Geld besparen op je boodschappen … 13 tips

geld besparen op je boodschappen - korting op boodschapen

Op facebook kwam ik een oproepje van Samira Dag tegen om mee te doen aan de 30 dagen geld besparen op je boodschappen challenge. Dacht ik leuk. Zelf geef ik niet snel onnodig veel geld uit. Behalve in de supermarkt en aan afhaal eten of uiteten … Dat is voor mij dan ook de uitdaging.

Voor de challenge begon belde Samira mij op. Echt zo leuk hoe betrokken zij is bij de deelnemers. We zaten veel langer aan de telefoon (gratis via whatsApp). Zo vertelde ik Samira, dat ik te veel geld uitgeef in de de supermarkt en ook te makkelijk even wat eten bestel of onderweg wat ophaal. Ze had wel een paar goede tips voor mij om geld besparen op je boodschappen.

Tip 1: Pin week geld en betaal cash

Dit had ik wel eens vaker gelezen en dacht altijd jaja. Maar nu ik echt deze uitdaging aan wilde gaan en het concreet werd voelde ik dit wel even. Met Samira besprak ik wat een goed week bedrag was voor 4 personen (voor mij en de 3 kids, waarvan 2 pubers). En toen zei ze die woorden: “pin je week geld en betaal daar je boodschappen van”. Ik voelde echt een steek door mij heen gaan. Ze vervolgde haar speech, contant geld uit geven doet pijn. Ja alleen het idee al. Ik voelde deze echt. Dit was voor mij wel de tip om Geld besparen op je boodschappen


Naast mijn week bedrag heb ik nog een extra bedrag voor goede aanbiedingen. Zelf hou ik wel van een voorraadje … Ja een echte hamster. Ik koop alleen aanbiedingen die wij ook echt gebruiken. Ik koop niet om te kopen en zoals chips en snoep koop ik niet extra, dat is met de kids in huis zo weer op. Ik koop in de aanbieding bijvoorbeeld: limonade (ja is ook niet heel gezond, maar drinken we hier wel dagelijks, naast thee en water), thee, toiletpapier, diepvries groenten en fruit. (zodra ik het product gebruik, doe ik het vanuit het week geld, weer terug in de portemonnee van de aanbiedingen om zo toch een overzicht te houden).

Maar waarom is cash betalen dan beter dan met de pinpas?

Als je met je pinpas betaald ben je geneigd om geld makkelijker en daardoor meer uit te geven. Dat komt omdat je er vanuit gaat dat er altijd genoeg geld op je rekening staat. En wees een eerlijk, als je altijd met pinpas betaald. Heb jij enig idee waar jij je geld aan uitgeeft? Het moment dat je met je pinpas betaald, zijn het slechts cijfers op een schermpje. Zodra je die zelfde cijfers contant moet betalen, dan doet het toch pijn. En is het heel tastbaar. En om met een weekbudget boodschappen te doen wordt je je ook heel bewust van de prijzen in de supermarkten.

Soms is het wel even goed rekenen …

Meestal doe ik meerdere keren per week boodschappen of bij verschillende supers. Zeker als ik de helft al uitgegeven heb, dan is het even goed rekenen. Ik wil toch niet bij de kassa staan en dan een euro te kort komen ofzo. Ik reken het ongeveer uit, dus 0.70 is dan 1 euro en € 1,20 en zo kom je ongeveer wel op het juiste bedrag.

Tip 2: Let op aanbiedingen

Aanbiedingen kunnen de kosten voor je boodschappen enorm verlagen. Zeker als er producten in de aanbieding zijn, die je toch al nodig had. De meeste supermarkten hebben een online folder. Hier kun je zo doorheen bladeren. Zelf koop ik meestal bij twee winkels. De andere winkels liggen niet echt in de buurt of op mijn route. Als er bij een andere supermarkt echt een goede aanbieding is, dan wil ik er zeker wel even voor om fietsen. Vaker of meer boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt kan je ook behoorlijk veel op je wekelijkse boodschappen besparen. Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat ik niet alles van de goedkopere supermarkt lekker vind. Daarom ook twee supers waar ik heen ga.

Tip 3: Let op de kilo prijzen

Op prijzen letten kan sowieso geen kwaad. Als je voor het schap staat zie je alle shapkaartjes met prijzen. Daarop staat wat een product kost. Meestal is een grotere verpakking voordeliger, maar dit is niet altijd het geval. Bekijk daarom altijd de prijs per kilo van het product. Zo weet je zeker dat je het goedkoopste product koopt. Let hier ook op bij aanbiedingen! Soms is een kleine verpakking in de aanbieding, maar dan is de grotere verpakking alsnog voordeliger. Even goed vergelijken en rekenen 😉

Tip 4: Maak een boodschappenlijstje

Bedenk voordat je naar de winkel gaat, wat je echt nodig hebt. Maak een lijstje en ga daarmee naar de winkel. Zelf hou ik er wel van om een klein voorraadje te hebben in de kast. Toch kan het geen kwaad om in je kast te kijken wat je precies allemaal nodig hebt. En koop je iets nieuws denk dan ook even aan first in first out.

Vlug, vlug … vlug die winkel door

Maak je boodschappenlijsten volgens de looproute van de supermarkt. En ga dan snel die winkel door. Hoe snel door die winkel gaat, heb je minder oog voor al die verleidingen. En ga ook zeker niet met een lege maag de winkel in. Dan koop je veel meer dingen die je zeker niet nodig hebt.

Eerder vond ik het heel leuk om door de supermarkt te gaan. Nu wil ik gelukkig meestal zelf al vlug omdat ik het lange shoppen zonde vind van mijn tijd.

Tip 5: Online boodschappen doen

Nee, online je boodschappen bestellen is niet voor drukke of luie mensen. Het is in je drukke schema wel handig! Het is zeker ook handig om geld te besparen. Zo heb je niet de verleidingen die er in de winkel zijn, zoals: goede (lekkere) aanbiedingen, lekkere chips, snoepjes, koekjes, broodjes of de lekkere verleidelijke geuren. Thuis kun je gewoon lekker vanaf de keukentafel je boodschappen bestellen en heb je geen impulsaankopen. En je weet voor je afrekent of het onder je week budget blijft.

Tip 6: Ga bij voorkeur alleen naar de supermarkt en zeker niet met kids

Het beste kun je alleen boodschappen doen. Dan kun je sneller doorpakken en ben je minder afgeleid. En kinderen zijn helemaal funest om die mee te nemen de winkel in. En ja ik praat uit ervaring. Voor je het weet ligt je karretje vol met snoepjes en koekjes die natuurlijk veel te duur en ongezond zijn. Of je bent de hele tijd nee aan het zeggen. Als de kids wel mee gaan naar de supermarkt spreken we van te voren af wat ze mogen hebben. Dat scheelt een hoop gedoe in de winkel. Toch is het fijner om gewoon zelf de boodschappen te doen.

Tip 7: kook extra en vries het in

Dit is niet alleen in je portemonnee voordeliger ook in je tijd! Bepaalde gerechten lenen zich hier perfect voor. Een rijst, pasta, curry gerecht zijn ideaal om in te vriezen. Omdat je voor meerdere dagen kookt is het een stuk voordeliger. En nog leuker .. Je hoeft ook niet iedere dag lang in de keuken te staan, op deze manier hou je ook nog eens extra tijd over.

Tip 8: Koop geen voorgesneden producten

We hebben het allemaal, druk, drukker en nog drukker en daarom vinden we voorgesneden producten wel erg handig. Het is echt zonde, het is meestal en veel duurder (het werk moet toch betaald worden), bevat onnodig plastic en om het vers te houden is er ook nog eens suiker aan toegevoegd. Beter kun je het in de originele vorm kopen en zelf snijden. En mocht je overhouden kun je het gewoon invriezen.

Tip 9: Maak het gewoon zelf

Een beetje in het verlengde van tip 7 en 8. Koken is heel erg leuk en veel lekkerder en gezonder als je het zelf maakt. Magnetronmaaltijden, ready-to-eat maaltijden en maaltijdsalades, maak het zelf. Ook hier weer om het houdbaar te houden zit er onnodig veel conserveringsmiddelen, suiker en zout in. En dan nog de prijs die je ervoor betaalt staat helemaal niet in verhouding tot wat je ervoor krijgt. Zelf een maaltijd bereiden is veel gezonder en voordeliger. Je weet precies wat je eet.

Tip 10: Maak een eigen moestuin(tje)

Een eigen moestuintje maken hoeft helemaal niet moeilijk en duur te zijn. Zelf heb ik verschillende bessenstruiken in de tuin staan. En een bramen struik. Daarnaast heb ik zelf veel verse kruiden in de tuin staan. Soms tomaten planten. Er zijn best veel groenten, fruit en kruiden die we in Nederland in de tuin of op ons balkon kunnen kweken.

Leuke voorbeelden:

Tip 11: Let op kortingsstickers

De meeste supermarkten werken met kortingsstickers om zo voedselverspilling en te veel omzetverlies tegen te gaan. Ze doen dat door producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen te voorzien van een kortingssticker. De hoogte van de korting is per supermarkt verschillend, de een doet 35% en de ander zelfs wel 50%. Je kunt de kortingssticker ook nog eens combineren als het product in de aanbieding is! Dan heb je al de aanbiedingskorting en dan nog eens de stickerkorting eroverheen. In de meeste supermarkten hebben ze een vast moment om de stickers op de producten te plaatsen. Sommige doen dit in de ochtend, andere in de middag en sommige pas na sluitingstijd. Je kunt altijd bij jouw super vragen wanneer zij het doen? Als je da slim boodschappen doet kun je soms wel 10 producten met kortingssticker kopen. En dat scheelt flink wat op jouw boodschappen!

Tip 12: Controleer altijd het bonnetje

Al op jonge leeftijd leerde ik van mijn moeder om het bonnetje te controleren. Soms zijn de aanbiedingen nog helemaal niet goed in het kassasysteem verwerkt. En waar mensen werken worden wel eens foutjes gemaakt. Ook de caissière kan een foutje maken, zeker als het om kortingsproducten gaat.

Tip 13: Neem je eigen boodschappen tas mee

Dit lijkt een schot voor open doel. Toch zien wij om ons heen nog veel mensen een plastic tas kopen. Dit is niet alleen zonde voor je portemonnee. Dit is ook nog eens super slecht voor de aarde. 25 cent kost een tas(je) minimaal, dit lijkt misschien weinig. Maar iedere week 1 nieuwe tas is toch alweer 13 euro.

Dit waren onze tips om Geld besparen op je boodschappen.

Enkele voorbeelden voor een boodschappentas:

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *