Girlstrip naar Berlijn, Duitsland

Berlijn, de prachtige hoofdstad van Duitsland. Afgelopen weekend heb ik, samen met mijn beste vriendinnetje, deze stad bezocht. We zijn dit jaar al 10 jaar lang beste vriendinnen. Vandaar dat wij dit wilden vieren, door een girlstrip te maken.

Deze stad kent veel geschiedenis, maar tegelijkertijd is het ook een hele hippe stad. Die combinatie sprak ons heel erg aan. Ik kan je vertellen dat Berlijn veel indruk heeft gemaakt.

Overweeg jij om ook deze stad een keer te bezoeken? Lees dan zeker mee. Ik neem jou namelijk tijdens dit artikel graag mee naar ons avontuur in Berlijn. Vanuit hier zou je inspiratie op kunnen doen op gebied van bezienswaardigheden en mijn ervaringen. Dus ga er heerlijk voor zitten, want ik heb je veel te vertellen. Veel leesplezier!

De flixbus

Wat betreft het heen en terug reizen, kozen wij voor de flixbus. Dit is een openbare en relatief betaalbare bus die naar allerlei steden in Europa reist. Van Parijs tot Barcelona en zo ook naar Berlijn.

Eigenlijk is alles wat je onderweg nodig hebt voor een comfortabele reis, aan boord. Denk aan wifi, oplaadpunten en toilet. Ook was de bus heel schoon en ruimtelijk. Dat vond ik echt helemaal super de luxe en ben dat normaal niet gewend van een bus. Normaliter ben ik namelijk totaal geen fan van bussen. Ik vind ze vaak chaotisch, krap, smerig en oncomfortabel. Maar dit was echt een ander verhaal.

Het was echt van allen gemakken voorzien. Ook stopt de bus een paar keer om te pauzeren. Tijdens deze pauzes zou je bijvoorbeeld even naar buiten kunnen om je benen te strekken. Dat was ideaal. Onderweg kon ik ten slotte ook prima zo nu en dan mijn laptop erbij pakken om artikelen te tikken.

Ik vind de flixbus heel betrouwbaar. Dit omdat alles is verlopen naar verwachting. Wat er via de website wordt aanbevolen, kun je vervolgens daadwerkelijk ook verwachten. Daarom raad ik zeker de flixbus aan als vervoersmiddel. Wij zijn veilig en spoedig begeleid naar Berlijn en terug. Door deze redenen, zou ik zeker nog een keer reizen met deze bus. Mijn ervaring was achteraf zeer positief.

Slapen in de flixbus

Niet alleen overdag, maar ook s’ nachts is deze bus beschikbaar om mee te reizen. Wij zijn dan ook in de avond vanuit Groningen op deze bus gestapt. Dat werd dus een nachtreis. Nu moet ik zeggen, dat ik niet een hele fijne nachtrust heb gehad in deze bus. Of nou ja, ik heb eigenlijk helemaal niet geslapen. De hele nacht niet.

Maar dat komt omdat ik van mezelf überhaupt niet kan slapen in rijdende voertuigen. Dat is altijd al zo geweest. In auto’s kan ik het niet, in de slaaptrein niet en zo ook in de flixbus niet. Ik zou niet weten waarom. Maar het lukt me in ieder geval nooit. Van jongs af aan slaap ik niet in vervoersmiddelen.

Ik had hier vooraf al rekening mee gehouden. Maar wanneer jij wel redelijk tot goed kan slapen in vervoersmiddelen, zou dit voor jou geen probleem moeten zijn. Als ik om me heen keek, zag ik eigenlijk ook iedereen heerlijk slapen. Dus aan de bus, zou dit probleem niet hebben gelegen. Daar heb ik geen moment aan getwijfeld.

Kun jij net als ik minder goed slapen in vervoersmiddelen? Dan raad ik het zeker aan om overdag te reizen.

Aankomst in Berlijn

Volgens de planning, zouden we om 7 uur in de ochtend aankomen. Maar we waren er zelfs eerder. Tegen zessen arriveerden wij al op het station genaamd Alexanderplatz. Dit station lag zeer centraal en tevens ook vlakbij ons hotel.

Wij verbleven trouwens in het hotel genaamd Leonardo Royal Alexanderplatz. Ik raad dit hotel zeker weten aan. We hebben hier iedere avond gedineerd, het had goede bedden en de kamers waren verder top.

Je kunt je misschien voorstellen dat 6 uur s’ ochtends misschien niet de meest ideale tijd is om Berlijn te verkennen. En al helemaal niet als je een gebroken nacht achter de rug hebt. Dan zou een dutje in het hotel heel fijn zijn. Daar waren we eigenlijk ook wel aan toe. Maar dit mocht voor nu nog niet baten. We konden namelijk pas om 3 uur s’ middags onze hotelkamer in. Dat was eerst even schakelen, want wat moesten we in de tussentijd doen?

De eerste indruk

Gelukkig mochten we wel onze koffers bij de receptie achterlaten. Dat scheelde al een hoop. Op dat moment werd het steeds lichter. Daarom besloten we, met een glimlach op ons gezicht, om op pad te gaan. Wat moesten we ook anders? We hadden geen andere keuze. Uitrusten en bij dutten moest er maar later van komen. Maar dit kon zeker de pret niet drukken.

Ons eerste doel, was (naast het ontbijt natuurlijk) om midden in het van hartje Berlijn te komen. Vanuit daar konden we gaan kijken wat er te beleven viel. Omdat het zo vroeg was, waren de straten van Berlijn nog heel rustig. Ik vond die sfeer zelf eigenlijk wel prettig. Voor mijn gevoel konden we daardoor de stad in onze eigen tempo verkennen. De eerste indruk van de stad beviel ook ons heel goed. We werden meteen enorm verrast door de architectuur en oude gebouwen.

Het museumplein

Mijn vriendinnetje had de Dom van Berlijn heel hoog op haar lijstje staan. Vandaar dat we besloten om daar eerst naar te gaan zoeken. Op een gegeven moment zagen wij de top van dit kathedraal uitsteken en daar gingen we dan ook op af.

Rechts zie je de Dom van Berlijn en links zie je het Altes museum.

Eenmaal aangekomen bij dit prachtige gebouw, wisten we niet waar we moesten kijken. Zo veel schoonheid bevond zich om ons heen. De Dom van Berlijn bleek onderdeel te zijn van het Museumsinsel (museumplein). Dat wil zeggen dat er op deze locatie nog veel meer indrukwekkende gebouwen aanwezig waren. Toen ik mij omdraaide, zag ik in de verte opeens het gebouw die ik juist heel graag wilde zien. Dit ging om de Alte Nationalgalerie. In dit museumgebouw worden kunststukken uit de negentiende eeuw tentoongesteld. Het gebouw is omringd door een klein parkje/tuintje. Dat vond ik een heel schattig detail. Ook was de Dom echt prachtig. Wat een immens groot en indrukwekkend gebouw.

Dit is het Alte Nationalgalerie gebouw

Het Museumsinsel is trouwens een beetje te vergelijken met de Dam in Amsterdam, om even een beeld te schetsen. Als je midden op de Dam staat, ben je ook omringd door schitterende gebouwen. Hier was dat eigenlijk hetzelfde geval. Maar tegelijkertijd ook heel anders. Laat ik het zo stellen dat het iets met elkaar gemeen heeft, maar beide op hun eigen manier.

De Berlijnse art markt

Vele foto’s en vastgelegde momenten verder, liepen wij opeens tegen een heel kneuterig en artistiek marktje aan. Zo zie je trouwens ook, dat je in Berlijn van de ene indruk, zo op de volgende indruk afstapt. Wij deden namelijk niet anders dan klakkeloos wandelen. In het proces kwamen we vervolgens de charmante hoogtepunten tegen. En in dit geval, was dat deze leuke markt. Dat is natuurlijk hartstikke grappig tussendoor.

Dit marktje lag prachtig gelegen langs het water en aan de overkant van het museumplein. Het zag er in de vroegte van de ochtend, al heel uitnodigend uit. Hier en daar werden er nog wat kraampjes opgezet. Maar de meeste daarvan, waren al helemaal klaargemaakt en geopend. Vandaar dat we er gelijk op af zijn gegaan en dat was zeker het kijken waard.

Op deze markt, kon je voornamelijk allerlei soorten muurdecoratie kopen. Ik heb tevens ook een kraampje met hoeden zien staan. Maar tekeningen, schilderijen en posters speelden hier toch wel de grootste rol. Ik vermoed dat deze markt daarom ook ”art market” is genoemd. Mensen verkopen hier voornamelijk hun kunst.

Kunstzinnige en hippe sferen

Aan het einde van dit marktstraatje, werden wij getriggerd door Audrey Hepburn in onze ooghoeken Toen we dichterbij kwamen, zagen we een heel gezellig uitziend kraampje met allerlei verschillende en kleurrijke posters. Hierop stonden iconiche beroemdheden, waaronder inderdaad wel degelijk Audrey Hepburn. Maar ook zagen we Frida Kahlo en Marilyn Monroe voorbij komen. Daarnaast had dit kraampje ook hele leuke posters met allerlei andere soorten retro thema’s.

Je kunt je misschien voorstellen dat onze handen hier enorm van begonnen te jeuken. Uiteraard hebben wij hier dan ook een paar posters gekocht. Ook al was dit heel moeilijk kiezen. We werden vervolgens geholpen door twee super hippe en vrolijke dames. Daar hebben we tevens ook nog een gezellig praatje mee staan maken. Deze meiden zullen me altijd bijblijven. Wat een energie op de vroege morgen.

De locatie van deze markt was tevens echt prachtig. Vanaf hier kon je namelijk uitkijken op de gebouwen van het museumplein. Met name op de Dom. Ik heb daarom op de markt veel met mijn camera rondgelopen. Dit omdat de kraampjes in combinatie met de achtergrond, zeer esthetisch leken op beeld. Daar moesten wel genoeg plaatsen van gemaakt worden.

Wij hebben zo genoten op deze markt. Echt een aanrader. Het was een kleinschalige markt, we waren er ook zo doorheen. Maar de sfeer was er zo groots door al deze artistieke mensen met hun authentieke kraampjes. Erg charmant.

De Dom van Berlijn beklimmen

Hierna besloten we om de de Dom van binnen te verkennen. Ik moet zeggen dat ik hier echt mijn comfort zone op de proef heb gesteld. Daarin heb ik mezelf best wel verrast. Maar ik zal bij het begin beginnen.

We kwamen eerst binnen in een prachtige zaal. Overal zagen we bijzondere details. Van plafondschilderingen tot glas in lood ramen tot gouden accenten. Wij zijn midden in de zaal op een bankje gaan zitten om al het pracht en praal waar te kunnen nemen. Daar namen we echt even een momentje in stilte voor. Op deze manier konden we ook onze rust pakken, want om eerlijk te zijn, voelde zitten ook wel even lekker.

Toen we eenmaal genoeg rust hadden genomen, was het tijd om te kijken wat dit gebouw verder voor ons in petto had. Op dit moment liepen we tegen een trap aan. Nietsvermoedend volgden we het pad en gingen we deze trap omhoog. Maar wat we vervolgens nog niet helemaal door hadden, was dat we in feite de hele Dom aan het beklimmen waren.

Bij mij gingen er op moment van realisatie allerlei alarmbellen af. Ik heb namelijk last van hoogtevrees en mijn energieniveau was ook vrij laag door het slaapgebrek. Daarnaast heb ik totaal geen conditie. Om er dan achter te komen dat er nog een zee aan trappen voor je staan te wachten, is nogal intimiderend. Mijn gevoel zei me dat we beter om konden keren.

Maar goed, mijn reisgenootje kan nog wel eens pittig zijn en zij was het hier niet mee eens. Ze had maling aan mijn mietjesgedrag en wilde doorzetten. Daar was ik eerlijk gezegd al bang voor. Neem dit overigens vooral met een korrel zout, want het juist een topper.

In de eerste klas van de middelbare school ging dit ook al zo. Dan waren we op een schooluitje naar de ijsbaan en durfde ik niet te schaatsen. Mijn beste vriendinnetje was er op dat moment om me zo ver te krijgen om toch dat ijs op te gaan. Ik schaatste heel erg gebrekkig en langzaam, maar toch deed ik het eindstand wel. Met haar aan mijn zij. Zonder haar peptalks en schoppen onder mijn kont, had ik nooit geschaatst. Als het aan mij lag, zat ik als een diva langs de kant.

Uiteindelijk is zij altijd wel degene geweest die mij uit mijn comfort zone kan trekken. Ik vind haar dan best streng, maar ook heel aanmoedigend. Eigenlijk helpt ze me heel goed, want hierdoor kom ik erachter dat ik meer in me heb zitten dan ik denk. Dus die directe toon naar mij op zulke momenten, kan ik heel erg aan haar waarderen. Op het moment zelf minder, maar achteraf ben ik haar dankbaar. Dit is dan ook een hele grote reden voor mij waarom deze pittige tante mijn beste vriendin is. Ze is de Tarzan to my Jane.

Ook hier weer, 10 jaar later, werd ik flink aangemoedigd. Ondertussen stond ik op de trappen met knikkende knieën, maar gemotiveerd. De trappen waren welleswaar enorm lang, stijl en de gangetjes werden steeds nauwer. Ik had het op een gegeven moment erg zwaar door de hoeveelheid trappen in combinatie met mijn matige conditie. Hierdoor duurde het wel even. Maar uiteindelijk hadden we de top bereikt en stonden we op het dak van de Dom.

Vanaf hier konden we op deze prachtige stad uitkijken. Zelfs op de straten waar wij die ochtend al langs zijn wezen struinen. Het was bijzonder om dat allemaal vanaf die hoogte te kunnen bewonderen. Ook zagen we een luchtballon langs zweven. Dat was echt de kers op de taart. Later kwamen wij erachter dat je voor een euro of 30 een ritje kan maken met deze luchtballon. Het bleek dus ook nog eens een toeristische attractie te zijn. Bijzonder!

Ik ben achteraf zo blij dat ik doorgezet heb. Al werd ik wel een klein beetje zenuwachtig van de hoogte zo nu en dan, ik had dit uitzicht voor geen goud willen missen. Dat was het absoluut allemaal waard. Geloof me, wanneer je weer beneden bent, voelt het alsof je wel 400 kilo bent afgevallen. Deze bezienswaardigheid is echt een aanrader en wil je niet missen tijdens je bezoek in Berlijn.

Rondvaart

Na ons avontuur op de Dom, waren we er wel weer aan toe om even te zitten. Ik had via internet gezien dat je in Berlijn rondvaart tochten kon maken. Dit was de perfecte manier om uit te rusten terwijl we tegelijkertijd cultuur konden snuiven. We vonden een boot die perfect aansloot bij het tijdstip van dat moment. Daarnaast waren de haltes voor de boten ook dichtbij. Het was helemaal meant to be zal je zeggen.

We namen plaats aan het bovenste dek van de boot. Dit was buiten, maar het was nog aardig fris. Als we het te koud zouden krijgen, konden we als alternatief beneden plaatsnemen in het warme binnen cafeetje. Dat was ook aan boord. Maar boven kon je het allemaal wel wat beter zien. Vandaar dat we er in de eerste instantie voor kozen om de kou te trotseren.

Deze rondvaart duurde een uurtje. We konden daarom even lekker ontspannen en genieten van het uitzicht. Er was een dame die bij elk indrukwekkend gebouw wat uitleg gaf. Dit zowel in het Duits als in het Engels. We zijn langs het oude deel van Berlijn gevaren. Maar ook langs het moderne gedeelte. Het was zeer interessant om dat contrast te zien. Berlijn heeft echt twee stijlen wat dat betreft.

Wij genoten ondertussen van een heerlijk glas latte macchiato. Dit terwijl wij alle indrukken om ons heen in ons opnamen. Hoewel wij alles prachtig vonden, kregen we het uiteindelijk toch te koud. Vandaar dat we met onze koffie, besloten om beneden lekker op te warmen. Voor het beste uitzicht, kun je beter buiten gaan zitten. Maar binnen is het dan weer heel knus en gezellig. Dat heeft zo ook zijn charmes.

Winkelcentrum Alexa

Later zijn we nog lekker wezen shoppen in het winkelcentrum genaamd Alexa. Hier had je een heel breed scala aan winkels om uit te kiezen. Van kleding tot huidproducten tot woonaccessoires. Ook kon je tussendoor ergens plaatsnemen voor een kopje koffie. Denk aan de Starbucks bijvoorbeeld.

Wij zijn onder andere bij de rituals, pull&bear en body shop geweest. Maar je hebt er echt van alles en nog wat. Er waren twee winkels die er voor mij echter uitsprongen. Deze zou ik je dolgraag willen aanbevelen.

Rossmann

Ten eerste wil ik de winkel genaamd Rossmann zeer aanraden. Mijn beste vriendin omschreef deze winkel als een Duitse versie van de Kruidvat. Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Maar dan ook nog goedkoper. Kijk, daar houden wij Nederlanders van. Je had daar super betaalbare producten zoals make up, parfums en meer. Daar waren echt hele brede schappen van.

Uiteindelijk heb ik deze winkel verlaten met een overheerlijke geurkaars van het merk Yankee Candle. Ik heb gekozen voor de geur ”Pumpkin Harvest” en ben helemaal dol op deze kaars. Hij brandt zelfs op dit moment tijdens het schrijven. Wanneer je mijn woning binnenkomt, krijg je helemaal het idee alsof iemand hier cake aan het bakken is. Maar in werkelijkheid is het de geur van deze kaars. Zo lekker en seizoensgebonden!

Normaal gesproken koop ik de kleinste maat van de Yankee Candle. Dit omdat ik de grotere maten te duur vind. Maar in deze winkel was de medium kaars goedkoper dan ik hem gewend ben. Dan ben ik heel gemakkelijk: Meenemen!

Links is de kleinere maat. Rechts is de medium en deze heb ik gekocht in Berlijn.

Wolkenseifen

De andere winkel die ik extra in het zonnetje wil zetten, is de winkel genaamd Wolkenseifen. Ook dit is een Duits merk. In deze winkel kun je voornamelijk huidproducten kopen. De esthetiek van deze winkel, was hetgeen waardoor ik helemaal verkocht was. Het sfeertje was heel erg retro jaren 50. De verpakkingen van deze producten, hadden veel weg van een pin up stijltje. Tegelijkertijd was het ook zo heerlijk meisjesachtig allemaal. Dat vond ik heel pakkend en het trok ons zeker aan om een kijkje binnen te nemen. Dit merk biedt tevens ook vele veganistische opties.

Wat ik ook heel leuk vond, is dat je hier ook de meest schattige beeldjes kon kopen. Dit waren beeldjes van hele deftige dametjes in voornamelijk badkleding. Zo ongelofelijk lief. Vandaar dat ik zeker weten één van deze beeldjes mee heb genomen. Ik heb gekozen voor een beeldje van een volle dame met een zomerhoedje op en vol zelfvertrouwen in een bikini. Samen met een andere beste vriend van mij, hebben we haar de naam Ingrid gegeven. Ze heeft een heel mooi plekje gekregen in mijn Groningse stulpje. Zo kan iedereen Ingrid goed bewonderen.

Links kun je Ingrid zien poseren

Het Mauerpark

Tot slot hebben wij onze zondag gespendeerd op de vlooienmarkt in het Mauerpark. Hier hadden wij van tevoren al heel veel zin in. Vandaar dat we stonden te popelen om deze markt op te gaan en heerlijk rond te neuzen tussen alle spulletjes.

Dit is een markt die elke zondag wordt georganiseerd. Omdat alle winkels op zondag dicht zijn, is het hier vaak heel druk. Vandaar dat het zeer aan te raden is om hier in de ochtend naartoe te gaan. In de middag kan het ook, maar dan is het wel echt smoordruk. Later kwamen we er overigens achter dat hier dichtbij ook de Berlijnse muur gevestigd is. Oeps…. Daar hebben we niet aan gedacht.

Het enige dat ik op deze markt heb gekocht, is een enorm schattig baretje. Dit baretje heeft een bordeauxrood achtig kleurtje en er staan herfstblaadjes op. De herfst is mijn favoriete jaargetijde, dus dit past helemaal bij mij. Bij aankoop van dit baretje, kreeg ik een kaartje van het bedrijf. Ik ben ze meteen gaan volgen op Instagram. Het merkje heet Olala Mia en hun stukken worden handgemaakt door Vietnamese ambachtslieden.

Omdat wij hier in de ochtend aankwamen, besloten we hier ook te gaan ontbijten. Hier heb je namelijk superveel foodkraampjes. Ook heb ik een aantal veganistische kraampjes voorbij zien komen. Alles was ook al geopend. Heerlijk!

Interessant volk

Wij hebben ons hier zeer vermaakt. Wel moesten we zo nu en dan wat wennen aan het volk dat hier aanwezig was. Begrijp me niet verkeerd, de meesten waren er super aardig. Maar zo nu en dan liepen er ook wel eens wat vreemde mensen rond. We werden bijvoorbeeld best veel nagefloten en nageroepen door relatief oudere mannen. Dat was wel eens wat irritant.

Ook vroegen sommige mensen nogal hoge bedragen voor hun spullen. Dat waren prijzen die dan overduidelijk niet in verhouding stonden tot de waarde van wat je wilde kopen. Mijn beste vriendin, kreeg op een gegeven moment ook een beetje ruzie met een meneer. Ze vond 30 euro voor 3 oude tweedehandse lp’s een tikkeltje te duur.

Toen ze probeerde af te dingen, werden de lp’s meteen uit haar handen gerukt door de verkoper. Die platen kon ze bij voorbaat al vergeten. Dat bedoel ik met vreemd volk. Volgens onze mening is dit namelijk niet hoe het hoort en zoiets hebben wij in ieder geval nooit eerder meegemaakt op een markt. Dus dat was wel jammer en ik vond dat ook best sneu voor mijn vriendinnetje. Ze was bij dat kraampje namelijk best wel lang aan het zoeken geweest naar platen.

Maar gelukkig kwamen we later in de binnenstad, nog een kraampje tegen met betaalbaardere platen. Hier heeft zij dan ook een leuke lp voor zichzelf uitgekozen van Lipps Inc. Helemaal iets voor haar. Dat deed mij deugd, want het was haar zeker gegund na die botte man op het Mauerpark. Zelf heb ik daar ook nog wat platen meegenomen.

Hier waren we geslaagd! Zoals je misschien kunt zien, zijn dit ook wat betere prijzen.

Tot de volgende keer, Berlijn

En toen zat ons reisje naar Berlijn er alweer op. Wij hebben allebei super erg genoten van onze tijd in deze geweldige stad. Dit was voor ons een hele leuke manier om onze 10 jarige vriendschap te vieren. We raden het zeker aan om dit ook met jouw beste vriend(in) te doen, wanneer jullie dit ook willen vieren. Waar je ook heen zou gaan, een girlstrip is een altijd een top idee om tijd met elkaar te spenderen. Proost, op de vriendschap!

Ik zou ook dolgraag nog een keer Berlijn willen bezoeken. Vooral weer tijdens de herfst. Dat is een perfecte tijd om een citytrip te maken. Berlijn is prachtig, authentiek, historisch, hip, rustgevend, artistiek en veel belovend. Als ik jou was, zou ik daarom zeker deze stad een kans geven.

Keulen: Zien en doen in Keulen: ontdek de leukste tips en bezienswaardigheden

Dit is ook leuk om te lezen: