Alles over gember

is gember gezond? - gember thee - gember en de nadelen - wat doet gember voor je - gember en recepten

Wat is gember?

Gember is de wortel van een gemberplant en wordt al eeuwen gebruikt. Het heeft een pittige, zure en licht bittere smaak. De een is er weg van, de ander vindt het niks. Dit product wordt vooral veel gebruikt tijdens het koken. Sommigen beginnen niet alleen alle gerechten met gebakken knoflook en ui, maar ook met gember. Gember heeft een gezond imago en zou een positieve invloed hebben op het lichaam.

Gember volgens de homeopathie

Volgens de homeopathie zou gember talloze positieve werkingen hebben. Sommige van deze positieve werkingen zijn aangetoond met één of meerdere onderzoeken. Dit is niet genoeg om het echt wetenschappelijk bewijs te noemen. Of je het dus wil geloven, is geheel aan jezelf.

Hieronder staan de positieve effecten die het zou hebben:

  • Immuunsysteem versterkend
  • Libido verhogend
  • Verwarmend
  • Stimulatie van de bloedcirculatie
  • Hersenfunctie
  • Bevordert de opname van voedingsstoffen
  • Reinigt je lichaam
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
  • Betere vetverbranding

Het zou werken tegen klachten als:

  • Ontstekingen
  • Reisziekte en misselijkheid
  • Maagklachten
  • Pijn
  • Buikkrampen
  • Spierpijn
  • Te hoog cholesterol
  • Migraine
  • Opgeblazen gevoel
  • Maagzuur

Gember volgens de wetenschap

Hiervoor heb ik als bron Voedingscentrum gebruikt. Deze zegt dat gember alleen echt aangetoond bewezen is tegen misselijkheid en dan vooral zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid bij chemotherapie. 

Hoe te gebruiken?

Er zijn verschillende vormen van gember. Zie hieronder de meest gebruikte vormen:

Verse gember

Om het te gebruiken, moet de gember geschild worden. Het wordt vaak meegebakken of gekookt in recepten. De gember geeft dan zijn smaak af aan het recept. Vergeet grote stukken trouwens niet uit het gerecht te halen, voor het eten. Het is namelijk niet lekker om in één keer zo’n groot stuk te eten. Ook kun je met gember theezetten. Snijd of schaaf wat stukjes af en giet hier heet water overheen. Je bewaart verse gember het liefst afgesloten in de koelkast. Voor een paar dagen buiten de koelkast kan ook. Invriezen is trouwens ook een hele goede optie. 

Poeder

Dit is te vinden in alle supermarkten. Het is een gedroogde en gemalen variant van de verse gember. Het is wel wat meer ‘geconcentreerd’. Gebruik dus niet te veel. 

Gekonfijte

Deze variant van gember wordt gegeten als snack. Dit stukje gember is gekookt in suikersiroop en daarna door de suiker gehaald. Het is daardoor erg zoet.  

Siroop

Dit is een stroop, gemaakt van suiker en gemberwortel. Het is daardoor natuurlijk een stuk zoeter, wat het geschikt maakt voor een zoet recept of een zoet drankje. 

Meer over gember kun je hier vinden …

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *