Het dragen van kleding maakt voor de mensheid onderdeel uit van het dagelijkse leven. We trekken kleding aan om ons te bedekken, beschermen, warm te houden en onszelf te kunnen uiten. Maar achter de schermen van bepaalde kledingindustrieën (fast fashion merken), schuilt een schadelijke wereld van dierenmishandeling, milieuvervuiling en arbeidsomstandigheden.
Tot het grote verdriet van velen van ons, lopen wij rond op een wereld waar deze dreigende problematiek heerst achter onze favoriete kledingbedrijven. Raakt dit jou ook zo, zou je jezelf hier graag beter in willen verdiepen en zou je de wereld hier een handje bij willen helpen? Lees dan zeker verder.
De arbeidsomstandigheden
Een veelvoorkomend probleem dat gelinkt is aan de kledingindustrie, zijn de arbeidsomstandigheden. Denk aan kinderarbeid, lage lonen, onveiligheid op de werkvloer en extreem lange werkdagen.
De meeste arbeiders werken namelijk meer dan 60 uren per week en dit levert hen vervolgens veel te weinig geld op. Hierdoor hebben de arbeiders moeite om hun basisbehoeften te voorzien. Dit is natuurlijk erg oneerlijk aangezien deze buitengewoon hardwerkende mensen op zijn minst niet kunnen rekenen op een redelijk salaris.
Maar dat is niet het enige. Ook kampen deze onderbetaalde arbeiders met gevaarlijke werkomstandigheden. Dit voornamelijk in landen waar de arbeidswetgeving niet juist wordt gehandhaafd. Er zijn verschillende situaties voorgevallen waarin fabrieksbranden en instortingen plaats hebben gevonden. Dit met nare gevolgen waarbij honderden arbeiders erg gewond zijn geraakt of, nog erger, zijn omgekomen.
Tot slot mogen we kinderarbeid zeker niet over het hoofd zien. Dit is namelijk vandaag de dag ook nog in volle gang, met name wederom in landen waar de handhaving en arbeidswetgeving niet juist wordt behandeld.
De milieuvervuiling
Als je dacht dat de ernstige schade hierbij bleef, dan heb je het helaas mis. Het milieu wordt ook erg toegetakeld door de effecten van de kledingindustrie. De productie van textiel vraagt namelijk om extreme hoeveelheden water en energie.
Dat tevens niet alleen. Het gebruik van chemicaliën en verfstoffen die ook nog eens vaak gebruikt worden, zijn schadelijk voor niet alleen de werknemers. Maar ook nog eens voor de gemeenschappen in de buurt van fabrieken. Dus het bereik daarin is enorm.
Daarnaast geldt het bovendien net zo goed voor de transport- en verpakkingsprocessen. Deze zijn namelijk nodig om kledingartikelen over de hele wereld te vervoeren. Ga maar eens na hoe slecht dat alleen al voor het milieu is.
Veel verspilling
Een ander groot probleem in de kledingindustrie, is het vele verspilling van textiel. Wanneer kleding bijvoorbeeld geretourneerd of ”overbodig” wordt, is er vaak sprake van vernietiging. Denk aan verbranding of dat het simpelweg wordt weggegooid.
Vaak is het zo dat materialistisch gezien kleding snel ”uit de mode” raakt. Dit zorgt ervoor dat men vervolgens kleding weg gaat gooien. Kleding wordt vaak genoeg ook na een paar keer gedragen te hebben, klakkeloos de vuilnisbak in gegooid. Dit betekent dat enorm veel kleren op stortplaatsen terecht komen en dat er steeds meer materiaal nodig is om weer nieuwe kleding te produceren. Hierdoor wordt er een hele negatieve impact gecreëerd op zowel de kledingindustrie en nogmaals het milieu.
Black Friday
Vele shopaholics kijken uit naar de jaarlijkse Black Friday. Deze dag staat in teken van kortingen en aanbiedingen in allerlei winkels. Hier komen vele mensen massaal op af. Voornamelijk kledingwinkels zijn op deze dag enorm druk. Dit wordt georganiseerd in allemaal landen over de hele wereld. In Amerika staan mensen zelfs erg vroeg op en moeten dan nog urenlang in rijen voor bepaalde winkels staan.
Achter de schermen betekent dit voor zelfs nog meer druk. Zowel op de fabrikanten als op het milieu. Dit vanwege de toename van productie. Ook lopen werknemers extra risico op uitbuiting.
Bovendien kan de hevige concentratie op de winst van Black Friday leiden tot minder aandacht voor de duurzaamheid.
Wat kunnen wij doen om te helpen?
Als consumenten spelen wij een belangrijke rol wat betreft de kledingindustrie. Er zijn genoeg maatregelen die wij kunnen treffen om te helpen. Dit om te beginnen door bijvoorbeeld bewust te kiezen voor duurzame merken en minder te consumeren.
Maar er komen nog veel meer handelingen kijken bij het creëren van een betere toekomst voor de werknemers en de planeet. Dit zijn nog een aantal voorbeelden:
- Denk er om dat je niet altijd iets nieuws nodig hebt en besef dat je al genoeg kleding hebt. Dit kan helpen om minder te consumeren. Hierdoor verminder je de druk op de kledingindustrie en leer je bewuster om te gaan met je aankopen.
- Kies merken die zich bezig houden met een eerlijke werkomstandigheid en zich inzetten voor een verminderde impact op het milieu. Later volgen een aantal voorbeelden van dit soort merken.
- Draag langer je kleding door te kiezen voor tijdloze stukken van hogere kwaliteit. Dan shop je dus niet meer op fast fashion merken, zodat je geld kan bewaren voor betere kwaliteit kleding, dat langer mee gaat.
- Heb je bepaalde kledingstukken nooit meer aan? Geef kleding weg, doneer het, zet het op tweedehands websites zoals Vinted of breng het naar de recycle container. Gooi het in ieder geval nooit weg, je kunt altijd wel anderen er blij mee maken.
- Verdiep je in het leren van naaien en/of breien als dit je leuk lijkt. Wellicht is dit een leuk idee voor een nieuwe hobby, plus het is duurzaam.
- Met een simpel briefje van 20,- kun je ook al fantastisch slagen in kringloopwinkels. Dus neem hier zeker ook een kijkje!
Wat zijn goede duurzame merken?
Zoals beloofd hier wat goede duurzame merken:
- Thinking MU
- Orthodoxx
- The Collection one
- Honest Basics
- Alohas
- Mae Sue
- Zoé Muse
Stichtingen die zich inzetten voor een duurzamere wereld
Zou jij graag een bijdrage willen schenken aan een eerlijke kledingindustrie? Dat kan zeker! Dit zijn een aantal geschikte stichtingen hiervoor:
- Fair Wear Foundation
- Textile Exchange
- Fashion Revolution
- Greenpeace Detox-campangne
We hopen je zo wat meer inzicht in duurzamer kleding shoppen te hebben gegeven.
Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen:
- Tips voor een natuurlijke make-up look
- Kleding online kopen bij Studio Lienne
- Hoe maak je, je eigen compost voor je moestuin?
Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook