Bij de feestdagen denk je aan sfeer, gezelligheid en samen eten met vrienden en familie. Maar het samenstellen van een feestelijk én elegant uitziend diner kan soms een flinke uitdaging zijn. Olivia Sauerwein de foodstylist en setdresser van HelloFresh geeft 5 praktische tips hoe je er met de aankleding van de borden én de tafel een nog spectaculairder
kerstdiner: Maak van de feesttafel een echte eyecatcher!
Matchende kleuren op tafel zijn mooi, maar vergeet niet te werken met verschillende structuren. Deze geven de eettafel een chique uitstraling, of je nou één of meerdere kleuren gebruikt. Heb je een houten eettafel? Leg dan een stoffen tafelloper in het midden voor meer warmte en combineer deze met andere decoraties om diepte te creëren. Maak het geheel nog spannender met onderzetters van robuuste materialen, zoals leisteen of hout bijvoorbeeld. Of speel met verschillende soorten borden. Een metalen onderbord voor het hoofdgerecht contrasteert bijvoorbeeld heel goed met een simpel porseleinen bord voor het voorgerecht. “Momenteel ben ik gek op de combinatie van koper, wit bord en wit linnen, afgewerkt met wat groene takjes uit de bloemenwinkel of misschien wel je eigen achtertuin”, aldus Sauerwein.
Less is more
Wanneer je het eten opdient, is overdaad het tegenovergestelde van elegantie. Kies daarom het juiste formaat bord of schaal zodat het er niet té vol (of juist té leeg) uitziet en zoek in de compositie naar de juiste balans. Zit er saus bij het gerecht? Schenk deze dan niet direct helemaal uit over de borden, maar garneer elk gerecht met een beetje en serveer de rest in een sauskommetje. Zo kan iedereen naar eigen smaak meer toevoegen. “Om je gerecht te garneren, kun je het best kiezen voor een ingrediënt dat terugkomt in je recept of goed bij de smaken past. Een vleesvervanger kun je bijvoorbeeld mooi presenteren op een bedje van verse kruiden en citroen”, aldus Sauerwein.
Hanteer de klokmethode
Door de hoeveelheid aan ingrediënten kan het een uitdaging zijn om het bord mooi op te maken. Gebruik daarom de klokmethode voor meer balans en structuur. “Maak van je bord een denkbeeldige klok. Begin met de vleesvervanger en leg dat aan de zijkant, als het ware tussen 3 en 5 uur of tussen 7 en 9 uur”, aldus Sauerwein. Als je dit hebt gedaan, kun je de overige ingrediënten kloksgewijs naast elkaar leggen. “Serveer de ingrediënten in oneven aantallen voor een natuurlijke look”, tipt Sauerwein. “Vijf Wortel-linzenballetjes in plaats van vier maakt bijvoorbeeld een nog fraaier plaatje.”
Een goede voorbereiding is het halve werk
Houd één simpele regel aan om jouw tijd achter het aanrecht tot een minimum te beperken: bereid zoveel mogelijk voor. “Zo kun je de kruidenboter al drie dagen van tevoren maken. Sterker nog, een paar dagen in de koelkast komt de smaak zelfs ten goede”, aldus Sauerwein. Dit geldt natuurlijk niet voor alle gerechten: salades, braadstukken en bepaalde desserts worden er niet smakelijker op. “Als je het dessert nog moet garneren met fruit, doe dit dan pas wanneer je het opdient voor je gasten. Je kunt de Vegan Appel-Bosbessentaart of Vegan Tiramisu zelf natuurlijk wel eerder maken”, tipt Sauerwein.
Nagenieten met wat overblijft
Heb je nog iets over? Bij een feestelijke maaltijd is dat zeker geen straf. Geniet de volgende dag weer van de culinaire hoogstandjes met al het overgebleven lekkers. De beste manier om de ingrediënten op te warmen is door dit op dezelfde manier te doen als dat je het de eerste keer hebt bereid. Om het er écht feestelijk uit te laten zien, kun je verse kruiden gebruiken als garnering, zoals een takje peterselie op de aardappelpuree.
Enkele lekker tips voor het kerstdiner …