Veel mensen denken dat veganisten alleen maar gezond (groenten en fruit) eten. Dan moeten we je toch uit de droom helpen … Ook veganisten eten niet alleen maar gezond. Er komen steeds meer kant-en-klare veganistische producten op de markt.
Overal worden we verleid tot eten, vaak te veel, te vet, suikerrijk en teveel koolhydraten. Hoe kan het toch dat we het met z’n allen zo lastig vinden om dit ongezonde eten te weerstaan? Terwijl we eigenlijk wel weten wat een gezond voedingspatroon zou moeten zijn.
Evolutiebiologen leggen dit uit door te verklaren dat het juist in de prehistorie zo ontzettend belangrijk was dat we veel calorieën binnen zouden krijgen, voor tijden dat er gebrek aan voedsel was. Nu de tijd van voedselschaarste voorbij is en we juist in onze westerse wereld een overschot van voedsel hebben (èn overal verkrijgbaar èn spotgoedkoop) blijkt dat onze hersenen niet zijn meegeëvolueerd.
Een andere verklaring is ‘verslaving’, doordat het slechte eten ons beloningssysteem in de hersenen zou activeren, kunnen we niet meer zonder. Je kunt het vergelijken met een drug. Haal het ongezonde eten weg en je voelt je ongelukkig.
Rol voedingsindustrie
Dat verklaart nog niet waarom mensen bereid zijn zoveel risico’s met hun gezondheid te nemen en niet in staat zijn succesvol tegen ‘de verslaving’ te vechten. Veel psychologen en gedragswetenschappers wijzen op de rol van de voedingsindustrie: die ondermijnt voortdurend ons streven naar gezond eten. Met het goedkoop aanbieden van slecht eten, met misleidende marketing, met het nadruk leggen op gemak en beschikbaarheid. En met het bewust toevoegen van die verslavende overdaad aan vet, suiker en zout in haar producten. Ze maken producten zo lekker dat consumenten er steeds meer van willen. Daarmee creëert de voedselindustrie niet alleen meer winst maar ook een blijvende behoefte aan ongezond voedsel.
Ongezond eten is aangeleerd gedrag en kun je afleren!
Toch zijn de psychologen en de wetenschappers er met z’n allen over eens dat ongezond eten echt af te leren is. Je kunt je smaak beïnvloeden door heel veel en vaak te proeven. Je kunt dus alles lekker leren vinden! Een paar tips:
- Laat je niet te snel ontmoedigen door smaken die je niet lekker vindt. Wist je dat je smaakpapillen veranderen wanneer je ’suikervrij’ gaat eten? Ze zullen dan juist gevoeliger worden voor zoet. Waardoor je natuurlijk zoete voeding zoals fruit veel lekkerder gaat vinden, maar je zult ook verrast zijn wanneer je na enige weken weer eens frisdrank of gebak neemt. Waarschijnlijk vind je dat nu veel te zoet en niet meer zo lekker!
- Geef het een 2e kans. Wanneer je bijvoorbeeld al op jonge leeftijd spruitjes niet lekker vindt, wil dat niet zeggen dat je ze nu ook nog steeds niet lust. Je kunt positief verrast worden door smaken die je vroeger niet wist te waarderen. Bovendien moet je sommige dingen echt leren eten, geef dus niet te snel op!
- Houd rekening met je stressniveau. Vind je het ‘s ochtends makkelijk om gezonde keuzes te maken en gaat het ‘s avonds veel moeilijker? Probeer je dag dan eens anders in te delen. Je zou ‘s ochtends alvast eten in de slowcooker kunnen stoppen zodat die gezonde maaltijd ‘s avonds al klaar is. Haal bepaalde snacks niet meer in huis (wedden dat je ze niet mist!?) en neem bewust tijd voor ontspanning. Hoe meer ontspannen je de dag door komt, des te makkelijker het ook is om gezond te eten. Geef vooral de moed niet op en blijf proberen.
- Mindset. Zorg dat je goed voor jezelf WIL zorgen. Eet niet gezond ‘omdat het moet’ of ‘omdat persoon x het zegt’. Eet gezond omdat jij het voor jezelf wilt, omdat je het jezelf oprecht gunt om je goed te voelen, vanuit liefde voor jezelf.
Gezonde fastfood recepten
Wist je dat er ook gezonde fastfood recepten zijn? Nora French is de schrijfster van het boek ‘Gezond Fastfood’ . Haar recepten zijn voedzaam, lekker, gezond, makkelijk en snel te bereiden. Helaas zijn niet alle recepten van Nora veganistisch! Gezond leven = Gezond eten.
Wij hebben ook een aantal lekkere en gezonde recepten voor je op onze website. Bijvoorbeeld deze:
2 thoughts on “Waarom eten we ongezond?”