Komkommerkimchi

Komkommerkimchi

Komkommerkimchi is makkelijk om te maken. Ideaal als je nog nooit eerder kimchi is dit een hele mooi om mee te starten. En heb je het wel al vaker gemaakt? Dan is dit nog steeds een aanrader want hij is onwijs lekker.

Komkommerkimchi

Dit lekkere recept van de komkommerkimchi komt uit het kookboek The Korean Vegan.

Komkommerkimchi was de eerst kimchi die ik ooit leerde maken, omdat hij zo gemakkelijk is. Het is een goede manier om te oefenen met ingemaakte Koreaanse groenten, zeker als je kimchi met kool of radijs nog een iets te grote uitdaging vindt. Het is bovendien heel lekker bij salades, op broodjes en natuurlijk bij rijst. Het mooie van dit recept is dat je er een flinke hoeveelheid van kunt maken die je wekenlang kunt gebruiken (vermenigvuldig de ingrediënten gewoon met twee of drie)! Mijn grootmoeder had altijd een grote pot komkommerkimchi in de koelkast staan, die ze het hele jaar door
gebruikte. Op haar bapsang (eettafel) stonden dan ook altijd bij elke maaltijd verschillende soorten kimchi.

Komkommerkimchi
Afdrukken

Komkommerkimchi

Porties 0

Ingrediënten

  • 500 gram Koreaanse komkommers of minikomkommers
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 2 a 4 eetlepels gochugaru Koreaanse peper
  • ½ rode ui, in dunne reepjes
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels mirin

Instructies

  • Snijd de komkommers in schijfjes van een ½ cm dik en leg ze in een grote schaal. Strooi het zeezout erover en schep dit om zodat elk schijfje met het zout in contact komt. Laat ze 15 minuten staan.
  • Controleer of de schijfjes hun vocht loslaten; onderin de kom moet een laagje zichtbaar zijn. Schep ze om zodat de bovenste schijfjes in het vocht komen te liggen en laat ze weer 15 minuten staan.
  • Laat de schijfjes uitlekken, spoel ze grondig af om al het zout te verwijderen en dep ze droog met een keukendoek. Leg ze in een grote schaal.
  • Voeg gochugaru (2 tot 4 eetlepels, afhankelijk van hoe pittig je het wilt), ui, suiker, azijn en mirin toe. Schep het geheel om zodat alle schijfjes bedekt zijn met een laagje.
  • Laat de schijfjes 2-3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Doe het geheel over in een pot en bewaar hem in de koelkast. De komkommerkimchi blijft enkele weken houdbaar.

Gochugaru

Gochugaru bestaat uit de woorden ‘peper’ (gochu) en ‘poeder’ (garu). Met deze vlokken gemaakt van de felrode Koreaanse chilipepers worden recepten als gochujang en kimchi op smaak gebracht. Hoewel de letterlijke vertaling dus ‘poeder’ is, varieert de textuur nogal (net als bij zout): het is verkrijgbaar als heel fijn poeder (bijna als bloem) of in de vorm van vlokken. Ik gebruik de vlokken, omdat het poeder eigenlijk alleen voor gochujang wordt gebruikt. Net als bij gochujang hangt de pittigheid af van de gebruikte chilipepers. Veel merken labelen gochugaru als maewoon (erg heet)
of duhl-maewoon (mild) – maar dat zeggen Koreanen! Vraag eventueel wat hulp van de Koreaanse verkoper in een Aziatische supermarkt omeen merk te vinden dat niet té heet voor je is. Over alternatieven: de meest gestelde vraag die ik krijg is of je gochugaru kunt vervangen. Ik vind van niet. Er zijn goede alternatieven voor sojasaus (kokos-aminos) en doenjang (miso), maar ik ben nog geen peper tegengekomen met dezelfde smaak als gochugaru. Daarnaast zijn de meeste pepers te fijn gemalen om de juiste textuur te leveren. In plaats van te zoeken naar een alternatief, kun je gochugaru beter vervangen door gochujang. Weliswaar mis je dan de textuur, maar je hebt wel het juiste smaakprofiel.

MIJN FAVORIETE MERK: Tae-­Kyung Gochugaru
GLUTENVRIJ: van nature glutenvrij
HOE TE BEWAREN: ik bewaar een kleine hoeveelheid in de voorraad kast. De rest stop ik in de koelkast. Zo blijft gochugaru drie tot zes maanden goed. In de diepvries blijft het zelfs een jaar goed.

Het Korean Vegan kookboek

Goed om te weten over de Het Korean Vegan kookboek:

Dit is ook leuk om te lezen: