimuleert je behoefte aan gezondere voeding, met name fruit.
- Het vergroot je spiermassa. Hoe meer spiermassa, hoe groter je verbranding in rust.
Daarnaast is het belangrijk dat jij een sport of een vorm van beweging doet die jij leuk vindt en waar je plezier uithaalt. Op deze manier houd je het langer vol, zit het eerder in je routine en levert het je juist energie op!
Krijg inzicht in jouw patronen, gewoontes & overtuigingen
Deze laatste tip maakt het verschil! Van gezonde gewoontes heb je een leven lang plezier. Ga eens bij jezelf na welke overtuigingen jij over jezelf hebt die je belemmeren in het dagelijks leven. Wat zou jij graag anders willen? En waarom heb je je doel nog niet behaald? Duik daarna eens in jouw patronen en gewoontes. Waarom doe jij wat je doet? Heb je bepaalde emoties of een trauma meegemaakt wat je nog niet hebt verwerkt? Voel jij je vaak niet goed genoeg, ben jij een echte pleaser en vind je het daarom moeilijk om voor jezelf te kiezen?
Wanneer je hier een goed beeld van hebt, kan jij hier zelf mee aan de slag gaan en kijken met welk punt jij als eerste aan de slag wilt gaan. Hoe kan jij er voor zorgen dat jij jezelf op de eerste plek gaat zetten? Dat jij jezelf goed genoeg leert vinden en een keer nee zegt tegen de ander?
Kom je hier zelf nou niet uit of loop je hierin vast, wellicht dat ik je dan eens kan helpen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek luister ik naar jouw verhaal en krijg jij een aantal persoonlijke tips waarmee je dicht aan de slag kunt gaan