Kimchi

Kimchi wat is het?

Wel eens gehoord van kimchi? Een bekend gerecht uit Korea dat hier in Nederland nog niet veel gegeten wordt. Waar is het van gemaakt? En hoe smaakt het?

Wat is het?

Kimchi is een bekend gerecht uit Korea. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groente. Door de fermentatie krijgt heti een fris-zure smaak. De groenten worden eerst ingelegd in zout en daarna gemixt met specerijen. Er zijn verschillende manieren om kimchi te maken. De gefermenteerde groente zijn in Korea onmisbaar bij de maaltijd. Ze worden als bijgerecht geserveerd bij de rijst. Het maakt niet uit welke maaltijd het van de dag is, kimchi wordt in de ochtend, middag en avond gegeten. De groenten waren oorspronkelijk voor de winter. Doordat het na het klaarmaken, lang bewaard kan worden. Hierdoor konden mensen de winter doorkomen.

Fermentatie

Het draait bij kimchi allemaal om het fermentatieproces. Tijdens het fermenteren van de groenten wordt de zuurgraad, smaak, geur en uiterlijk verandert door de bacteriën, schimmels of gisten door het omzetten van stoffen. Door warmte en vocht gaan de organismen groeien. Er zijn veel producten die gefermenteerd worden, denk hierbij aan zuurkool, bier, brood, wijn, kaas, koffie, thee, chocola, sojasaus en ook groente.

Is kimchi gezond?

Kimchi bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit vol met vitamines zoals C, A, B1, B2, calcium, ijzer en melkzuurbacteriën. Dit maakt kimchi goed voor je darmflora. Verder heeft het nog een aantal gezondheidsvoordelen:

  • Kan het immuunsysteem stimuleren.
  • Kan je cholesterol verlagen.
  • Het kan de gezondheid van je hart verbeteren.
  • Het kan helpen bij ontstekingen.
  • Kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen.

Hoe wordt kimchi gemaakt?

Voor het maken van kimchi wordt Chinese kool gebruikt, deze kool is knapperig en heeft een zoete smaak. De Chinese kool wordt ingelegd in zout, chilipeper en specerijen. Er worden ook nog andere groenten aan toegevoegd. Kimchi bewaar je in een zuurstofvrije pot. Bewaar de gevulde pot op kamertemperatuur of in de koelkast. Laat de pot een paar dagen staan. Duw de kool en groenten onder de vloeistof en laat de pot zo veel mogelijk dicht. Het is niet verstandig als er lucht bij komt. Kijk na ongeveer 3 dagen wat je van de smaak vind.

Het wordt vaak gemaakt met de volgende ingrediënten: Chinese kool, zout, water, knoflook, gember, suiker, rode pepervlokken, daikon, radijs en lente-uitjes. Je kunt ook je eigen draai eraan geven. Door er nog andere groenten aan toe te voegen. Kimchi is lekker bij Aziatische gerechten of door een salade heen. Daarnaast is het ook lekker in stoofschotels, soepen en omeletten.

Nadelen

Kimchi is best wel pittig door de specerijen die erin zijn verwerkt. Voor sommige mensen is dit niet prettig. Door de kruidigheid van kimchi kan ook een zure reflux veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Er zijn ook een paar mensen die een opgeblazen gevoel krijgen na het eten van gefermenteerd voedsel. In kimchi zit kool dit kan problemen veroorzaken bij mensen die daar een opgeblazen gevoel van krijgen. Het bevat ook veel natrium, pas hiermee op dat je niet te veel eet en daardoor te veel zout binnenkrijgt.

Houdbaar

Kimchi blijft in de koelkast goed afgesloten in een zuurstofvrije pot 3 maanden houdbaar.

Kopen

Vind je het te veel werk om het zelf te maken? Kimchi is ook verkrijgbaar in Koreaanse winkels of bij de toko. Het zit kant en klaar in pot of blik. Zorg er wel voor dat je een biologische kimchi koopt in de winkel. Niet biologische is goedkoper, alleen zit er wel meer suiker en andere toegevoegde stoffen in. In de biologische variant zit alleen de gefermenteerde biologische groenten en specerijen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle