Geroosterde bieten met linzen en walnoten

Geroosterde bieten met linzen en walnoten

Geroosterde bieten met linzen en walnoten: Dit recept heeft geen specifieke oorsprong, maar bevat zeker Oost-Europese invloeden. Het is een balans van elkaar aanvullende smaken en een van mijn favoriete manieren om bieten te eten. Als je gele bieten of chioggia bieten kunt vinden, des te beter, want hun zoete smaak is perfect.

Nistisima traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken

Geroosterde bieten met linzen en walnoten, dit heerlijke recept komt uit het kookboek Nistisima. Vegan is de trend ontstegen en een blijvend fenomeen in onze westerse maatschappij. Minder bekend is dat vanuit de mediterrane orthodoxie al eeuwenlang in de vele vastenperiodes (200 dagen per jaar in totaal!) alleen plantaardige gerechten werden genuttigd. Ontdek al deze heerlijkheden met ‘Nistisima’, een boek mediterrane vegan gerechten vanuit eeuwenoude tradities.

Proef de plantaardige heerlijkheden uit landen als Cyprus, Griekenland, Libanon en Jordanië: gegrilde roodlof met granaatappel, orzo en walnoten of een venkelsla met peer en amandelen. Stoofschotels met peulvruchten en granen als ‘maghmour’ (kikkererwten met aubergine, tomaat en gedroogde munt) of ‘spanakoriz’, rokerige citroenrijst met spinazie en tomaat. Of maak ‘lagana’, het traditionele sesambrood op Schone Maandag, de eerste dag van de veertig dagen vasten voor Pasen, in Griekenland.

Meer informatie over dit boek , kun je hier vinden.

Geroosterde bieten met linzen en walnoten

Dit recept is echt super lekker en prima om zelf te maken. En het ziet er super feestelijk uit.

Geroosterde bieten met linzen en walnoten
Afdrukken

Geroosterde bieten met linzen en walnoten

Porties 0

Ingrediënten

  • 600 gram bieten, liefst verschillende kleuren
  • 4 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 40 gram walnoten
  • 150 gram groene linzen of Puy-linzen
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje munt
  • 50 gram wilde rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schil de bieten en snijd ze in blokjes en partjes van 2 tot 3 cm. Pel de uien en snijd ze in even grote partjes. Kneus de knoflook in de schil. Verdeel de bieten, de uien en de knoflook over een braadslede, sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met flink wat zout en peper en het karwijzaad. Meng alles door elkaar en rooster 50 tot 60 minuten in de oven, tot de bieten aan de randjes gekaramelliseerd en helemaal gaar zijn. Strooi de walnoten in een kleine ovenschaal en rooster ze de laatste 5 minuten van de bereidingstijd in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Haal de bieten en de walnoten uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen.
  • Kook intussen de linzen. Spoel ze af in een zeef, voeg toe aan een pan en bedek met een laagje koud water. Breng aan de kook, laat 18 tot 20 minuten koken, tot de linzen gaar maar niet papperig zijn, giet af en laat goed uitlekken. Meng de rodewijnazijn met de dijonmosterd, de honing en de extra vergine olijfolie in een grote serveerkom en breng op smaak met zout en peper. Klop door elkaar en roer dan de linzen en het bietenmengsel erdoor. Hak de geroosterde walnoten grof. Hak de blaadjes van de bladpeterselie en de munt grof, voeg samen met de walnoten en de rucola vlak voor het serveren toe aan de linzensalade en serveer het liefst op kamertemperatuur

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Heb jij het Gratis e-book smoothies al?