Kibbeh

Kibbeh een heerlijk recept van o.a. kikkererwten

Traditioneel hebben deze kibbeh de vorm van een puntige bal, een soort peertje. De naam kent veel verschillende spellingen die zijn te herleiden tot het Arabische woord voor ‘bal’. Er zijn veel soorten, met vlees, groente, gefrituurd of in soep, en meestal zit er wel bulgur in. Om deze soorten uit elkaar te halen wordt de naam kibbeh gevolgd door een specificatie. Bijvoorbeeld als ze bereid zijn met yoghurt zijn het kibbeh labaniyyeh. Rauw bereid, met vlees, zoals steak-tartare, heten ze kibbeh nayyeh. Deze soort heet kibbeh sabaniyyeh; spinazieballetjes

Kibbeh … wat heb je nodig?

Bereidingstijd: 10 minuten + wachttijd + 15 minuten voor 10 tot 15 stuks

  • 100 gr gedroogde kikkererwten,geweekt en gekookt
  • 200 gr spinazie
  • bos peterselie
  • 3 lente-uien
  • 50 gr fijne bulgur
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el chilipoeder
  • 2 el gemalen komijn
  • 2 tl zout
  • 50 gr bloem
  • neutrale olie
  • 200 ml plantaardige yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • zout en versgemalen peper

Hoe maak je deze Kibbeh?

Doe de gare kikkererwten met spinazie, peterselie en lente-ui in een keukenmachine en maal alles fijn. Doe het mengsel in een kom en roer hier de bulgur, koriander, chilipoeder, komijn en zout doorheen. Laat een uur staan, zodat de bulgur een deel van het vocht opneemt. Kneed vervolgens met de hand de bloem erdoor en vorm er vervolgens schijfjes van. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe wanneer de schijfjes te onsamenhangend zijn.Verhit een laag olie in een koekenpan en bak de schijfjes ongeveer vijf minuten, keer halverwege. Laat de gebakken kibbeh op keukenpapier uitlekken en houd ze warm onder een bord of afgedekt in de oven, terwijl de andere kibbeh worden gebakken. Het bakken gaat overigens ook goed in een frituurpan. Roer voor de saus de plantaardige yoghurt, citroenrasp en peper en zout naar smaak door elkaar.

Dit lekker recept komt uit het Kikkererwten boek.

Meer over het boek …

Er staan maar liefst 80 recepten in dit boek. Allemaal met kikkererwten in de hoofdrol. Niet alleen bestaan er verschillende recepten en smaakcombinaties met deze peulvruchten, je kunt ze bovendien op heel veel verschillende manieren bereiden: koken, bakken, er soep van maken, ze in salades verwerken en
ze malen zodat je er brood mee kunt bakken. Let op: Niet alle recepten zijn vegan! De meeste wel en anders makkelijk vegan te maken. Door net als in dit recept de yoghurt te vervangen voor een plantaardige versie.

Het Kikkererwtenkookboek – Lucrees van Groningen en Marietje Bosma – 80 recepten van over de hele wereld

  • 192 pagina’s
  • ISBN 9789090344423
  • € 24,95
  • verschijningsdatum 1 Mei 2021
  • onder andere te kop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *