Als alleenreizende ouder op vakantie met de kinderen op reis, hoe doe je dat?

Alleenreizende ouder op vakantie met de kinderen.

Ga je als alleenreizende ouder op vakantie? Of je nu gescheiden bent, een weekendje weggaat met 1 van je kinderen of dat je partner een aantal dagen later reist. Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Toen ik de eerste keer alleen met mijn kinderen naar Mallorca ging, wist ik dit allemaal niet en kwam ik op Schiphol voor een verrassing te staan.

Alleenreizende ouder dan heb je een toestemmingsformulier nodig

Als je samen met je (ex)partner de voogdij over de kinderen hebt, dan heb je een toestemmingsformulier nodig om je kinderen de grens mee over te nemen. Vroeger hoefde dit allemaal niet, maar we kennen inmiddels allemaal de verhalen van de ontvoerde kinderen. Kinderen die door de ene ouder meegenomen worden naar het buitenland en daar blijven. Om dit te voorkomen (of in ieder geval, moeilijker te maken) heb je de zo geheten toestemmingsformulieren nodig.

Het toestemmingsformulier kan dan worden ondertekend door de andere ouder, dat de kinderen voor die periode met jou mee mogen naar dat land op vakantie. Naast de handtekening van de andere ouder heb je ook een kopie van zijn of haar paspoort (ID-kaart) nodig. Dit formulier kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Het formulier heet “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Dit formulier vul je in, naar welk land ga, van wanneer tot wanneer, dat soort vragen staan erop. Beide ouders ondertekenen dit.

Wat als je geen toestemmingsformulier bij je hebt?

Inmiddels ben ik nu een aantal keer met de jongens naar het buitenland op vakantie gegaan als alleenstaande moeder. Het wordt niet altijd gecontroleerd, maar ik zou wel het zekere voor het onzekere nemen. De eerste keer wist ik het dus niet en werd op Schiphol naar gevraagd, ik had werkelijk geen idee waar ze het over hadden. We mochten uiteindelijk wel op vakantie (gelukkig). Bij ons werd er verder niet gecontroleerd, ik weet wel dat ze in sommige gevallen de andere ouder bellen of dat je echt pech hebt en niet met het vliegtuig mee mag.

Ook als je 17 bent heb je nog toestemming van beide ouders nodig als je alleen op vakantie gaat

Afgelopen zomer ging de oudste dochter van mijn vriendin op vakantie met haar vriendje. Ze moest hiervoor een toestemmingsformulier van beide ouders hebben, dat zij met het vriendje mee mocht op vakantie. Wel goed dus om te weten, als je met vriendinnen of ook met je liefje op vakantie wil, je dit formulier ondertekend nodig hebt en een geldig kopie van het paspoort of de ID kaarten.

Controle marechaussee

Niet alleen op elk vliegveld heb je controle van de marechaussee ook als je met de boot weggaat bijvoorbeeld. Toen wij met de boot van Nederland naar London gingen, was er ook een strenge controle van de marechaussee. Ik was toen alleen met mijn oudste zoon. Hier werden ons nog een aantal andere vragen gesteld. Zowel aan mij als aan mijn zoon. Dit heb ik verder bij de vliegvelden nog nooit meegemaakt. Daar was het alleen onze paspoorten, toestemmingsformulier en kopie van het paspoort van mijn ex. Bij ons werd dit alleen gecontroleerd bij de paspoortcontrole en konden we zo doorlopen.

We werden wel extra gecontroleerd op drugssmokkel

In Nederland wilden ze Milan (de jongste) graag extra fouilleren. Ze vroegen mij hierom om toestemming en vroegen hem of hij ook snoepjes had. Milan: “nee ik niet, maar mama wel”. Hahah, goudeerlijk en het klopt ik had snoepjes voor ze mee in de tas. Hier hebben ze verder niet naar gekeken.

Op de terug reis, werd op Mallorca Dylan (de middelste) ineens tegengehouden. Wij waren allemaal al door de poortjes en hij werd toen tegengehouden. Dat moet je dan net bij Dylan doen, die raakte in paniek en riep mij heel hard, ik ben terug gelopen en bij hem gaan staan. Hij moest zijn handen uitsteken en daar werd dan een doekje overheen gedaan. Dan kunnen ze zien of er sporen van drugs op zitten.

De man van een vriendin werkt bij de marechaussee en dit vertelde dat er op dat moment veel moeders op deze manier drugs smokkelden. Na die keer zijn we nooit meer zo gecontroleerd.

Mag ik met al mijn kinderen alleen op reis?

Als alleenstaande moeder ben ik meerdere keren met alle drie de kinderen op vakantie geweest. Je mag in principe dan ook gewoon met al je kinderen op reis. Echter was het de eerste keer wel zo, dat ik tussen de jongste kinderen in moest zitten en de oudste zat wel op de stoelrij naast ons, maar dan ook naast volwassenen. Dit is voor de veiligheid van de kinderen. Als er iets gebeurd kun je ze meteen helpen. Check voor je de reis boekt dan ook even of er speciale eisen zijn verbonden bij de vliegmaatschappij.

Ook als je met de auto of bus op vakantie gaat heb je een toestemmingsformulier nodig

Je zou denken als ik met de auto op vakantie ga, is er geen of weinig controle en dus niet nodig. Zodra je met je kind(eren) naar het buitenland gaat heb je zo’n toestemmingsformulier nodig.

Op een vliegveld of per boot weet je zeker dat je gecontroleerd wordt. Met de auto is deze kans veel kleiner. Maar stel dat je aangehouden wordt of toch een controle krijgt. Je hebt er dan zeker meer werk van om alles te regelen en misschien mag je wel niet eens verder reizen.

Als alleenreizende ouder met de kinderen in het vliegtuig, hoe overleef je dat?

De eerste keer dat ik alleen ging vliegen met de kinderen vond ik wel even spannend. Dylan had al wel een paar keer eerder gevlogen, maar wist daar niets meer van, Voor Milan zou dit de eerste keer worden.

Ik heb ze stap voor stap uitgelegd hoe alles zou gaan. De koffers inleveren, dan even door de douane met de bijbehorende paspoort controle en dat dan alles op een band moest. Ik had ze niet verteld dat ze dus nog extra gecontroleerd konden worden door fouilleren bijvoorbeeld. Zelf ben ik daarin altijd vrij rustig en de kinderen ook. Alleen niet zoals bij Dylan dat hij dan uit het niets tegengehouden werd, ze keek ook zo boos en dan in het Spaans ;-). Maar toen ik bij hem stond en vertelde wat hij moest doen, was het ook meteen weer goed.

Voor in het vliegtuig had ik allemaal lekkere dingen meegenomen zoals zakjes chips, snoepjes, wortels en tomaatjes.

Lekker laten rennen voor je het vliegtuig ingaat

Voordat we het vliegtuig ingingen heb ik ze lekker laten rennen en klimmen in de speeltuin op Schiphol. Lekker wat gegeten. Zo wist ik zeker dat ze al hun energie kwijt waren en volle buikjes hadden tijdens de vlucht. Ik had wel wat eten mee voor in het vliegtuig.

In het vliegtuig zelf gingen ze op hun telefoons, slapen en lezen. Bij kleine kinderen is het slim om even wat speelgoed mee te nemen.

Dit is ook leuk om te lezen: