Altijd ben ik al gek op planten geweest. Sinds 2 jaar heb ik dan ook echt weer planten in huis. Zo kwam ik er achter dat elke plant een eigen gebruiksaanwijzing heeft. Er zijn echt planten waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken. En de meeste planten gaan niet dood van te weinig water … maar juist van te veel water.
Planten asiel
Klein planten asiel … Soms vang ik planten op van mensen in mijn omgeving. De planten zijn dan meer dood dan levend. Ik vind het leuk om ze dan weer helemaal op te lappen. Ook stekjes komen steeds vaker mijn kant op. Deze geven we vaak weer weg aan mensen die ze goed kunnen gebruiken.
Sansevieria zeylanica
De Sansevieria zeylanica is zo’n plant die eigenlijk niet dood te krijgen is. Daarom is de bijnaam ook wel studenten plant. Toch gaat het nog wel eens mis bij deze plant … en dat is niet omdat er niet goed voor gezorgd wordt. Integendeel mensen zorgen er iets te goed voor. De enige manier om deze plant dood te krijgen is door het te veel water te geven. Hierdoor gaat de wortel rotten. Je kunt hem eventueel nog redden om hem een aantal weken of zelfs maanden geen water te geven.
Zo verzorg je de Sansevieria zeylanica
- Licht: Deze plant heeft veel te middelmatig daglicht nodig, maar ook in zonlicht doet ‘ie het goed.
- Water: De plant heeft niet heel veel water nodig. In de lente en zomer is het advies eens per 2 weken water te geven. En in de winter kan dit zelfs 1x in de 6 weken.
Calathea medaillon
De Calathea medaillon was een van de eerste planten die ik gekocht heb. Vooral om de mooie kleur en de mooie bladtekeningen en de intense kleur. Ondanks dat de verzorging niet heel ingewikkeld is … heb ik er toch soms best moeite mee. Zo heeft hij bij mij een poosje te donker gestaan. Deze plant is ook erg gevoelig voor beestjes. Met name voor trips. Ze zitten vooral onder het blad. Je ziet ze niet zo goed met het blote oog. Je kunt een oplossing maken van spiritus-groene-zeep. Sproei hier iedere week de bladeren mee tot dat de beestjes verdwenen zijn.
Zo verzorg je de Calathea medaillon
- Licht: DeCalathea medaillon houdt niet van direct zonlicht, maar liever op een schaduwplekje. Bij mij vond die dat niet fijn, omdat hij te veel water had. Toen ik hem wat meer in het licht zette knapte hij helemaal op. Nu is die blij met zijn schaduwplekje.
- Water: Geef de plant één keer per week water.
- Sproeien: de plant houdt van een vochtige omgeving, dus sproeien is een pre. Met een plantenspuit sproei je dan over de plant. Dit doe ik 2x per week.
Phlebodium areum (Blauwvaren)
“Varens zien er altijd heel mooi uit in de winkel, maar ze houden het vaak niet goed uit in het Nederlandse huiskamerklimaat. De varen is ook de enige plant die ik heel moeilijk vind. Ze zijn gek op vocht, daarom is het een echte badkamerplant. De badkamer moet dan wel daglicht hebben. In de badkamer is het lekker vochtig en daar is de varen dol op. Eigenlijk zou het ook een ideale slaapkamer plant zijn, omdat de varen een van de planten is die de kamers zuivert. Echter is het voor de varen niet vochtig genoeg op de slaapkamer.
Zo verzorg je de Phlebodium areum
- Licht: zet deze plant op een schaduwrijke standplaats en vooral niet in direct zonlicht!
- Water: geef de plant één tot twee keer per week water.
- Sproeien: hier maak je de plant erg blij mee. Dit mag je echt wel meerdere keren per week doen
- Vaste plaats: De plant houdt ook erg van een vaste plaats. Niet meer verzetten dus.
Dit is ook leuk om te lezen:
Linda vertelt in haar artikel alles over Grote hippe kamerplanten, 7 eyecatchers voor in huis.