De tuin van Monet in het Franse Giverny

De tuin van Monet, ooit heb ik als jong meisje deze tuin bezocht. Ik weet nog dat ik op de basisschool mijn spreekbeurt had gedaan over deze tuin en de kunst van schilder Claude Monet. Vandaar dat ik daarom beslist deze tuin en de plaats genaamd Giverny, in het echt wilde zien. En dat is gebeurd. Ik denk dat ik destijds een jaar of 9/10 was. Het is lang geleden, maar ik herinner me nog vele indrukken. En deze zou ik graag met je willen delen.

Wie was Claude Monet?

Allereerst wat informatie over Claude Monet. Claude Monet was een Franse kunstschilder. Een impressionistische kunstschilder om specifiek te zijn. Monet schilderde onder andere landschappen, zonsondergangen/zonsopgangen, bloemen en dergelijke. Ook deed Monet veel inspiratie op vanuit zijn eigen mooie tuin.

Een paar bekende schilderijen van Claude Monet:

  • De Japanse brug (1899)
  • Impression, soleil levant (1872)
  • La Promenade (1875)
  • Klaprozen (1873)
  • Waterlelies (1919)

Claude Monet is geboren op 14 november 1840 en overleed op 5 december 1926.

Het huis en de tuin van Claude Monet

Op 42 jarige leeftijd besloot Monet de stad Parijs te verlaten en verhuisde 75 kilometer verderop. In het jaar 1883 kocht Monet het charmante landhuis met grote tuin in Giverny. Hier woonde hij met zijn vrouw Camille en hun 2 zonen. Tot zijn dood heeft Monet hier gewoond.

Dit schattige roze huisje met groene luikjes, omringd door een prachtige groene bloementuin, kun je tegenwoordig bezoeken als een bezienswaardigheid. Deze locatie is geopend sinds 1980 voor het publiek. Kunstliefhebbers en toeristen over de hele wereld bezoeken graag de tuin van Monet. Met als de voorkeur tijdens de lente, wanneer alles in bloei staat. Dan is de tuin uiteraard op zijn aller best.

Als kers op de taart, kun je het huis ook van binnen betreden. Een bijzonder, leuk en interessant feitje is dat het adres van het huis ”Rue Claude Monet” is genaamd.

De tuin van Claude Monet is ongeveer een hele hectare groot. Aardig immens als je het mij vraagt. Dit was in het begin toen hij het huis kocht, nog niet het geval. Monet schafte later namelijk nog een extra stuk land aan, om hier zijn tuin nog verder uit te kunnen breiden. Dit aangezien Monet naast schilderen, zich ook graag bezighield met tuinieren. In het aangekochte gedeelte van de tuin kun je de beroemde Japanse brug vinden.

Ik zou zelf de tuin omschrijven als een combinatie van Frankrijk en Azië. Frankrijk door de romantische sfeer en Azië door de iets wat botanische sfeer die hier ook enigszins aanwezig is. Deze combi klinkt wellicht wat apart, maar gaat op een hele subtiele manier goed samen.

Wat valt er allemaal te zien in Monet’s huis?

In het huis van Monet, kan je uiteraard de ouderwetse sfeer proeven zoals deze was toen Monet hier woonde. Alle kamers zijn rijk aan pasteltinten en er hangt hier voornamelijk veel Japanse kunst, waar de schilder erg dol op was.

Ik kan mij ook nog heel goed de indrukwekkende, droomachtige en hemelsblauwe keuken herinneren. Dat voelde werkelijk als een sprookje. Dit hele huis is uberhaupt heel sprookjesachtig. Het is alsof je het lenteseizoen binnenloopt door al die esthetische pastelkleuren. Dit in een licht tuttig en vintage jasje gestoken. Dat is hoe ik het uit persoonlijke ervaring zou omschrijven, met alles dat ik van het huis kan herinneren.

Verder zijn de andere ruimtes ook erg fleurig. Zo heeft de eetkamer bijvoorbeeld de kleur geel als thema.

De smaakvolle huiselijke woonruimtes zijn tevens niet de enige indrukwekkende aspecten aan het huis. Ook kan je de paar ateliers van de kunstschilder in dit huis bewonderen, want die had Monet ook. Hij begon vaak met het schilderen in zijn tuin en maakte deze creaties vervolgens af in één van zijn ateliers. Deze kan je vandaag de dag bezoeken.

Een hoogtepunt is zeker zijn allergrootste atelier. Hier maakte Monet zijn panoramaschildrijen, waarin vijvers met waterlelies oneindig werden geschilderd. Tegenwoordig wordt het grote atelier beschouwd als een souvenir/gift winkel. Zelf vind ik dit wat jammer, maar ik begrijp dat deze keuze gemaakt is. Om toch een idee te krijgen, hangen hier replica’s van de lange schilderijen.

De Japanse brug

De Japanse brug, een echte eyecatcher in de achtertuin van Monet. Deze groene brug is erg populair in de tuin, want de kunstschilder liet zich graag inspireren door de Japanse brug. Van deze exacte brug heeft Monet namelijk een aantal impressionistische versies geschilderd, in verschillende seizoenen. Maar de meest iconische is natuurlijk de aller eerste variant, die hij in 1899 heeft geschilderd.

Deze bekende brug kun je in de tuin van Monet betreden. Je leest het goed, je kunt je eigen voetsporen op de iconische en kunstige brug achterlaten. Dit heb ik als jong meisje ook gedaan. Ik weet zelf nog heel goed dat er voor de brug veel chaos en drukte was. Dat nam helaas een piepklein vleugje van de magie weg. Maar desalniettemin is de brug zeker de moeite waard om te bekijken, want het is een plaatje van een brug om te zien. Vooral met de prachtige natuur eromheen. En ten slotte is de brug te iconisch om over te slaan, dit moet je gezien hebben.

Verder over de tuin

Wat kan ik je verder nog over de tuin meegeven? Ik vind dat je de tuin in zekere zin wel kan vergelijken met botanische tuinen of zelfs het Nederlandse Keukenhof. Maar tegelijkertijd is het ook weer zo veel meer dan dat. Het lijkt er op, maar ook weer niet. Snap je wat ik bedoel? Ik zal het voor je uitleggen.

Disclaimer: neem mijn mening vooral met een flinke korrel zout, want ik ben geen kunstkenner, noch een tuinkenner. Dit is simpelweg hoe ik het analyseer als een 22-jarige student die ooit eens deze tuin heeft bezocht.

In de eerste instantie lijkt het allemaal wel op elkaar, want de tuin heeft iets weg van de Aziatische sfeer zoals ik dat eerder benoemd heb. Deze sferen zijn ook sterk aanwezig in botanische tuinen. Aan de andere kant lijkt het op elkaar, omdat je langs de meeste prachtige paden met bloemen kan struinen zoals dit bij Keukenhof ook mogelijk is.

Ondanks al deze gelijkenissen en aspecten, is de tuin van Claude Monet ook heel erg uniek. Wat maakt deze tuin uniek en anders dan andere tuinen?

Naar mijn mening komt dat ten eerste door de liefelijke Franse sfeer, de grote poorten met bloemwerk eromheen, het romantische groene thema dat veel terugkomt, het charmante roze huisje die perfect tot zijn recht komt als visitekaartje voor de tuin en de vijvers met waterlelies. Deze tuin heeft helemaal een eigen stijl.

Maar het is vooral uniek omdat hier een impressionistische kunstenaar gewoond heeft. En niet zomaar een impressionistische kunstenaar. Monet heeft deze tuin namelijk zo enorm iconisch gemaakt door al zijn kunstwerken die je in zijn tuin terug kan vinden. En dat is juist wat de tuin van Monet zo bijzonder maakt. Ik ben daarom ook helemaal weg van het feit dat je deze tuin kan betreden. Je kan letterlijk de inspiratiebron van de schilder bewonderen en het gevoel krijgen dat je in één van zijn schilderijen rondloopt.

Deze man had ongetwijfeld erg veel liefde voor zijn tuin en liet zich graag erdoor inspireren. Hij en zijn tuin begrepen elkaar als geen ander. En dit leidde vervolgens tot zijn wereldberoemde schilderijen. Ik ben erg dankbaar dat Claude Monet zijn kunst met de wereld heeft willen delen, want ik met vele anderen ben er een hele grote liefhebber van.

Het is daarom geen wonder dat deze tuin vandaag de dag nog veel wordt bewonderd en bezocht door vele mensen over de hele wereld.

Dit is ook leuk om te lezen: