Snack hier, en een snack daar. Hoe herkenbaar is het gevoel dat je de hele dag door wil eten. Maar de meesten zijn niet zo blij met het resultaat. Want hoe meer je tegelijk naar binnen werkt, hoe meer calorieën natuurlijk. Wat kan je hier tegen doen? Hoe kan jij er voor zorgen dat je hier van af komt?
Wat zijn eetbuien?
Eetbuien zijn het opeens opkomende gevoel en de drang om op dat moment te willen eten, meestal tot je helemaal bom vol zit. Binnen een korte tijd eet je dan heel erg veel in een keer, een meestal ook geen gezonde dingen. Het is eigenlijk een abnormale hoeveelheid. Wanneer je pas van een eetbui spreekt verschilt natuurlijk ook. Je hebt dan weer subjectieve eetbuien, en objectieve eetbuien. In een subjectieve eetbui vind jij zelf dat je te veel eet en dat kan al bijvoorbeeld vanaf 1 chocoladereep. Maar bij een objectieve eetbui vind je omgeving ook dat je kan spreken van een eetbui, inclusief jij zelf. Vaak hebben mensen na een eetbui last van schuldgevoelens, schaamte, angst of boosheid. Boos kan je dan bijvoorbeeld zijn op jezelf, dat je die ene snack toch weer niet hebt laten liggen. Of je kan achteraf bang zijn dat je heel veel gaat aankomen of dat het slecht is voor je lichaam.
Waarom je eetbuien krijgt
Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor eetbuien. Weet dat eetbuien niet komen omdat je echt honger hebt. Je lichaam vraagt niet om extra energie, maar je hersenen willen extra dopamine. Het zit dus in je hoofd. Hier een paar oorzaken:
- Stress. Men voelt zich tijdens een periode van heftige stress tijdelijk beter als ze gaan eten. Ze voelen dan een tijdelijke beheersing van die stress. Het moment is dan wel kort. Ook na zo’n bui wordt de stress juist erger. In periodes van stress is het gezonder en beter om juist extra gezond te eten.
- Verveling is ook een echte boosdoener. Hier herken ik mezelf ook echt zwaar in. Zit je op de bank en heb je niks te doen, dan pak je al heel snel allemaal snacks. Ik pak tenminste niet alleen 1 chips zak, maar ook nog allemaal zoete dingen erbij.
- Raar maar waar, ook komen eetbuien na een positieve uitslag, of na dat een spannend moment over is. Stel je bent namelijk nerveus voor iets, kan je uren of dagen wel weinig tot bijna niks eten. Je bent dan gewoon misselijk. Als daarna alles is weggevallen voel je je opgelucht en weer normaal. Dan heb je een soort van wat in te halen voor je gevoel. Opeens voel je de honger weer.
- Te weinig slaap. Door te weinig slaap word je vermoeid, en door vermoeidheid gaan mensen ook emotie-eten.
Hoe slecht is een eetbui voor je
Teveel in een keer eten is niet goed voor je lichaam. Het is logisch dat af en toe door de dag wat eten veel gezonder is. Maar hoe slecht is het dan precies? Je bent sowieso meer vatbaar voor brandend maagzuur omdat je lichaam meer zuur moet produceren om het voedsel af te breken. Ook moeten je organen veel harder werken, eigenlijk te hard omdat het allemaal in een keer moet. Als dit vaak gebeurd kan dit problemen opleveren bij je stofwisseling. Ook kom je natuurlijk aan als je vaak eetbuien hebt.
Eetbuien voorkomen
Gelukkig zijn er genoeg tips om te voorkomen dat jij weer eetbuien gaat krijgen. Hier een paar op een rij
- Als je de drang krijgt om veel te eten, eet snel een gezonde maaltijd dat goed vult. Eten ga je namelijk toch wel doen omdat het op zo’n moment erg lastig is om je te beheersen. Bij een eetbui nemen we vaak zoete, zoute of vette dingen, maar probeer dus iets gezonds.
- Eet genoeg. Dat klinkt apart, maar dan bedoelen we natuurlijk niet tijdens een eetbui. Eet genoeg tijdens het ontbijt, en ook de lunch. Dan zit je waarschijnlijk zo vol voor de eerste paar uren dat je heel lang niet aan eten kan denken.
- Drink veel, misschien had je gewoon dorst en is daarna het gevoel wel over. Dit is best vaak het geval.
- Zoek genoeg afleiding. Verveling is een grote oorzaak namelijk, dus als je veel te doen hebt zul je een stuk minder snacken.
- Zorg dat je bijna geen snacks in huis hebt. Een hele simpele, maar dan kan je dus ook geen eetbuien krijgen! Misschien met gezonde dingen zoals groentes, maar dat maakt natuurlijk niet zo veel uit.
- Slaap genoeg. Door vermoeidheid gaan mensen emotie-eten, dus met genoeg slaap kan je dit niet als oorzaak meer hebben.
Jouw eetgedrag
Je kunt ook naar je eigen eetgedrag kijken, of die bijhouden in bijvoorbeeld een dagboek of notitieboekje. Vaak krijg je dan toch net een beter beeld dan dat je al in je hoofd had. Misschien zou het voor jou helpen om er dan sneller iets aan te veranderen als je het zo zwart op wit ziet staan.
Naast een eetdagboek bijhouden om een goed inzicht te krijgen van wat je nu eigenlijk eet. Kun je als je een eetbui voelt opkomen een vel papier pakken en alles van je afschrijven. Wat voel je, wat denk je … Een eetbui kan komen uit verveling of omdat je even niet zo lekker in je vel zit. Op deze manier krijg je inzicht in wat je voelt en waarom je zin hebt om jezelf helemaal vol te proppen
Gun jezelf af en toe ook wat lekkers
Als je iets niet mag, dan krijg je er alleen maar meer trek in. Door jezelf al het lekkers te ontzeggen creëer je juist drang naar al dat lekkers. Door jezelf af en toe te trakteren op iets wat jij lekker vind (bewust even snoepen) krijg je minder snel last van eetbuien. Je kunt er voor kiezen om te eten en drinken volgens de 80/20 regel. Wat is dat? 80% gezond en 20% mag je iets lekkers. Je kunt er ook voor kiezen om bewust twee keer per week een snoep moment in te plannen. Als je heel bewust snoep geniet je nog veel meer van het moment zonder je schuldig te voelen.
Thee, thee en nog meer thee …
Thee is super lekker en ook nog eens gezond. Drink je thee zonder suiker! Zelf drink ik het liefst een verse kruiden thee, gezond en ook nog eens super lekker. En door voldoende thee te drinken, heb je ook minder trek. Vaak als je denkt dat je honger hebt, dan heb je eigenlijk gewoon dorst.
Eet voldoende en regelmatig
Een eetbui ontstaat vaak als je weinig gegeten hebt. Dan krijg je een lage bloedsuikerspiegel en dan gaat je lichaam neigen naar (verkeerd) eten. Herken je het, snoep, koek en andere ongezonde snacks. Als jij regelmatig iets eet, voorkom je deze lage bloedsuikerspiegel. Eet naast je drie hoofdmaaltijden gezonde snacks tussendoor. Zelf zet ik tijdens mijn werk schaaltjes met rauwkost en fruit neer. Zo kan ik tijdens het schrijven steeds wat snacken. Zorg ook voor voldoende eiwitten in je maaltijden. Eiwitten geven je een vol en verzadigd gevoel. Enkele snacks die ik graag snack tijdens het schrijven:
- Wortels
- Komkommer
- Tomaatjes
- Druiven
- Noten
- Partjes appel
- Paprika
En daarnaast drink ik veel thee tijdens het schrijven. Ik let er wel op dat in na 15.00 niet te veel thee meer drink, want dan moet ik er ’s nachts te vaak uit om te plassen.
Veel succes en hopelijk heb jij ook wat aan deze tips. Vooral het bewust worden van wat je eert en drinkt is al een hele grote stap.