Soorten zout en wat is het verschil?

zout, welke soorten zijn er.

Er zijn vele zout soorten: Zout is een smaakmaker (smaakversterker) en een belangrijk ingrediënt bij het bereiden van het eten. Eten zonder zout, kan erg flauw zijn. maar wist je dat er verschillende soorten zout zijn? In dit artikel neem ik je mee en vertel ik je er alles over.

Zout komt niet alleen uit de zee

Vroeger dacht ik altijd, dat zout alleen maar uit de zee kwam. Echter komt zout ook uit de grond en uit de bergen. Als het water weg is blijven er zout kristallen over en deze zout kristallen worden op diverse manieren verwerkt tot zout. En daar komen dan ook weer de verschillende soorten zout vandaan.

Zout in kant-en-klaar producten

Voedselfabrikanten maken ook gebruik van zout als smaakmaker. In kant-en-klaar producten worden vaak grote hoeveelheden zout gebruikt. Hierdoor krijg je veel te veel zout (en suiker) binnen. Door het zelf te bereiden heb je er veel meer controle.

Verschillende zout soorten

Je zou zeggen zout is zout en dat klopt in de basis ook. Het verschil zit hem dan ook in de smaak. Het smaak verschil komt door het het land van herkomst, de mineraal samenstelling en hoe verwerkt. Tijdens het verwerkingsproces wordt soms wat ingrediënten toegevoegd.

Keukenzout

Keukenzout ook wel bekend als tafelzout. Dit is het meest bekende en gebruikte zout van alle zout soorten. Wist je dat deze zoutsoort gewoon in ons mooie Nederland wordt gewonnen. onder anders in Groningen, Oosterschelde en Twente.

Natuurlijk zout hoort helemaal niet wit te zijn. Het keukenzout ondergaat diverse behandelingen om wit te worden. Dit omdat het mooier is en beter verkoopt. Het zou je niet verbazen dat er tijdens deze behandelingen van alles met het zout gebeurd en aan toegevoegd wordt.

Keltisch Zeezout

Bij Keltisch zeezout gebeurd dit niet. De grijze kleur van de kleibodem van de zee waar het zout vandaan komt. Keltisch zeezout zit vol waardevolle mineralen. Je kunt er o.a. Sole van maken. Het Keltisch zeezout wordt niet geraffineerd en behoudt daardoor haar perfect mooie smaak met een subliem zacht karakter. Doordat het Keltisch zeezout alleen door de warmte van de zon en de droogte van de wind op de kleibodem wordt gedroogd. Er komen hier dus helemaal geen machines aan te pas. Het zout kan wat vochtig aanvoelen als je het uit de verpakking haalt. Dat is helemaal goed, dit is juist een van de goede eigenschappen van het Keltisch zeezout. Je kunt het hier online kopen

Kala namak

Zwart zout, oftewel kala namak (op z’n Indiaas), is een veel gebruikte smaakmaker in Indische n Ayurvedische keuken. Het zout wordt worden vooral gewonnen in de regio’s rond de Himalaya. Vandaar dat het ook wel bekend staat als: “zwart Himalayazout“. Het zout heeft een relatief hoogzwavelgehalte en daardoor een typische geur en smaak. Die je meteen aan eieren doet denken. Het wordt dan ook regelmatig als ei vervanger gebruikt. Lees er hier alles over: kala namak wat is het?

Zeezout een van de zout soorten

Zeezout is geen Keltisch zeezout (Fleur de sel). Zo is zeezout een grovere zoutsoort en wordt gewonnen daar zeewater te laten dampen. Hoe donkerder het zeezout hoe gezonder het is. Wist je dat je van 1 liter zeewater ongeveer 35 gram zeezout kunt maken.

Kosher zout

Deze zout is iets dikker en vlokkerige dan het keukenzout. Deze is ideaal om een salade meet te zouten. Deze zout heeft zijn naam te danken aan de manier waarop hij gebruikt wordt. Namelijk het koosjer maken van vlees. Het hele verhaal past hier niet zo … Deze zout soort wordt vooral in Noord-Amerika gebruikt.

Kaliumzout

Zout is zout en meer dan zes gram per dag is niet aan te raden. Bij kalium zout is een deel van het natrium vervangen door kalium. Hier kun je iets meer van gebruiken dan zes gram per dag. Echter is kaliumzout een stuk bitterder is dan andere soorten zout.

Zeewier vervanger van zout

Zeewier is de perfecte zoutvervanger. Zo heeft zeewier van nature een zilte smaak. En is zo de ideale zoutvervanger met een boost aan gezonde voedingsstoffen. Zeewier wat is het?