De mooiste zwemplassen van Drenthe

Zwemplassen heerlijk genieten in de natuur

Wat is er nu leuker in de zomer dan lekker zwemmen in de natuur? Nederland is een echt waterland. Deze keer nemen je mee naar Drenthe voor de mooiste zwemplassen en natuurbaden. Pak de schepjes, emmertjes en zonnebrand maar vast in.

’t Nije Hemelriek

Bij de zwemvijver ’t Nije Hemelriek waan je, je in een hele andere wereld. Het lijkt wel een tropisch gebied, door het gekleurde water, het witte strand en de mooie natuur eromheen. Er zijn twee zwemplassen. De ene is een heuse zwemvijver, de andere is meer een zwemplas. De zwemvijver bevind zich bij de kiosk. De zwemplas is aan de andere kant en is echt zo mooi. Als je dichtbij het water bent is het heel helder, als je wat verder af staat lijkt het blauw/groen van kleur.

Meer activiteiten

Het is niet alleen heel erg leuk om hier te zwemmen en zandkastelen te bouwen. Je komt hier echt even helemaal tot rust. Je kunt er heerlijk picknicken op het strand of in het bos, langs het water.

Wandelen

Je kunt er ook heerlijk lopen. Zo kun je helemaal om de grote plas heen lopen. Wel handig om te weten dat je dan wel even onderweg bent. Het is aan te raden om wat te eten en drinken mee te nemen.

Mountainbikeroute

Er is ook een hele gave route voor mountainbikers. Langs het water, door de mooie natuur. Soms langs smalle paadjes. Deze mountainbikeroute Gieten-Gasselte waarbij je een prachtig uitzicht hebt vanaf de heuvels van de route. De mountainbikeroute is 29 kilometer lang. Je kunt de route starten bij de parkeerplaats van het Nije Hemelriek.

DX Adventurepark

Ze hebben echt een super mooi stuk in de grote zwemplas. Trotseer de obstakels van het aquapark, hilariteit gegarandeerd! Je helemaal uitleven op het aquapark. Ga over het obstakelparcour, jump op de trampoline en laat je lanceren van de blob.

Handig om te weten

 • Een dagje naar het ’t Nije Hemelriek is voor beide zwemplassen gratis
 • Parkeren is gratis (helaas is het sinds april 2022 betaald parkeren)
 • Er is een kiosk aanwezig
 • Er zijn toiletten
 • Honden zijn niet toegestaan
 • DX Adventurepark hanteert verschillende tarieven. Kijk daarvoor even op hun website

Daarnaast kun je er ook nog suppen en heerlijk kanoën.

Ronostrand

Zelf zijn we nog niet zo vaak naar het Ronostrand geweest. Het verdient zeker een plekje tussen de mooiste zwemplassen van Drenthe. Het Ronostrand ligt in het dorp Een dit is tussen Roden en Norg. Ook hier waan je, je even helemaal weg in het mooie natuurgebied. De plas ligt aan de rand van de bossen. Het Ronostrand in Drenthe is een natuurlijke recreatieplas met groot zandstrand. Hier kun je niet alleen heerlijk zwemmen, of lekker dobberen op het water. Kinderen (en misschien jij zelf ook wel) kunnen hier heerlijk spelen in het zand.

zwemplassen

Kiosk en strandpaviljoen

Op het strand zijn meerdere kiosken waar je terecht kunt voor lekkere ijsjes en koud drankje of andere kleine hapjes. Ook verkopen ze diverse zwemattributen.
In het strandpaviljoen kun je terecht voor belegde broodjes, pizza’s, diverse versnaperingen, softijs, en slush.

In de grote kiosk vooraan op het strand vindt u de EHBO-post en omroepinstallatie voor noodgevallen.

Dagrecreatie op het Ronostrand

Om gebruik te maken van het strand en de recreatieplas van het Ronostrand moet je vooraf reserveren. Je kunt er vanaf 10.00 uur terecht. Je kunt op de site je aanvraag doen voor een strandbezoek.
Kinderen onder de 13 hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. Voor 13 jaar en ouder zijn de kosten € 10,- per dag dit is inclusief het gebruik van een ligbed. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar betaalt je € 4,50 per kind.

Handig om te weten

zwemplassen de leukste met kids en voor jezelf
 • Een dagje naar het strand is niet gratis (zie hierboven)
 • Je moet vooraf reserveren, dat kan via de website
 • Er zijn meerdere kiosken aanwezig
 • Er zijn toiletten aanwezig

Zwemplas Schoonhoven

Wij zijn 1 keer bij deze zwemplas geweest. Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. Het is een mooi natuurgebied waar je even helemaal weg bent uit de drukte van alle dag. De recreatie plas wordt omringd door bomen. De plas bestaat uit twee twee afzonderlijke zwemplassen; een grote plas met een maximale diepte van 1,60 meter, en een kleine plas van maximaal een halve meter diep. Een deel van de zwemplas ligt aan een mooi zandstrand waar je lekker kunt liggen en de kids kunnen spelen. Een deel van het strand is speciaal ingericht voor de allerkleinsten. Er is ook een ligweide en er zijn sport- en speelmogelijkheden. Bij het strand is ook een strandpaviljoen met een terras, die uitkijkt over het water.

Handig om te weten

 • Zwemmen is gratis
 • Er is een kiosk
 • Er zijn toiletten
 • Meer informatie op de website

Het Blauwe Meer

Zwemplas Het Blauwe meer is zo mooi. Door de prachtige blauwe kleur van het water, het heerlijke zandstrand en het bos om je heen is het net of in een paradijs bent. Het water is in de zomer heerlijk om in te zwemmen. De prachtige zwemplas ligt ten zuid oosten van het dorp Hoogersmilde. Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld. Het meer is ontstaan door zand-zuig werkzaamheden. De oprichter van de kalkzandsteenfabriek koos voor deze plek omdat Hoogersmilde per schip makkelijk te bereiken was. Bovendien was er aan wit zand is op het strand geen gebrek.

Door het zand zuigen is het Blauwe meer erg diep. Je kunt hier heerlijk zwemmen, pootje baden, of met een rubberbootje of luchtbed op het water dobberen. Samen met de kinderen de mooiste zandkastelen bouwen. Wanneer je even wilt genieten van de zon leg je een handdoek of kleed op het strand lekker langs de bosrand. Vergeet je niet regelmatig in te smeren. Voor de kleinsten is er een gedeelte afgezet in het water, zodat zij niet te diep kunnen gaan.

Een dagje naar het Blauwe meer

Een dagje zwemmen in het Blauwe Meer kost voor volwassenen € 3,00 per persoon (leden van Natuurmonumenten € 1,00 korting). Kinderen van 6 t/m 11 jaar: € 2,00 per persoon. Houd er rekening mee dat je niet contant kan betalen: alleen pinnen! Honden zijn niet toegestaan op het strand.

Kiosk en sanitair

Naast het zandstrand van ongeveer 300 meter, zijn er voldoende toiletten aanwezig en is het mogelijk om op zomerse dagen snacks te kopen. Er zijn geen pinautomaten aanwezig, dus met contant geld betalen is noodzakelijk.

Wandelen

Het natuurgebied is het hele jaar super mooi. Je kunt er heerlijk wandelen. Op het hoogste punt is er een mooi uitzicht over het achterliggende meer, waar nog steeds werkzaamheden plaatsvinden, maar het water is ook daar prachtig blauw. Er zijn zoveel mooie punten om even van het uitzicht en de natuur te genieten.

Handig om te weten

 • Een dagje naar het blauwe meer is niet gratis (zie hier boven)
 • Parkeren is gratis er zijn ook voldoende fietsenstallingen
 • Kiosk aanwezig
 • Toiletten aanwezig
 • Honden niet toegestaan op het strand
 • Je kunt er niet pinnen ook niet in de kiosk
 • Meer info op hun website

Dit zijn onze favorieten zwemplassen uit Drenthe. Meerleuke zwemplassen in Drente kun je hier vinden

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *