Vegan tapas, ideeën & recepten om van te watertanden

Vegan tapas

Vegan tapas: Ben jij ook dol op lekker eten? Dan is een tapastafel echt iets voor jou. Allemaal heerlijke kleine gerechtjes, bomvol smaak, om te delen met vrienden of familie. Gezellig, gevarieerd en vooral: heel lekker. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de vegan tapas.

Wat is een tapas?

Tapas zijn kleine, smaakvolle gerechtjes die oorspronkelijk uit Spanje komen. Het woord tapa betekent letterlijk ‘deksel’ of ‘afdekking’. Volgens één van de bekendste verhalen werden plakjes brood of ham vroeger op glazen wijn gelegd om vliegen weg te houden en zo ontstond het idee van een klein hapje bij de borrel.

In Spanje is tapas eten veel meer dan alleen een maaltijd. Het is een manier van samenkomen, proeven en genieten. Een tafel vol kleine gerechtjes die je samen deelt, vaak onder het genot van een drankje en goed gezelschap. De sfeer is ongedwongen, gezellig en bourgondisch.

Tegenwoordig zijn tapas wereldwijd populair. Je vindt ze in allerlei vormen: van traditionele Spaanse hapjes tot creatieve combinaties uit andere keukens. Ook in de plantaardige keuken zijn er eindeloos veel mogelijkheden om heerlijke tapas op tafel te zetten.

Vegan tapas zijn niet alleen verrassend lekker, maar ook perfect om mee te variëren. Ze zijn ideaal voor een borrelavond, feestje of gewoon als je zin hebt in een gezellige maaltijd met veel verschillende smaken.

Vegan tapas ideeën per keuken

Tapas zijn allang niet meer alleen Spaans. Over de hele wereld vind je kleine gerechtjes die perfect passen op een tapastafel. Mix en match verschillende keukens voor een kleurrijk geheel vol verrassingen!

Spaans

De klassieker onder de tapas-keukens.
– Pan con tomate (geroosterd brood met knoflook en tomaat)
Patatas bravas met vegan aioli
– Vegan albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
– Geroosterde pimientos de padrón
– Gemarineerde olijven met knoflook en citroen

Mexicaans

Zin in pittige, kleurrijke smaken? Kies dan voor Mexicaanse hapjes.
– Mini taco’s met zwarte bonen en avocado
– Nacho’s met vegan kaassaus en jalapeño
– Maïskoekjes (corn fritters) met limoenroom
Guacamolemet tortillachips
– Chilipoppers gevuld met vegan roomkaas

Marokkaans

Kruidig, warm en boordevol geurige specerijen.
Falafelballetjes met harissa-dip
– Wortelsalade met sinaasappel en komijn
– Kleine glaasjes harira (Marokkaanse soep)
– Gegrilde aubergine met ras el hanout
– Couscoushapjes in slablaadjes

Thais / Aziatisch

Voor wie van fris en spicy houdt!
– Komkommerrolletjes met pindasaus
– Mini springrolls met groenten en glasnoedels
– Satéspiesjes met tempeh en pittige pindasaus
– Mango-avocadosalsa met rijstcrackers
– Kleine kommetjes noedelsalade met sesam

Italiaans

Zuid-Europese eenvoud en smaak.
– Bruschetta met tomaat en basilicum
– Geroosterde artisjokharten
– Vegan caprese spiesjes
– Kleine porties risottoballetjes (arancini)
– Champignons gemarineerd in knoflook en kruiden

Grieks

Zonnige smaken en veel om te dippen.
– Dolmadakia (gevulde druivenbladeren)
– Kommetjes vegan tzatziki met pita
– Auberginesalade (melitzanosalata)
– Watermeloenblokjes met vegan feta
– Gegrilde groenten met oregano en citroen

Fusion

Tapas zijn ook perfect voor eigen interpretaties. Denk aan:
– Mini vegan burgers op prikker
– Kommetjes linzencurry met naanreepjes
– Sushirolletjes met mango en avocado
– Minipannenkoekjes met hummus en geroosterde paprika
– Kleine glaasjes soep (pompoen, tomaat of doperwt)

Enkele van onze favoriete recepten

Stokbroodjes met vegan kaas, rode bietjes en blauwe bessen

Deze broodjes zijn niet alleen super lekker maar zien er ook onwijs leuk uit en vrolijken meteen je tapastafel op. Ze zijn makkelijk om te maken. In dit artikel vind je het recept: Stokbroodjes met vegan kaas, rode bietjes en blauwe bessen

Stokbroodjes met vegan kaas, rode bietjes en blauwe

Olijf-tomatensticks

Deze zien er ook weer super vrolijk uit, zijn makkelijk te maken en de smaakcombinatie is heerlijk!

olijf tomaten sticks

Zo maak je deze heerlijke sticks: Prik eerst een olijf aan de prikker, gevolgd door een dubbelgevouwen blaadje basilicum. Eindig met een cherrytomaatje voor een frisse en kleurrijke bite.

Loempia met met spicy zuurkool

Dit is echt een van mijn favorieten. Deze combinatie is echt zo lekker en uniek. Het duurt iets langer om te maken dan de stokbroodjes met rode bieten en vegan kaas en de olijf-tomatensticks. maar zijn zeker de moeite waard!

Hoe maak je deze lekkere zuurkool loempia’s?

vegan tapas hapjes-vegan loempia - vegan recept - vegan feestdagen

Vegan Gyoza (Japanse dumplings)

Als ik deze ergens op de kaart zie staan, spring ik een gat in de lucht. Ik ben er zo dol op. De laatste keer zelf eens proberen te maken en moet zeggen dat ik niet geheel ontevreden ben. Ik ga ze zeer zeker vaker maken.

Ingrediënten (voor ca. 20 stuks):
– 20 gyozavellen (te koop bij toko of goed gesorteerde supermarkt, let op: zonder ei)
– 1 eetlepel sesamolie (voor bakken)
– 1 eetlepel zonnebloemolie (voor bakken)
– 50 g witte kool, fijngesneden
– 1 wortel, geraspt
– 100 g kastanjechampignons, fijngehakt
– 2 bosuitjes, in ringetjes
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 1 theelepel verse geraspte gember
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 theelepel rijstazijn
– Zwarte peper naar smaak

Voor de dipsaus:
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 1 theelepel sesamolie
– Optioneel: een paar druppels sriracha of chiliolie (ik had er sriracha door gedaan).

Gyoza of samosas

Bereiding:

  1. Verhit een beetje sesamolie in een pan en bak de knoflook, gember, kool, wortel, champignons en bosui ca. 5 minuten tot het zacht is.
  2. Voeg de sojasaus, rijstazijn en peper toe. Laat kort afkoelen.
  3. Leg een gyozavel op je hand. Schep een theelepel van de vulling in het midden. Maak de randen vochtig met wat water en vouw dicht tot een halve maan. Druk de randen goed aan (je kunt ze ook in plooitjes vouwen voor een mooie look).
  4. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gyoza aan één kant goudbruin.
  5. Voeg daarna een scheutje water toe (ca. 50 ml), doe een deksel op de pan en stoom de gyoza in 4–5 minuten gaar.
  6. Serveer warm met de dipsaus.

Vegan kaasbroodjes

Deze maak ik ook wel eens lekker voor de lunch. Super makkelijk en zo onwijs lekker!

vegan kaasbroodjes.

Vegan kaasbroodjes, zo maak je ze

Groenten en hummus gaan super goed samen.

  • Wortels in repen gesneden
  • Komkommer (plakjes of repen)
  • Bleekselderij in repen
  • Sperziebonen (even 5 a 8 minuten koken)
  • Paprikareepjes
  • Radijs is ook erg lekker met hummus
  • Rauwe Broccoliroosjes
  • Rauwe Bloemkoolroosjes
hummus basis recept

Hummus het basis recept …

Garbanzos con Espinacas 

Dit is een mediterraan gerecht met spinazie en kikkererwten. Het is eenvoudig te maken en perfect als onderdeel van een tapasmenu, vooral als je meerdere gerechten wilt bereiden. Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond!

Wat heb je nodig voor dit recept?

  • Kikkererwten (gebruik je gedroogde kikkererwten, laat deze dan eerst een nacht weken)
  • Verse spinazie
  • Kruiden naar smaak (ik gebruik zelf graag kruidenzout (Herbamare), paprikapoeder, gemberpoeder en een beetje peper)

Bereidingswijze:

Doe de kikkererwten in een kom en voeg de kruiden toe. Meng alles goed door elkaar. Verhit vervolgens een koekenpan en bak de kikkererwten 5 tot 10 minuten, tot ze licht knapperig zijn.

Voeg na ongeveer 5 minuten de spinazie toe en bak deze mee tot deze is geslonken.

Champiñones al Ajillo 

Deze champignons met knoflook, zijn een echte smaakmaker voor je tapastafel! Dit gerechtje is weer super eenvoudig te maken!

Bak champignons in olijfolie samen met geperste knoflook. Voor een Spaanse touch kun je er eventueel nog wat citroensap en een snufje peper overheen doen.

Kaasballetjes

Deze vegan kaasballetjes zijn perfect voor een vegan borrelplank of voor bij de tapas. Je kunt hier eindeloos naar eigen smaak mee variëren. Wij geven je graag een paar voorbeelden.

Je hebt hiervoor een vegan roomkaas nodig. Zelf gebruik ik het liefst een zachte, smeuige kaas (bijvoorbeeld deze van Fermè) of ik koop er een in Duitsland, daar hebben ze verschillende soorten.

Wat heb je precies nodig

  • 1 pak kaas
  • 2  eetlepel ahornsiroop
  • 3  eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde cranberries of dadels ontpit
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 stengel lente-ui

Zo maak je deze heerlijke kaasballetjes

  • Meng de kaas met de ahornsiroop, de dadels of cranberries samen met twee eetlepels sesamzaadjes in de keukenmachine.
  • Snijd de lente-ui fijn.
  • Kneed de chilivlokken lente ui en de rest van de sesamzaadjes er door.
  • Verdeel het nu in gelijke stukken en rol hier balletjes van. (je kunt deze 5 dagen bewaren in de koelkast).
Vegan tapas

6 smakelijke variaties op de vegan kaasballetjes:

  1. Italiaanse twist
    Voeg fijngehakte zongedroogde tomaat, basilicum en een snufje oregano toe in plaats van cranberries en chilivlokken. Rol de balletjes door fijngehakte pijnboompitjes of pistachenoten.
  2. Frisse limoen & koriander
    Voeg wat limoenrasp en een kneepje limoensap toe aan het mengsel. Gebruik verse koriander in plaats van lente-ui en rol in een mengsel van sesam en maanzaad.
  3. Rokerige paprika
    Vervang de chilivlokken door gerookt paprikapoeder en voeg wat fijngesneden geroosterde paprika toe. Heerlijk met wat zwarte peper en een snufje knoflookpoeder.
  4. Crunchy nootjes
    Voeg fijngehakte walnoten of cashewnoten toe aan het mengsel voor extra bite. Rol de balletjes eventueel door extra nootjes of gehakte pompoenpitten.
  5. Zoet & hartig
    Laat de chilivlokken achterwege en voeg extra ahornsiroop toe voor een zoetere variant. Gebruik dan dadels en een snufje kaneel. Rol eventueel door kokosschaafsel voor een feestelijke touch.
  6. Fris & kruidig met bieslook
    Laat de chilivlokken achterwege en voeg in plaats daarvan ruim fijngehakte verse bieslook toe aan het mengsel. Voor extra frisheid kun je ook een beetje citroenrasp toevoegen. Rol de balletjes eventueel door extra bieslook of een mix van bieslook en sesamzaad.

Gevulde kastanjechampignons

Heerlijk deze gevulde champignons! Een perfect tapas of borrelhapje en nog eens gezond ook.

Wat heb je nodig?

  • 12 kastanjechampignons (middelgroot)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
  • 1 kleine ui (fijngesnipperd)
  • 2 eetlepels plantaardige roomkaas (bijv. van Oatly of Violife)
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje peper en zout
  • (Optioneel) 1 eetlepel paneermeel of edelgistvlokken voor een knapperig laagje

o maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maak de champignons schoon en verwijder voorzichtig de steeltjes. Hak de steeltjes fijn.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en fijngesneden champignonsteeltjes tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).
  4. Haal van het vuur en meng dit met de plantaardige roomkaas, peterselie, peper en zout.
  5. Vul de champignonhoedjes met het mengsel en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  6. (Optioneel) Strooi er wat paneermeel of edelgist overheen voor een extra korstje.
  7. Bak de champignons 15–20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn.

Wraprolletjes

Wraprolletjes zijn altijd een goede keuze voor je tapasplank of borrelavond.
Je kunt ze op ontelbaar veel manieren vullen: van fris en romig tot pittig en kruidig. Besmeer een wrap met je favoriete smeersel, leg er wat lekkere ingrediënten op, rol ‘m stevig op en snijd in kleine stukjes. Prikkertje erin en klaar!

De lekkerste vegan wraps

Wil je nog meer tapas inspiratie?

Kijk ook zeker in dit artikel voor nog meer lekkere hapjes en inspiratie: 38 heerlijke vegan hapjes voor elke gelegenheid