Het is alom bekend dat je voldoende groente en fruit moet eten om de nodige vitamines binnen te krijgen. In de winter is het vooral belangrijk om het lichaam extra vitamines te geven. Kies daarom wat vaker voor de blauwe bes. De blauwe bes steekt als bessen soort met kop en schouders boven de andere bessen uit. Deze bes zit bomvol met vitamines en mineralen, deze zorgen ervoor dat het immuunsysteem op peil blijft en zorgen ook nog vaak voor een jongere huid.
Wat zit er in blauwe bessen
Blauwe bessen zitten vol met vitaminen, ze bevatten namelijk vitamine; A, B, B1, B2, B6, C, E en K. Blauwe bessen bevatten daarnaast ook erg belangrijke mineralen, zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. Al deze stoffen zorgen er voor dat de blauwe bes een van de producten is welke de meeste antioxidanten bevat.
Waar zijn blauwe bessen goed voor
Blauwe bessen zijn met alle vitamines en mineralen enorm goed voor je. Deze bessen brengen dan ook flink wat gezondheidsvoordelen met zich mee.
Beschermt lichaamscellen
Doordat blauwe bessen veel vitamine C bevatten worden lichaamscellen tegen schade beschermd. Er zijn veel organen welke hiervan profijt hebben, zoals de prostaat, alvleesklier, slokdarm, dikke darm en de longen. Vitamine C draagt ook bij aan een betere weerstand en de vorming van bindweefsel. Ook zorgt vitamine C voor een betere opname van ijzer in het lichaam.
Verlagen van bloeddruk
Doordat blauwe bessen rijk zijn aan calcium, kalium en magnesium zijn ze goed voor de bloeddruk. Calcium, kalium en magnesium zijn stoffen welke een bloeddrukverlagend vermogen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat men na het dagelijks eten van 50 gram blauwe bes gedurende acht week de bloeddruk zes tot acht procent gedaald is.
Verlaging van cholesterol
Doordat de blauwe bes veel antioxidanten bevat zijn er erg goed voor het LDL-cholesterol. Antioxidanten voorkomt dat het LDL-cholesterol kan verbinden met zuurstof. Wanneer LDL-cholesterol kan verbinden met zuurstof neemt de kan op hartziektes toe. De antioxidanten in blauwe bessen zijn verbinden zich aan het LDL-cholesterol dit maakt de blauwe bes erg gezond en erg gezond voor het hart.
Wat is het verschil tussen de blauwe en de bosbes
Vaak worden de blauwe bes en de bosbes als het zelfde beschouwd. Dat is ook helemaal niet zo gek, want qua uiterlijke lijken ze best wel wat op elkaar. Er zit degelijk wel een verschil tussen deze twee bessen.
Zo groeien ze beide aan verschillenden struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik en bloeit in trossen. Deze zijn wit-crème tot roze gekleurd.
De bosbes groei daar in tegen aan een lage struik, is donkerblauw van kleur en hangt niet in grote trossen samen. De bosbes is daarom ook veel moeilijker om te verbouwen.
Diepvries of verse bessen
Blauwe bessen bevatten ingevroren meet vitamine C vergeleken met verse bessen. Dit komt doordat verse bessen een langer proces zijn ondergaan van plukken tot inpakken en vervoer. Dan bessen hebben dan eigenlijk al een tijdje in het schap gelegen. Tijdens dit proces zijn er diverse vitamines en mineralen al verloren gegaan, welke behouden worden als de bessen direct worden ingevroren. Invriezen stopt het proces waardoor bepaalde vitamines en mineralen niet verloren gaan.
Hoeveel blauwe bessen mag ik per dag
Elke dag een handvol blauwe bessen is in principe voldoende om van de voordelen te profiteren. Het Voedingscentrum raad circa 200 gram fruit per dag aan dus het is mogelijk om meer dan een handvol te eten. Een overschot van blauwe bessen kunnen er wel voor zorgen dat je in de diarree raakt, wees hier dus wel voorzichtig mee. De blauwe bes bevat wel veel fruitsuikers, waardoor teveel blauwe bessen niet goed voor de lijn zijn.