Uien

uien welke soorten zijn er allemaal?

Uien ik zou niet weten wat ik zonder zou moeten. Bijna elke dag gebruik ik wel een ui. Uien geven een gerecht net dat beetje extra en een mooie bijkomstigheid … Ze zijn ook nog eens super gezond.

Uien een natuurlijk geneesmiddel

  • Uien bevatten net zoals hun naaste familieleden de prei en sjalot veel polyfenol. Polyfenol in de voor van quercetine. Quercetine is een antioxidant die het hart en heeft een gunstig effect op de bloedvaten. Het werkt bloeddrukverlagend en het vermindert het risico op bloedklontenring. Ook heeft quercetine een bevordering op de werking van vitamine C en het remt de groei af van ongewenste cellen zoals bv. kankercellen (vooral mond-, darm-, en eierstokkanker). Dit komt omdat het de oxidatie van vetzuren tegenwerkt.
  • Quercitine is ook heilzaam voor wie aan diabetes lijdt omdat het de complicaties afzwakt en het glucosepijl naar beneden haalt.
  • Uien bevatten ook veel vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld mangaan, kalium en veel vitamine C.
  • Uien zijn goed voor onze botten en bindweefsel. Ze versterken onze botten en het bindweefsel. Voorkomen broze botten en versterken gewrichten en het weefsel tussen de gewrichten. Waardoor het de kans op reuma verkleint.
  • Uien bevatten veel zwavel, daarom zijn het goede ontstekingsremmers en versterken ze ons immuunsysteem. Ui is ook een natuurlijk antibioticum.
  • Ui zuivert het bloed, werkt antiseptisch en het bevordert de spijsvertering.
  • Uien zijn erg goed voor je darmen, ze geven wel darmgassen en dan kan soms wat lastig zijn. Hoe vaker je ze eet hoe minder het gaat worden.

Nog meer gezondheidsvoordelen van ui

  • Als je verkouden bent en je weer vrij wil ademen. Kun je een halve ui naast je bed zetten. Bij mij heeft het nooit geholpen.
  • Rauwe uien werkt preventief tegen cariës en het bestrijdt bacteriën die het tandvlees aantasten.

Bak ze niet bruin

Wil jij genieten van deze gezondheidsvoordelen? Dan is het aan te raden om de uien niet te bruin of zelfs zwart te bakken. Eet ze rauw of bak ze lekker glazig.

De gele ui

Dit is waarschijnlijk de meest bekende ui soort. Dit is ook de meest verkochte ui in Nederland. De gele ui is krachtig, maar niet te van smaak en dit maakt ze ook zo’n alleskunner in de keuken.

Kopen en bewaren

De gele ui is het hele jaar door te koop. Je kunt ze los kopen of in een net. Wil je de uien langer bewaren? Bewaar ze dan op een donkere plaats en bij een lage kamertemperatuur. Zorg dat de uien goed kunnen ventileren. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak.

De Rode Ui

De rode ui is ook een redelijke bekende in zijn soort. Deze is een stuk scherper dan de gele variant. De rode uien zijn heerlijk rauw door een salade. Ze zijn pittig, knapperig en een kleurrijke toevoeging aan je maaltijd. Rode uien zijn net als de gele ook het hele jaar te koop.

Kopen en bewaren

De rode ui is het hele jaar door verkrijgbaar. Ze hebben een scherpe smaak, en geven net dat pitje aan je maaltijd. Ook de rode uien moeten op een koele en donkere plek bewaard worden als je ze langer wilt bewaren.

Kopen en bewaren van de witte ui

De witte ui kan het hele jaar verkrijgbaar zijn. De uien moeten op een donkere, koele, droge plaats worden bewaard. Ze kunnen minder lang bewaard worden dan de gele en rode uien.

De Zoete Ui

De zoete ui is een stuk minder bekend. Er zijn verschillende soorten zoete uien. Zoete uien bevatten niet perse meer suiker. De zoetere smaak van de zoete ui komt, omdat ze minder zwavel bevatten. Hierdoor zijn ze gelijk een stuk minder scherp dan de gele, rode en witte uien. Bij het snijden van een zoete ui weet je in ieder geval zeker dat je niet hoeft te huilen.

Er zijn verschillende soorten zoete uien. En ze zien er allemaal anders uit. De een is tol vormig en de ander ziet er weer uit zoals andere uien. Ze hebben een dunnere schol en veel sappiger dan andere uien.

Kopen en bewaren

De zoete ui is niet overal verkrijgbaar. De schil van de ui is minder dik, daarom zijn ze gevoelig voor schimmels. Wikkel elke ui in een papieren zakdoek en bewaar ze in de koelkast. Op deze manier zijn ze weken te bewaren. Bewaar ze nooit in plastic. Ze zijn erg sappig en gaan de meteen rotten en schimmelen.

Sjalotten 

Sjalotten zijn ovaal en kleiner dan de gele ui. Eigenlijk zijn sjalotten helemaal geen ui. Ze groeien zoals look, in bolletjes groeien,maar qua smaak zijn ze wel vergelijkbaar met de ui. En daarom horen ze wel in dit rijtje thuis.

Sjalotten zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Westerse sjalotten zijn hier de meest bekende en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Als je naar een Aziatische markt gaat, kun je Aziatische sjalotten vinden. Deze zijn klein en zijn diep donkerpaars.

Ze worden veel gebruikt in de Franse keuken, waar ze gebruikt worden in klassieke sauzen. En zijn onmisbaar in Aziatische gerechten, zoals in curry’s.

Kopen en bewaren

Sjalotten zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Bewaar ze droge en in een koele, donkere ruimte van de keuken, zoals een kast.

Lente ui

De lente ui vaak verward met de bosui. Zelfs in de supermarkt staat er vaak bij de lente ui dat het een bosui is. Ze worden meestal in een bosje verkocht en liggen tussen de verse groente in de supermarkt. Ze zijn wit aan de onderkant met holle, donkergroene stengels.

Hoe smaakt de lente ui?

Ze hebben een milde uiensmaak en zijn knapperig aan de witte onderkant en sappig bij de groene stengels.
Meeste wordt e lente ui gebruikt om accenten toe te voegen aan een gerecht, zoals je zou doen met andere verse kruiden (bieslook of peterselie). Je kunt ze zowel rauw als warm eten. Zowel het witte als het groene zijn te eten.

Kopen en bewaren

Je kunt de bosui gewoon in de supermarkt kopen. Bewaar ze nooit in een plastic zak. Ze bevatten veel vocht en hierdoor krijg je snel schimmels. Ze hebben luchtcirculatie nodig.

Zelf kweken

Als je lente uitjes wortels hebben, kun je deze afsnijden en in een glazen pit met een beetje water zetten. Je zult zien dat er weer nieuwe lente uitjes uitgroeien.

Bosui

De bos ui lijkt qua uiterlijk en smaak erg op de lente ui. Daarom is het ook niet zo gek dat ze vaak met elkaar verward worden. De bosui is een jonge ui (geel, rood of wit), die eerder uit de grond getrokken wordt en heeft een bol (ui) onderaan.

Kopen en bewaren

In de supermarkten zie je vooral de lente ui. Als er in een recept bosui staat, is de kans groot dat er lente ui bedoeld wordt. Veel mensen weten niet dat het twee verschillende uiensoorten zijn. En daarnaast is er qua smaak weinig verschil met de lente ui.

Ze zijn niet heel lang houdbaar. Een week tot anderhalve week in een vochtige theedoek gerold in de groentelade.

Zilveruitjes

Zilveruitjes zijn waarschijnlijk niet de eerste uitjes waar je aan denkt bij uien. Ze horen zeker in dit rijtje thuis. Zilveruitjes worden al heel lang in Nederland gekweekt en geëxporteerd. De uitjes worden ingemaakt in een pot met azijn en (meestal) suiker. En zilveruitje is 1-15 centimeter,

Zilveruitjes smaken zoetzuur en zijn lekker fris.

Kopen en bewaren

Je kunt zilveruitjes in elke supermarkt kopen. Ze zitten in een pot met vocht (azijn en suiker). Op de pot staat een houdbaarheidsdatum, tot deze datum kun je ze ongeopend bewaren. Geopend blijven ze ongeveer nog 2 a 3 weken houdbaar in de koelkast.

Amsterdamse Uitjes

Ook de Amsterdamse uitjes mogen niet ontbreken in deze lijst van uien. Deze uien komen echt uit Amsterdam. Ze worden hier gekweekt en ingelegd.

De Amsterdamse uitjes zijn kleine uitjes en zijn geel van kleur. De gele kleur krijgen ze door de kruiden waarmee ze worden ingelegd. Eerder was dit vooral saffraan waarmee het werd ingelegd. Echter is saffraan erg duur en wordt het tegenwoordig ook wel gedaan met kurkuma. Naast de saffraan of kurkuma worden de uitjes in samen met andere specerijen in zuur gelegd.

De uitjes hebben een echte uien smaak en zijn kruidig. Per merk kan de smaak verschillen. De fabrikant bepaald welke kruiden er gebruikt worden. En de kruiden bepalend de smaak.

Kopen en bewaren

In bijna elke supermarkt kun je wel Amsterdamse uitjes kopen. En net zoals de zilveruitjes staat er een houdbaarheidsdatum op de pot. Tot die tijd is de ongeopende pot houdbaar. Na open zijn ze ongeveer 1 tot 3 weken houdbaar, zet de pot wel in de koelkast.

Geen zin in tranen?

Je zou dan gebruik kunnen maken van een uiensnijder.

Enkele recepten met uien erin