Het Noorderplantsoen in Groningen

het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen, bewoners van de stad Groningen zullen deze groene en verwelkomende plek wel kennen. Dit is namelijk het park dat gevestigd is naast het centrum van Groningen. Hier is het altijd gezellig en bruisend.

Mensen van jong en oud bezoeken graag deze plek, aangezien hier van alles voor velen is te doen. Van ontspanning tot inspanning. Denk aan picknicken, wandelen, sporten, lunchen, spelen, yoga, hond uitlaten en ga zo maar door. Het park is voorzien van de leukste activiteiten en eetgelegenheden. Voor iedere doelgroep is er wel iets te doen.

Ga jij binnenkort Groningen bezoeken? Dan wil je eigenlijk de gezelligheid van dit prachtige park niet missen. Het park heeft veel charme door al het groen en reuring waardoor je omringt bent. Ook kent het nog eens een stukje unieke kunst, cultuur en geschiedenis en dit zul je hier waarschijnlijk ook tegenkomen. Daarom is een bezoekje aan het Noorderplantsoen zeker een must en altijd een goed idee tijdens je Groningse citytrip!

De geschiedenis van het Noorderplantsoen

Rond 1880 is het plantsoen opgericht. Dit maakt dat het plantsoen al ongeveer 143 jaar oud is. Moet je nagaan hoe lang het park dus al bestaat en hoeveel voetstappen het kent. Zelfs na al die jaren is het plantsoen nog zo populair. Het Noorderplantsoen is ontworpen door de tuinarchitect genaamd Leonard Springer.

De bekende plantsoenvijver, waar vandaag de dag nog veel mensen aan zitten, werd ook in 1880 aangelegd. In de eerste instantie was de vijver oorspronkelijk bedoeld voor de recreatie van de parkbezoekers. In de loop der jaren is de vijver nog verder uitgebreid en is het vandaag de dag nog altijd een fijne plek om aan te zitten met een goed boek, een gitaar of een picknick. Het is dé perfecte plek voor je ontspanning.

Het wonderbaarlijke paviljoen dat centraal in het plantsoen aanwezig is, is gebouwd in het jaar 1929. Oorspronkelijk was dit een theehuis in die tijd. Doorgaans heeft het paviljoen daarna nog verschillende functies gehad zoals een expositieruimte en een informatiecentrum. Maar momenteel is dit een erg gezellig restaurant genaamd Zondag.

Ten slotte heb je als historisch aspect van het plantsoen de muziekkoepel. Het werd gebouwd in het jaar 1893. Vroeger diende de muziekkoepel als een plek waar muziek gespeeld werd. Vandaar dat ze het ook wel de muziektent noemden. Tegenwoordig wordt deze plek gebruikt voor bijeenkomsten zoals yogalessen of als simpelweg een hangplek.

Zondag

Zoals je net al kon lezen is Zondag tegenwoordig het gezellige restaurantje in het Noorderplantsoen. Zondag zit op een centrale plek in het noorder plantsoen. In de zomer kun je er heerlijk buiten. Het is er altijd gezellig druk. Kortom, het is eigenlijk in een zekere zin de place to be van het park.

Met warm weer staat het hele terras vol met mensen die genieten van de zon en een heerlijk koud drankje. Dit nodigt vervolgens vaak heel erg uit om aan het terras aan te schuiven. Op de achtergrond hoor en zie je de lachende mensen, spelende honden en hoor je de tjilpende vogels. Vandaar dat je de sfeer wel kan beschrijven als een gezellige chaos. Het is druk, maar dan een gezellige soort druk.

Er is ook ruimte om binnen plaats te nemen. Binnen is het ook erg gezellig en vooral knus. Hier is het vaak wat drukker op een wat meer regenachtige dag.

Of je nu wil ontbijten en lunchen als borrelen of dineren, bij zondag kan het allemaal. Ze hebben ook verschillende vegan gerechten op de kaart staan. Zo kun je hier terrecht voor super lekkere vegan bitterballen, vegan sandwich kroket, patat met vegan mayo, veganistische curry’s en nog veel meer.

Kunstwerken in het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is heel rijk aan een paar super unieke kunststukken en deze zijn verspreidt door het hele park. Dit vind je wellicht interessant om te bekijken.

Mannetje (1975): Dit standbeeld is gemaakt door kunstenaar/beeldhouwer Gjalt Blaauw. Het marmeren beeld is gehakt uit steen en is sinds 1975 al te zien in het Noorderplatsoen. Je kunt het standbeeld bewonderen op een heuvel langs de Kruissingel.

Zonaanbidster (1952): Officieel heeft dit standbeeld geen naam, maar door het publiek wordt het de Zonaanbidster genoemd. Het is gemaakt door kunstenaar Mattheus Meesters. Het beeld moet een meisje voorstellen dat heerlijk aan het genieten is van de zon op haar bol, vandaar ook de naam Zonaanbidster. Dit beeld kun je bewonderen aan de Leliesingel.

Wisent (1976): Nog een indrukwekkend standbeeld is het beeld genaamd Wisent. Het beeld is gemaakt door Wladimir de Vries en hij maakte deze in 1976. De naam van het beeld omschrijft letterlijk wat het beeld voor moet stellen. Namelijk het grootste dier van Europa genaamd de wisent of Europese bizon. Dit standbeeld vind je aan de Boteringesingel.

Fontein (1991): Fast forward naar het jaar 1991, toen is dit bijzondere stuk van kunstenaar Bas Lugthart als fontein in het water geplaatst. Dit is niet je allerdaagse normale fontein, want deze fontein heeft een originele twist. In de eerste instantie lijkt de fontein niks meer en niks minder dan een simpele blauwe buis. Maar wanneer je er even de tijd voor neemt om goed te kijken, kun je de side profile van een gezicht uit deze blauwe buis halen. Als de fontein in het hoogseizoen aan gaat, geeft het water het kapsel van het halve gezicht weer.

Relaxen in het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen biedt een verfrissende groene oase in het hart van Groningen en biedt een rustige ontsnapping aan de drukte van de stad. Het park staat bekend om zijn diverse flora en fauna. Het heeft een grote verscheidenheid aan bomen, waaronder kastanjebomen, eiken en beuken. De vijver trekt verschillende vogelsoorten aan en je kunt vaak eenden, zwanen en andere watervogels spotten.

Er zijn ook speelplaatsen, sportvelden en picknickgebieden, waardoor het een geweldige plek is voor gezinnen en vrienden om samen te komen en van buitenactiviteiten te genieten.

Mamamini aan het Noorderplantsoen

Ook valt er, om niet te vergeten, wat te shoppen aan het plantsoen. Ben jij een liefhebber van tweedehandswinkels? Dan ga jij mamamini Noorderplantsoen erg leuk vinden.

Hier kun je terecht voor wat leuke spullen die op zoek zijn naar een tweede leven. Denk aan serviesstukken, lp’/cd’s, kleding, posters, meubels, noem het allemaal maar op. Echt een typische kringloopwinkel. Deze mamamini zit gevestigd Noorderbinnensingel, vlak naast het Noorderplantsoen.

Gezellige kroegjes

Een goede stamkroeg mag natuurlijk niet ontbreken. En gelukkig zijn er hier zat van in de buurt van het Noorderplantsoen. Het is zeker aan te raden om bij een van deze kroegen in de avond de gezelligheid te proeven. Of je daarna nou uit gaat of juist liever blijft hangen in een kroeg. Deze kroegen zullen voor een hele gezellige tijd zorgen en liggen allemaal vlak bij het Noorderplantsoen.

Om te beginnen is het de kroeg genaamd ”De Minnaar” een hele goede optie. Deze kroeg heeft een heel bourgondisch visitekaartje door de gezellige lampslingers die je op het terras tegemoet loopt. Door de sfeer wordt je direct uitgenodigd vanwege de Franse terras ambiance en het zeer vriendelijke personeel. Ook is de kroeg van binnen zeer gezellig met interessante decoratie. Deze kroeg bevindt zich aan de Kleine Rozenstraat vlak bij het Noorderplantsoen.

Nog een ontzettend leuke stamkroeg is ”De Bres”. Hier is het in de avond altijd gezellig druk en dit is zo’n typische kroeg met pooltafels en een grote bar. Ook kun je hier weer gezellig op het terras zitten en kijken naar voorbijgaande fietsers, wandelaars met honden en ander menigte. Deze kroeg kun je vinden in de Kerklaan aan het Noorderplantsoen.

De cocktailbar genaamd ”Bramble” is ook een erg leuke plek voor een drankje, zeker als je houdt van cocktails. Technisch gezien is dit niet bepaald een kroeg en gaat deze bar ook wat eerder sluiten. Maar toch mag deze cocktailbar niet ontbreken vanwege de bourgondische gezelligheid. Let er wel op dat deze dranken naar de wat duurdere kant neigen. De prijzen van de cocktails verschillen namelijk tussen de 6 en 10 euro. Maar je kunt hier uiteraard ook betaalbaardere dranken krijgen zoals wijn. Daarnaast is de sfeer hier heel gezellig en kun je zowel binnen als buiten zitten. Bramble kun je vinden langs de Noorderstationsstraat.

Ten slotte is ”Café de Moesker” een superleuke en tevens nieuwe kroeg aan het Noorderplantsoen. Ook is deze kroeg dicht bij het treinstation gevestigd, wat het wellicht ook praktisch kan maken. Hier kun je heerlijk in het zonnetje zitten en als het begint af te koelen, neem je gezellig binnen plaats aan de bar. Café de Moesker bevindt zich aan de Moesstraat.

Noorderzon

Wanneer je rond augustus Groningen bezoekt, heb je kans om het leuke festival genaamd Noorderzon bij te wonen. Dit festival vindt jaarlijks plaats door het hele Noorderplantsoen.

Tijdens dit festival staat het hele park vol met foodkraampjes, gezellige terrassen, kunst en optredens om van te genieten. Hier kun je met elkaar door het park struinen langs al het gezelligheid en natuurlijk plaats nemen op een van de terrassen. Dus het is zeker erg geschikt om dit in je citytrip naar Groningen mee te nemen.

Dit jaar vindt Noorderzon plaats van 17 tot 27 augustus.

Mahalo (vegan lunch/ontbijt)

Wanneer je op zoek bent naar een veganistische, organic en gezonde lunchroom, dan moet je bij Mahalo wezen aan de Kerklaan. Dit zit vlak aan het park en als je op het terras zit, kun je op het park en de gezellige ruis van de Kerklaan uitkijken. En je kunt hier natuurlijk heerlijk ontbijten of lunchen, niet geheel onbelangrijk.

Een leuk en origineel aspect aan Mahalo is dat je hier een eigen picknick samen kunt stellen en vervolgens dit mee kan nemen het plantsoen in. Ook krijg je daar een mand en kleed bij om te kunnen gebruiken. Deze mag je tot circa 17:30 gebruiken. Met overleg mag je de spullen zelfs de volgende dag terugbrengen. Super leuk! Lunchcafé Anat |

Buurman en Buurman (vegan dineren)

Lijkt het je leuk om te dineren in de buurt van het Noorderplantsoen? Dan zij deze veganistische optie aan jou besteedt. Zoals benoemd kun je bij Zondag ook kiezen uit een aantal veganistische opties. Maar wanneer je op zoek bent naar nog wat meer variatie, is dit wellicht wat voor jou.

Aan de Rodeweg kun je de pizzatent genaamd Buurman en Buurman tegenkomen. Dit is niet een vegan restaurant maar je kunt hier wel vegan pizza’s nuttigen. Dat wil zeggen dat er een paar veganistische opties zijn, maar de kaart is grotendeels non vegan. Wanneer jij dol bent op pizza, dan is dit een geschikt restaurant.

De sfeer is hier heel gezellig en je staat bij binnenkomst eigenlijk al direct te kijken naar de pizzaoven waar massaal pizza’s in gemaakt worden. Een warm welkom dus. Achterin heb je een super romantisch gangetje waar je met zijn tweeën plaats kunt nemen. Voorin zitten meer de groepstafels.

Ben je toch iets minder van de pizza’s? Dan zit er verderop in de Nieuwe Boteringestraat een vegan/vega restaurant genaamd BlaBla.

het Noorderplantsoen

Tot snel in het Noorderplantsoen

Dit was hem dan. Op dit moment ben jij helemaal op de hoogte van alle leuke hotspots, weetjes en opties in en rondom het Noorderplantsoen. Hopelijk tot snel!