Dierlijke ingrediënten in cosmetica: Zie jij door de bomen ook het bos niet meer? Er zijn super veel dierlijke ingrediënten. Wereldwijd zijn er miljarden beauty producten. En bijna net zoveel ingrediënten. Wij hebben hier de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica voor je opgeschreven. Mis je er eentje? Laat het ons zeker even weten, wij vullen de lijst graag aan, zodat hij zo compleet mogelijk is.
Onze lijst met dierlijke ingrediënten in cosmetica
Weet wat je huid eet!
Bijenwas of Cera Alba
Bijenwas is een vettige stof afkomstig van de honingbijen. Ze gebruiken dit om hun raten mee op te bouwen. De bijen maken hiervan de cellen waar de honing in op wordt geslagen. Bijenwas in de cosmetica wordt gebruikt als emulgator. Het zorgt er voor dat water niet van de olie scheidt. Je hebt soms bij producten zoals bij foundations dat je een laagje water op het product ziet liggen. Dit is een W/O emulsie (water/olie) even schudden en het is weer gemengd. De bijenwas zorgt er dan weer voor het het met elkaar mengt. Het kan in alles soorten cosmetica en make-up gebruikt worden. Bijvoorbeeld, mascara, foundation, lippenstift, haarwax, haargel, gezichtcrèmes etc. In lippenstift heeft het ook een glans en verzorgingseffect. Gelukkig zijn hiervoor genoeg vegan alternatieven. Bijenwas is altijd dierlijk.
Synthetische bijenwas
De naam verklapt het al een beetje … Het is synthetisch bijenwas (nagemaakt). De Synthetische bijenwas is een wax die erg lijkt op de natuurlijke versie. Dit is zowel qua eigenschappen als samenstelling.
Synthetische bijenwas wordt gemaakt door een mengsel van: vetzuuresters, vetzuren en alcoholen. Door dat samen te mengen ontstaat er consistentie. Deze lijkt op natuurlijke bijenwas. Het is te vinden in cosmetica, huidverzorging, haarproducten en zelfs in sommige huishoudelijke artikelen. Het is bedoeld om een structuur te geven die lijkt op bijenwas. Het kan bijvoorbeeld een lippenstift romiger en gemakkelijker aan te brengen maken.
Is synthetische bijenwas veganistisch?
In de meeste gevallen is de synthetische bijenwas veganistisch. Toch is dit echter niet altijd het geval. De synthetische bijenwas die in producten wordt gebruikt, kan soms niet veganistisch zijn. Tijdens ons onderzoek vertelden sommige merken mij dat hun synthetische bijenwas lanoline als een van de vetzuren bevat. Lanoline is een olie komt van schapenwol en is vaak een bijproduct van de bio-industrie of slachthuizen. Anderen hebben me verteld dat de synthetische bijenwas die ze gebruiken een mix is van echte bijenwas en andere vetzuren. Ze bestempelen het als synthetische bijenwas omdat het geen pure bijenwas is. Weet je niet zeker of het om een vegan product gaat, vraag het dan na bij de fabrikant.
Zelf zou ik hoe dan ook de synthetische bijenwas vermijden! Want als het geen dierlijke producten bevat dan is de kan s groot dat het steenkool en aardolie of aardolie bevat.
Enkele vegan opties voor bijenwas:
- Soja wax
- Candelilla wax
- Zonnebloem wax
- Carnauba wax
Casein of caseïne
Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Melk bestaat namelijk uit twee soorten eiwitten, namelijk whey en caseïne. Dit maakt dit product ook altijd dierlijk. Het wordt veel gebruikt in haar producten: Het geeft het haar voeding en zorgt voor een glans- effect. Caseïne en derivaten van caseïne worden ook wel aangeduid met caseinate, sodium caseinate of milk protei. Is altijd dierlijk.
Carmine of karmijn
Karmijn is afkomstig van van insecten. Om precies te zijn de Cochenilleluis. De luis is als parasiet te vinden op de schijfcactus in Noord-Amerika en Mexico. Karmijn wordt op de ingrediëntenlijst ook wel aangeduid: carmine. Fel rood, dat is de kleur van karmijn. Er zijn maar liefst 70.000 luizen nodig voor 500 gram kleurstof. De luizen worden doodgeschut die tijdens het schudden de kleur rood afgeeft. Je kunt het vinden in oogschaduw, lippenstift, blush concealer en foundation. En ook nog in andere make-up met roze, paars en rood tinten. Is altijd dierlijk.
De knalrode kleur is erg moeilijk om vegan te maken.
Collageen … dierlijke ingrediënten in cosmetica
Collageen is een eiwit dat wordt aangetroffen in het bindweefsel van mensen en dieren. Het zorgt voor stevigheid. Onze gewrichten, botten, spieren, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. Collageen zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageen in cosmetica doet hetzelfde voor de huid. Na je 25ste maak je lichaam minder collageen aan. Collageen wordt verkregen uit de huid en botten van dode dieren
Er zijn 3 soorten collageen in cosmetica, runder, vis of veganistische collageen.
Collageen zit voornamelijk in verzorgingsproducten (anti aging), het heeft een verstevigende werking. Het meest gebruikte collageen is dat van runderen. In voedingssupplementen juist weer die van vis. Als het niet op de verpakking staat of het dierlijke of veganistische collageen is, kun je er vanuit gaan dat het dierlijk is. Veganistisch collageen is meestal duurder. Het is waarschijnlijk dat merken hun product voorzien van een keurmerk. Je kunt bij twijfel altijd contact opnemen met het merk.
Elastin of elastine
Elastine is een eiwit dat voorkomt in het bindweefsel in ons lichaam. Net zoals bij collageen is elastine verlies een van de oorzaken van huidveroudering. Elastine wordt meestal gewonnen uit de aorta’s of nekwervels van runderen. En is daarom ook altijd dierlijk.
Estrogen of oestrogeen
Ja, klopt hormonen in onze cosmetica. Oestrogeen vertraagd de talg afscheiding, heeft een herstellende werking, versnelt de celdeling, oestrogeen stimuleert de opname van hyaluronzuur. Ook vind je het in parfums. Het wordt gewonnen uit de urine van zwangere paarden. Is altijd dierlijk.
Gelatine
Gelatine bestaat uit slachtafval (huiden, botten, kraakbeen). Meestal van varkens, maar ook van runderen. Het kent heel veel toepassingen en is te vinden in onder andere: drop, pepermunt, snoep, pudding, jam, medicijnen, voedingssupplementen, anti-rimpelcrème, huidinjecties en gewrichtsgel. Gelatine wordt ook gebruikt om vruchtensappen, wijnen en bieren mee te klaren. Lees hier alles over gelatine.
Glucosamine
Glucosamine, wordt regelmatig gebruikt in gezichtsproducten. Meestal komt het uit het beenmerg van kippen. Het is daarom ook altijd dierlijk.
Glycerine
Glycerine is een enorm populair ingrediënt dat regelmatig in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt. Vooral producten voor de droge huid bevatten glycerine. Het wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie. Glycerine zit ook in onze huid. In de opperhuid (dit is de bovenste huidlaag) komt het voor. Glycerine speelt een grote rol bij de hydratatie van de huid. Glycerine wordt ook wel aangeduid met Glycerides, Glyceryl, Glycreth-26, Polyglycerol, Glycerol, of Glycerin.
Hoe weet je of het dierlijk of plantaardig is?
Meestal staat het erbij. Is dit niet het geval? Dan is het slim om even met het merk te bellen of te mailen.
Guanine
Guanine geeft een mooi glans effect aan cosmetische producten. Het glimmende, parelachtige effect zien we vooral terug in nagellak, glimmende make-up. Guanine wordt gewonnen uit visschubben. Guanine zit ook in DNA, sommige producten bevatten DNA-componenten, dus waarschijnlijk zit daar dan ook guanine in. Het wordt ook onder de naam Pearl Essence verkocht, laat je hierdoor niet misleiden: dit zijn visschubben.
- Vegan nagelak: Sally Hansen
- Boho Vegan Nagellak
- Benecos Vegan Nail Polish
Honing … dierlijke ingrediënten in cosmetica
Honing wordt in verschilde gezichtsmaskers, shampoos en andere verzorgingsproducten. Heel soms ook in parfums. Honing wordt ook wel in ingrediëntenlijsten vermeld als “Mel”. Waarom honing niet vegan is …
Hyaluronzuur of Hyaluronic Acid
Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we vocht in onze huid vasthouden. En dan de huid op een natuurlijke manier hersteld. Hyaluronzuur kan veel vocht vasthouden en zo de huid goed voeden. Producten die vitamine C en hyaluronzuur bevatten zijn onder meer anti-aging producten. Zoals vochtinbrengende crèmes en serums. Het dagelijks gebruik van beide ingrediënten kan opmerkelijke resultaten voor het gezicht opleveren. Waaronder minder rimpels en minder donkere vlekken. Voor huidverzorging wordt het vaak synthetisch nagebootst. De dierlijke variant wordt verkregen uit de kammen op de kop van hanen
Keratine … dierlijke ingrediënten in cosmetica
Keratine zit vooral in haarverzorgingsproducten. Vooral in producten tegen beschadigd haar. Keratine lijkt wel op bijna elk haarverzorgingsproduct te staan. Keratine is een stof die wordt gewonnen uit de nagels, veren, hoorns, haar en hoeven van dieren. Is er ook een veganistische optie? Veganistische keratine is geen keratine. het is een mengsel van plantaardige aminozuren. die bedoeld zijn om het aminozuurmengsel van keratine na te bootsen. Dat mag niet als keratine worden vermeld op de ingrediëntenlijst. Keratine is dus altijd dierlijk.
Lactose
Lactose is altijd dierlijk. Dit wordt gewonnen uit suiker van melk. Het zit vooral in huidverzorgingsproducten.
Lanoline
Wolvet is het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap. Na het scheren van de schapen gaat de wol naar de wolwasserij. Hier wordt de wol gewassen in een rij van baden. Het wolvet komt bovendrijven en wordt vervolgens met een centrifuge uit het water gehaald. Het wordt daarna gereinigd en gehomogeniseerd. Hierbij worden de vetdeeltjes zodanig klein gemaakt. Dat er een gladde basis ontstaat. Nu denk je misschien dat het voor het schaap niet erg is. Lees hier waarom wol en dus ook lanoline niet vegan is. Het wordt vooral gebruikt in crèmes en lipproducten als moisturiser en in haarproducten.
Veganistische optie
Er bestaat een synthetische lanoline. Helaas wordt deze weinig gebruikt. Let op! Lanoline die wordt aangeduid met ‘cruelty free’ kan nog steeds afkomstig zijn van dierlijke wol. In ingrediëntenlijsten wordt lanoline meestal aangeduid als “lanolin”. Geen vegan logo, vraag de fabrikant om welke versie van de lanoline het gaat.
Lecithine
Lecithine wordt veel gebruikt voor voedsel, maar ook voor cosmetica. Meestal is het afkomstig van Sojabonen of zonnebloempitten. En in sommige gevallen is het afkomstig uit eieren. Het kan in sommige gevallen dus dierlijk zijn. Staat het er niet op? Vraag het na bij de fabrikant.
Oleic acid (oliezuur)
Het komt meestal uit dierlijke vetten. Het wordt gebruikt regelmatig gebruikt voor lippenstift, zeep, permanentvloeistof, nagelak. En in veel soorten huidverzorging. Oleic acid en derivaten worden ook wel aangeduid met oleyl stearate, oleyl oleate, tallow of talg.
Panthenol
Panthenol is een ingrediënt in talrijke cosmetische producten voor haarverzorging (shampoos, hairconditioners) en huidverzorging (crèmes, zalven, lotions). Het heeft een hydraterende werking (houdt vocht vast en voorkomt uitdroging). Maakt het haar zachter en beter door kambaar.
Voor de huid, zorgt panthenol ervoor dat de huid soepeler en elastischer wordt en dat oppervlakkige tekenen van veroudering verminderen. Ook het het tegen tegen irritaties, jeuk, luieruitslag e.d. En helpt het bij lichte (zonne) brandwonden. En in sommige gevallen uit bepaalde groenten.
Parfum … dierlijke ingrediënten in cosmetica
Parfum is een ruim begrip er staat meestal niet bij waar de parfum uit bestaat. Zo kan het namelijk uit ratten of bever urine bestaan. Of rupsenpoep (dit is bij veel goedkopere (vanille) geuren. Honing komt ook nog wel eens voor in parfum. Staat er geen specificatie van de parfum op? Dan kun je dit het beste even navragen.
Propolis
Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen, en andere botanische bronnen Het komt onder andere voor in tandpasta. Het heeft een goede werking tegen gaatjes en helpt ook tegen aften. Ook komt het voor in deodorant en soms in haarverzoringsproducten.
Retinol
Retinol is een retinoïde en is een vorm van vitamine A. Meestal afkomstig uit visolie. Het verminderen van de tekenen van voortijdige huidveroudering.Het verbetert de textuur van je huid en laat je huid stralen. Het helpt bij acne, het laat de cellen sneller herstellen.
mag je een retinol (vitamine a) creme of zuur gebruiken tijdens de zwangerschap?
Nee! Vermijd huidverzorging met retinol als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Vegan opties?
Retinol komt niet voor in planten. In sommige groenten en fruit zit betacarroteen. Ons lichaam zet dit om in vitamine A. Zo krijg je op een natuurlijke manier binnen. Door bijvoorbeeld wortels te eten, krijg je ook de positieve effecten die retinol heeft. Alleen is dit wel in een kleiner percentage en iets minder effectief.
Schellak
Schellak (of shellac) wordt afgescheiden door bepaalde luizen. Deze lak insecten hebben een harsachtige afscheiding. Deze afscheiding wordt van de bomen afgeschraapt. Het is een dierlijk product. Echter zijn er voor 1 kilo schellak rond de 300.000 lakluizen nodig en ongeveer 25% geplette luizen. En doordat er zoveel insecten nodig zijn worden ze hier speciaal voor gekweekt. En is het onmogelijk om ze in hun natuurlijke habitat te laten leven. shellac is vooral bekend geworden door de nagellak die een aantal weken mooi en strak op je nagels blijft zitten. Het wordt al jaren gebruikt in verschillende cosmetica producten. Zo wordt het gebruikt om haar, nagels of lippen te laten glanzen. en is het een veelgebruikt ingrediënt in nagellak, shampoos, haarlak, mascara en lipsticks.
Silk
Zowel de silk protein en silk extract zijn afkomstig van de cocon van de zijderups. Dit wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten, body glows, in zeep en in diverse haar verzorgingsproducten. Zijde heeft anti-aging eigenschappen, ze hydrateren, voeden en beschermen. Het wordt soms ook gebruikt als kleurstof in make-up. Als je het woord, silk, zijde, serica of sericine in de ingrediënten ziet, dan is het niet veganistisch.
Nepwimpers
Valse wimpers, wimper stukjes of wimperextensions zijn nog altijd erg populair. Minkwimpers worden hiervoor veel gebruikt. Deze worden gemaakt van nerstharen, omdat deze zachter en lichter zijn en natuurlijk lijken. synthetische wimpers worden steeds beter en mooier en zijn een goed alternatief.