Rucola is een plant die vaak in een salade wordt toegevoegd of op een lekker broodje. Het heeft een unieke pittige, nootachtige smaak.
Wat is rucola?
Rucola is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie en de koolfamilie. Het wordt al sinds de Middeleeuwen in het Middellandse Zeegebied geteeld. Rucola is een plant dat steeds populairder wordt. Rucola staat ook wel bekend onder de namen: roquette, raketsla, notensla en mosterdkruid. De jonge blaadjes van mosterdkruid worden rucola genoemd. De blaadjes zijn smal, donkergroen van kleur en sterk ingesneden. De smaak van rucola is pittig met een iets bittere, nootachtige smaak.
Soorten rassen
Er bestaan 2 soorten rucola. De gewone rucola Eruca sativa en de wilde rucola Diplotaxis tenuifolia. Van beide soorten zijn er verschillende rassen verkrijgbaar. Er zijn een aantal verschillen tussen rucola en wilde rucola.
- Rucola is eenjarig en wilder rucola is een vaste plant.
- Wilde rucola kiemt iets trager dan rucola.
- Wilde rucola schiet iets minder door dan rucola.
- Rucola bloeit met witte bloempjes, wilde rucola bloeit met gele bloempjes.
- Rucola heeft een iets breder blad, dat van wilde rucola is wat smaller.
- Wilde rucola kan over het algemeen een iets pittiger smaak hebben (dat ligt er wel aan welke ras je gebruikt).
Rucola heeft een aantal gezondheidsvoordelen:
- Rucola is een goede bron van ijzer.
- Er zit veel vitamine K in.
- Er zitten ook enkele flavonoïden in de rucola bladeren, dit zorgt ervoor dat het met regelmaat gezond is om te eten.
- Rucola neutraliseert zuur.
- Het beschermt je lichaam tegen schadelijke straling van de zon.
ADH
Teveel rucola eten is niet gezond. Wie elke dag rucola eet, zit al snel aan zijn/haar limiet. Met 100 gram rucola zit je al over het limiet. Ook is rucola nitraatrijk, daarom is het beter om het niet in grote hoeveelheden te eten.
Koopadvies
Koop rucola die stevig, klein en donkergroen van kleur is. Let bij de zakken rucola op de houdbaarheidsdatum. Je kunt de zakken in het koelschap vinden bij de andere slasoorten. Rucola is uit het buitenland het hele jaar leverbaar, uit Nederland van mei tot en met september.
Bewaaradvies
Bewaar rucola 3 tot en met 4 dagen goed afgesloten in de koelkast. Op een koele plek tussen de 12-15 graden Celsius is rucola 1 tot en met 2 dagen houdbaar.
In het wild
Rucola kun je ook in het wild vinden in grasvelden. Je kunt het vooral tegen komen in matig gemaaide grasvelden zoals bermen. De planten worden 15 tot 20 cm hoog.
Zelf rucola kweken
Rucola kun je het beste kweken op een vochtige grond. Voorkom dat de grond uitdroogt, bij te veel zon of te weinig water, wordt de smaak van rucola bitter. Je kunt de plantjes bijna het hele jaar door zaaien. 4 weken vanaf het zaaien kunnen de planten geoogst worden. De plant groeit snel. De zaaitijd is vanaf maart tot en met september. Snijd de jonge bladen vlak boven de groeipunt van de plant af, zodat de plant opnieuw kan uitgroeien. Hoe later je plukt, hoe sterker de smaak wordt van rucola. De zoet smakende bloemen die eraan groeien zijn gewoon eetbaar. Was de rucola altijd eerst af voordat je het gaat eten. Let wel op dat rucola snel door schiet.
Hoe kun je rucola gebruiken?
- Rauw in een mix met andere slasoorten.
- Als garnering.
- Rauw door een warme of koude pasta.
- Rauw op een broodje.
- Kort gekookt en gepureerd met wat olijfolie als smaakmaker in warme gerechten en soepen.
- Je kunt rucola gebruiken om pesto te maken.