E-nummers zijn eigenlijk stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de eigenschappen te verbeteren. Dit kunnen verschillenden stoffen zijn bijvoorbeeld: kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Het kan op twee manieren gewonnen worden vanuit de natuur of het wordt kunstmatig gemaakt vanuit een fabriek.
Wat zijn E-nummers
Een E-nummer is een toevoeging, dit wordt ook wel additieven genoemd. Wanneer er een E-nummer is toegevoegd is dit een ingrediënt in het product. Wil je weten of het in het product zit kun je dit terugvinden op de ingrediëntenlijst op het etiket. E-nummers worden alleen toegevoegd wanneer er een eigenschap wordt verbeterd, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Je kunt het dan ook niet vergelijken met ingrediënten zoals: zout, suiker of azijn.
Hoe worden E-nummers gemaakt
Er kunnen op verschillende soorten manieren E-nummer gemaakt worden. wanneer het wordt gewonnen uit planten, struiken en bomen kunnen er bepaalde kleurstoffen gewonnen worden. ook wordt er op deze manier de zoetstof steviolglycoside gewonnen. Deze zoetstof wordt met een complex en chemisch proces uit de bladeren van de Stevia plant gehaald worden.
E-nummers die worden gemaakt met stoffen vanuit de natuur zouden ook een dierlijke oorsprong kunnen hebben. de oranje kleurstof canthaxanthine kan bij toepassing gebruikt worden voor gelatine, daarnaast kan de emulgator en stabilisator stearyltartraat gemaakt worden met vet van varkens en komt de rode kleurstof conchenille extract, karmijnzuur en karmijn van de schildluizen. Daarom zijn ook niet alle E-nummers geschrikt zijn voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.
Andere E-nummers komen vaak voor in planten en dieren, deze worden dan wel vaak kunstmatig in een fabriek gemaakt. Dit komt omdat het goedkoper is om dit in een fabriek te maken dan het uit de natuur te halen. een voorbeeld hier van is de smaakversterker glutamaat dat in een fabriek gemaakt wordt met een natuurlijke proces, dit wordt ook wel gedaan aan de hand van fermentatie. Er worden dan namelijk bacteriën toegevoegd aan suikers waardoor glutamaat ontstaat.
Je hebt ook E-nummers die niet voorkomen in de natuur bijvoorbeeld de azo-kleurstoffen deze worden kunstmatig gemaakt vanuit een fabriek door de stoffen te bewerken.
GMO’s
Om bepaalde E-nummers te kunnen maken kunnen GMO’s (genetische gemodificeerde organismen) gebruikt worden. hiervan is een voorbeeld vitamine B2 deze vitamine kan gemaakt worden met genetische gemodificeerde bacteriën of gisten. De vitamine zelf is niet genetisch gemodificeerd. Wanneer het voorkomt dat er genetische gemodificeerde stoffen in een voedingsmiddel zit dan wordt dit ook vermeld op het etiket. wordt de E-nummer aan de hand van GMO gemaakt dan wordt dit niet vermeld op het etiket. dit komt omdat het organisme zelf dan niet in het voedingsmiddel zit, maar alleen het stofje die de organisme heeft gemaakt.
Waarom zitten E-nummers in voedingsmiddelen
E-nummers zijn eigenlijk toevoegingen, deze hebben altijd een functie in een product. Sommige E-nummers kunnen ook meerdere functies hebben en kunnen daarom ook onder meerdere groepen tegelijk vallen. Vaak kun je als wel zien aan het E-nummer wat voor een functie het heeft. Zo hebben bijvoorbeeld de kleurstoffen de nummers tussen de 100 en 200. En daarnaast kun je de conserveermiddelen en de voedingszuren vinden tussen de 200 en 300. Als laatste kun je de antioxidanten en de voedingszuren vinden tussen de 200 en 400.
Hebben E-nummers effect op je gezondheid
Voordat er een E-nummer gebruikt mag worden zij ze onderzocht en goedgekeurd deze kunnen dan ook veilig in een product gebruikt worden. Er zijn altijd een paar mensen die E-nummers toch liever willen vermijden. Dat komt vooral doordat er verhalen worden verteld door mensen die de consument waarschuwen voor E-nummers, zij zouden het schadelijk voor de gezondheid vinden. Deze verhalen worden vaak verkeerd en zonder onderzoek gedaan te hebben gezegd. De E-nummers worden met een hoge dosering getest. Zelfs wanneer er veel van een product met een hoge dosering aan E-nummers gedronken of gegeten wordt kom je niet aan de hoeveel heden waar mee getest zijn. kortom gezegd een E-nummer heeft geen effect op je gezondheid.
Zijn E-nummers veilig
Heel kort gezegd ja het is veilig maar waarom is het eigenlijk veilig? Nou dat komt omdat een stof niet zomaar gebruikt worden als toevoeging. Vanuit de EU moeten deze stofjes eerst goedgekeurd worden. Dit word beoordeeld door de EFSA (voedselveiligheidsautoriteit). Wanneer dit word goedgekeurd krijgen ze van de Europese Commissie een E-nummer. Er is een wet waar in staat in welke product een toevoeging gebruikt mag en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd.
Welke E- nummers zijn veganistisch en welke niet?
Het is er echt de ene E-nummer is vegetarische en de andere niet maar hoe zit dit nu precies? hieronder vindt u een tabel met de niet vegetarische E-nummers en met de wel vegetarische E-nummers.
Niet veganistisch | E-nummer |
Luizen | E120 E904 |
Gelatine | E160A E160d E160e E161b |
Haren | E920 |
Slachtvet | 304 E422 E432 E433 E434 E435 E436 E442 E445 E470a E470b E471 E472a E472b E472c E472d E477e E472f E473 E474 E475 E476 E477 E479b E481 E482 E483 E491 E492 E493 E494 E495 E570 E1518 |
Sardientjes | E626 E627 E628 E629 |
Vlees/sardientjes | E630 E631 E632 E633 E634 E635 |
Gelatine/slachtafval | E640 |
Bijna nooit dierlijk | |||
E153 | E430 | E473 | E492 |
E160 | E431 | E474 | E493 |
E161 | E432 | E475 | E494 |
E304 | E433 | E477 | E495 |
E312 | E434 | E478 | E570 |
E325 | E435 | E479b | E572 |
E327 | E442 | E482 | E573 |
E341 | E470 | E483 | E387 |
E471 | E484 | E422 | E472 |
E491 |
Dit is ook leuk om te lezen:
- Zoete aardappelsoep
- Vuurwerkangst bij dieren
- Slaapproblemen? Deze vitamine helpen je om beter te slapen
Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook