Kraailook: wilde wintergroente

kraailook - wild plukken kraailook

Kraailook: Wilde planten oogsten in het wild: steeds meer mensen doen het. Het heeft dan ook veel voordelen. Je gaat niet alleen anders naar de natuur kijken, maar ook naar je voedsel. Het maakt wandelen in de natuur nog verrassender, en het is een leuk en educatief om met je kinderen te doen.

Kruiden wild plukken waar moet je op letten?

Er zijn natuurlijk wel wat dingen waar je op moet letten. Of je zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt bijvoorbeeld. Er zijn ook giftige planten te vinden in de natuur, variërend van dodelijk giftig (gevlekte scheerling) tot minder giftig (dolle kervel). Dat vraagt om een verdieping in de materie, zodat je weet wat je aan het doen bent en welke kennis noodzakelijk is om met zekerheid een wilde plant in je mond te stoppen. En je wilt natuurlijk de natuur vooral beschermen in plaats van beschadigen of ‘leegroven’. Dat betekent dat je oogst met beleid er ervoor zorgt dat er genoeg planten blijven staan zodat deze zich kunnen voortplanten, en dat je niet een hele plant oogst, waarbij je ervoor zorgt dat het groeipunt van de plant intact blijft.

Kruiden in de natuur

DCF 1.0

Gelukkig zijn het juist de heel algemeen voorkomende planten die voor de lekkerste groenten zorgen. Brandnetels, vogelmuur, melganzenvoet en bijvoorbeeld knopkruid vind je overal om je heen en kunnen de groeiende interesse van wildplukkers wel aan. Een ander voorbeeld van een veel voorkomende wilde groente is kraailook (Allium vineale). Het is eigenlijk het wilde broertje van de bieslook, hoewel de bloemen die in juni verschijnen, wel verschillen van de bloeiwijze van bieslook. Kraailook is een makkelijke wilde plant voor beginners: het groeit nu volop en ziet eruit als bieslooksprieten. Als de stengels hol zijn en onmiskenbaar naar ui ruiken heb je de goede plant te pakken. De plant is te vinden in graslanden, langs bosranden, en in bermen en komt in grote delen van Nederland voor. Alleen in het Noorden van Nederland, en in de Flevopolder komt de plant maar heel sporadisch voor. Wil je weten hoe het in jouw omgeving zit, kijk dan eens op deze verspreidingskaart: Deze website is een echte aanrader als je de wilde planten die je tegenkomt beter wilt leren kennen.

kraailook

Je moet er even een oog voor ontwikkelen om kraailook te spotten, want vaak staat hij verscholen in het hoge gras. Maar als je hem eenmaal hebt gezien zul je merken dat hij daar dan in mooie bossen op meer plekken te vinden is. Knip het blad af tot zo’n 5 centimeter boven de grond. De plant blijft dan gewoon doorgroeien en je kunt er meerdere keren van oogsten. Dit gaat zo door tot de bloemstengel gevormd wordt, in april. De bladeren worden dan taaier en alle energie gaat in die stevige bloemstengel zitten. Nadat kraailook de broedbolletjes heeft gevormd sterft de plant bovengronds af en komt pas weer tevoorschijn in november-december. Dat betekent dat je er vanaf die tijd tot ergens in april een prachtige winter- en voorjaarsgroente bij hebt, vol vitamine A en C en vol smaak en andere gezondheid. Gebruik hem zoals je bieslook gebruikt en strooi het klein geknipte blad rijkelijk over salades, in soepen, dips en andere gerechten. In deze snelle en eenvoudige misosoep bijvoorbeeld, waardoor je optimaal profiteert van de versheid en de krachtige smaak. Oogst met beleid, graaf de planten niet uit, zet ook eens kraailook in je (moes)tuin en geniet ervan!

kraailook

Snelle misosoep met kraailook recept:

Dit is een heel eenvoudig soepje op basis van bruine rijstmiso. Miso is een gefermenteerde pasta op basis van soja, soms in combinatie met rijst of gerst. Het is een toevoeging aan allerlei gerechten en zorgt voor de umamismaak. Het zit boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen en ondersteunt je spijsvertering en darmflora. We gebruiken hier de hartige bruine rijstmiso en niet de zoetere lichtgekleurde miso. Voeg voor 1 kommetje of 1 beker soep ongeveer 1 volle theelepel miso toe aan kokend water, en roer goed tot alle miso is opgelost. Voeg nu nog wat zout en peper naar smaak toe en knip een klein bosje kraailook klein boven de kom. Je hebt nu een snelle kom soep. Lekker als tussendoortje, bij de lunch of als voorafje bij het avondeten.

Dit artikel is geschreven door : Laurette van Slobbe heeft van wilde planten haar beroep gemaakt. Ze geeft al ruim 20 jaar workshops over eetbare wilde planten, schrijft boeken en artikelen, en ontwikkelt voor derden en voor haar eigen bedrijf producten op basis van eetbare wilde planten. www.florae.nu

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *