Kaneel ken je vast wel van de appeltaart. Het l is een smaak en geur die je aan het najaar doen denken. Het behoort tot een van de oudste specerijen. Het bruine, aromatische poeder uit de schors van de kaneelboom wordt reeds sinds duizenden jaren als buitengewoon kostbaar beschouwd. Het heeft het gezondheidsvoordelen.
Wat is kaneel?
Kaneel is een specerij die komt uit de binnenste bast van de kaneelboom. Het is de gedroogde en opgerolde deel van de boom. De naam van deze specerij komt van het Latijnse woord canella wat stokje betekent. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat. De oorsprong ligt in Sri Lanka. Je hebt twee soorten: de gemalen en de kaneelstokjes.
De kaneelstokjes komen uit Sri Lanka, Ceylon.
De gemalen versie komt uit Indonesië, van Cassia.
Kenmerken van kaneel
De Ceylon kaneel smaakt aromatisch, zoet, warm, houtachtig en is iets bitter. Cassia is iets donkerder, zoeter, geparfumeerd, indringend en heeft een scherpere bittere nasmaak.
Hoe te gebruiken?
Kaneel wordt gebruikt als aromatische smaakmaker en smaakstof. Het wordt aan vele gerechten toegevoegd. Zoete en hartige gerechten, ontbijtgranen, snacks, yoghurt en drankjes.
Kaneelpoeder wordt gebruikt voor het bakken van gebak, besprenkeld op koffie of thee en op yoghurt besprenkeld.
Kaneelstokjes worden meer gebruikt bij het koken van gerechten. Zoals bij stoofpeertjes of sauzen. Haal het stokje voor het serveren eruit.
Kaneelolie wordt gebruikt in voedselverwerking, maar ook in fijne parfums en aromatherapie.
Vormen van kaneel
Er zijn verschillende vormen die worden gebruikt van de kaneelboom.
- Je hebt kaneelchips die gemaakt worden van de schors van de boom.
- Schors van de boom die gerold zijn in stokjes tussen de 2 en 10 centimeter lang.
- De kaneelschors van de boomstam gemalen tot kaneelpoeder
- De kaneelschors of bladeren van de boom met stoom gedestilleerd tot kaneelolie.
Is kaneel gezond?
Het bevat veel vitamines en mineralen. Er zitten vitamines in zoals vitamine A, C, B2 en B6. Ook mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. De energiewaarde van een theelepeltje kaneel is ongeveer 15 kcal. Je kunt het gebruiken als ondersteuning bij:
- een loopneus
- ongemakken rondom de menstruatie
- misselijkheid
- de spijsvertering
- koude voeten
Voordelen kaneel
Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen zoals:
- Antioxidant
- Ontstekingsremmende werking.
- Helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.
- Helpt tegen een slechte adem.
- Remt de groei van schimmels en bacteriën.
- Werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel.
- Kaneel verzadigt.
Antioxidanten wat is het?
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen (kanker verwekende stoffen). Ook spelen antioxidanten een belangrijke rol bij het tegengaan van veroudering van ons lichaam. En ze herstellenen beschadigde lichaamscellen.
Nadelen
Kaneel bevat het stofje coumarin, dit is een schadelijke schadelijke stof. Bij een grote hoeveelheid is dit giftig. Gelukkig moet je wel heel veel binnenkrijgen voordat dit giftig wordt. Het wordt pas gevaarlijk bij ongeveer vijftien theelepels. Zolang je kaneel met een normale hoeveelheid nuttigt is er niks aan de hand. Dit zijn twee theelepels per dag. Varieer af en toe ook met andere specerijen.
Bewaren van kaneel
Kaneelstokjes en kaneelpoeder moet je beide droog bewaren. Niet in de koelkast zetten. Kaneel kun je in een afgesloten bak ongeveer een jaar bewaren.