Rondje luik, wat is er te doen?

Rondje luik, wat is er allemaal te doen en waar kun je vegan eten?

Rondje Luik: Wie gaat er nou naar Luik? Dat dachten wij ook, totdat we steeds meer berichten langs zagen komen dat Luik steeds mooier, leuker en hipper wordt. Dat wilden we wel eens zelf zien, dus op naar Luik! Omdat we een rondje Nederland en België deden, waren we al een paar dagen in Maastricht en vandaaruit is het makkelijk en ben je in een half uur in Luik. De weg er naartoe is overigens nog net zo ‘niet mooi’ (lelijk dus) als jaren geleden. In Luik aangekomen werd er overal aan de weg gewerkt dus het duurde even voordat we het hotel hadden gevonden, want de navigatie werkte niet mee aan de omleidingen. Maar de stad moet wat en doet haar best om mooi te worden.

Wat doe je in Luik?

Je hebt ongeveer anderhalve dag nodig om Luik goed te kunnen bekijken. Het is een leuke stad om in te wandelen met een oud centrum met veel smalle straatjes en mooie paleizen. Luik heeft een hoog en een laag stadsdeel die met elkaar verbonden zijn door hoge oude trappen.

Wandel vooral ook langs de Maas en ga over een van de bruggen naar de overkant om door het stadsdeel Outremeuse te slenteren waar de meeste toeristen niet komen. Wij vinden dat trouwens een van de leukste dingen, omdat je veel locals ziet, rommelmarktjes en leuke pleinen. Het valt ook op dat er best veel groen is in Luik. En sla zeker het Parc de la Boverie niet over dat ook aan de andere kant van de Maas ligt en waar je helemaal langs de Maasoever naar toe kunt wandelen. Midden in het park staat het Museum La Boverie, het kunstmuseum van Luik met steeds weer nieuwe tentoonstellingen. Als je vanuit het park de Maas weer oversteekt, ben je ook in de buurt van het station (wel iets omlopen) dat is ontworpen door Calatrava (denk aan Valencia!) en dat het waard is om een bezoekje te brengen zonder met de trein mee te hoeven.

Dan is het tijd voor winkeltjes en terrasjes

Zelf ben ik een enorme fan van de boeken en app van Time to Momo, want die zijn up-to-date en brengen je langs alle hotspots en leuke plekken in een stad. Ze werken samen met locals en zo kom je op bijzondere punten die je zelf niet snel vindt. Ook in Luik is er een wandeling van hen die echt super leuk is en waarbij je meteen overal langs komt. In Luik kom je zowel de grotere en bekende winkel(keten)s tegen als de opvallend leuke kleine winkeltjes in oude straatjes. Op donderdagmiddag is er een echte boerenmarkt op het plein voor de Kathedraal met allemaal biologisch fruit, groente, brood, wijn en andere lekkere dingen. Op zondag is er La Batte, een grote vlooienmarkt langs de oever van de Maas. Er zijn meer dan genoeg terrassen om even uit te rusten en iets te eten en drinken. Let wel op of je kunt pinnen, want wij ontdekten dat dit niet overal kan en moesten na de koffie eerst op zoek naar een geldautomaat. Dus zorg dat je in ieder geval wat contant geld bij je hebt.

RONDJE LUIK

Vegan hotspotjes

Je kunt bij van de Valk Selys echt goed vegan eten. Dit vind ik dan ook een echte aanrader, meerdere vegan opties en een splinternieuw design. Ook het oud stadspaleis in de oude stad is een aanrader. Super ontbijt en restaurant en meerdere vegan mogelijkheden.

Waar je ook terecht kunt voor lekkere vegan gerechten:

  • Greenburger, Rue du Pont 13
  • La Quintessence, En Neuvice 3 (Libanees)
  • Beerlovers, Rue de la Violette 9
  • Tea Late, Rue des Carmes 10

Rondje Luik … De moeite waard!

Conclusie is dat het zeker de moeite waard is om een of twee nachten door te brengen in Luik. Er is nog werk aan de winkel en ze zijn er nog niet, maar er is genoeg te doen en te zien en hun inspanningen mogen al worden beloond toch? Bovendien heb je zo dicht bij Nederland wel even het echte buitenlandgevoel al is het alleen maar vanwege de mooie Franse taal.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.