Wat is er te doen in Giethoorn?

Giethoorn wat is er te doen?

Giethoorn vooral bekend door de vele bruggetjes, de waterwegen en de bootjes. Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland genoemd. En is wel één van de bekendste toeristische plekken in Nederland! Ga jij binnenkort naar Giethoorn lees dan snel verder.

Wil je Giethoorn echt beleven, dan kom je er niet onderuit! Giethoorn beleef je pas echt vanaf het water. Door het dorp lopen is super leuk, maar vanaf het water heb je een totaal andere belevenis!!

Fluisterbootje huren

Als je in Giethoorn bent hoort een tochtje met een fluisterbootje er zeker bij voor de totaal beleving. Er zijn verschillende soorten bootjes voor 2 tot 4 of 2 tot 6 personen te huur. De fluisterbootjes worden elektrisch aangedreven en zijn makkelijk te besturen. Ik heb niet zelf gestuurd, maar heb wel genoten van het tochtje met de fluisterboot door het water van Giethoorn. Er zijn verschillende routes die je kunt varen. Je mag zonder vaarbewijs met de bootjes varen, door Giethoorn en omgeving.

Alles over een bootje huren in Giethoorn vind je hier. Tip: Als je online reserveert is dat voordeliger.

Varen in Giethoorn

Varen in de grachten van Giethoorn is op de meeste plekken eenrichtingsverkeer. Alles is goed en duidelijk aangegeven. Op het meer mag je alle kanten opvaren. En zoals al gezegd je hoeft geen vaarbewijs te hebben.

Waterfietsen

Bij waterfietsen denk je vast aan die rode of gele ligfietsen die je vaak bij vakantieparken ziet. Dit zijn een heel ander soort waterfietsen en echt super tof om te doen. Het is een soort hometrainer die op twee kleine surfplanken ligt. De fiets ligt heel stabiel in het water en fiets niet zwaar. Let op, ik zeg niet dat je er niet moe van wordt. Het is net zoals gewoon fietsen, het is een activiteit. Maar wel een hele andere dan dat je tot nu toe gewend bent.

Waterfietsen ik vond het eerst best spannend

Eerst vond ik het super spannend om erop te gaan, maar eenmaal op de waterfiets was het te leuk! Je moet even wennen hoe de fiets stuurt, maar dan kun je er ook alle kanten mee op. We waren wel een attractie op zich. Juist omdat dit nieuw in Nederland is, hadden we veel bekijks op het water. Het is een hele andere manier van Giethoorn beleven. Je kunt er heel makkelijk op en afstappen en tijdens je fietstocht, kun je ook prima even stil staan om uit te rusten en dan kun je echt even gaan staan op de fiets. De fietsen kunnen tot 15 kilometer per uur. En nog een mooie bijkomstigheid ze zijn milieuvriendelijk geen CO² uitstoot en onderhoudsarm.

Je kunt de fietsen huren bij Aquaverhuur (helaas zijn ze al een poosje tijdelijk gesloten)

Rondvaart (privé tour) in de avond

Je hebt een rondvaart en je hebt een rondvaart. Wij hadden een super leuke prive rondvaart met een klein groepje. Tijdens de rondvaart werden wij rondgevaren door een ervaren schipper (Jan). Hij past de route aan op wat je al gedaan en gezien hebt. Het was lekker rustig op het water! Veel toeristen waren al naar huis en de fluisterbootjes lagen allemaal aan de accu. De schipper bracht ons langs allemaal bezienswaardigheden en wist echt heel veel te vertellen over Giethoorn. Het ontstaan, over de boeren die er vroeger woonden, maar ook hoe het er nu is. Hij vertelde het met zoveel passie en enthousiasme, dat ik het echt helemaal leuk en super interessant vond. En ook behoorlijk veel ervan onthouden heb. Het is echt een aanrader om dit een keer met je vrienden, gezin of familie te doen.

Een avond rondvaart kun je hier boeken, ook kun je zelf een bootje huren: Giethoorn bootje huren.

Meer leuke activiteiten die je op het water kunt doen

Surfen, kanoën en suppen behoren ook tot de actieve mogelijkheden, Vroeger hebt ik wel gesurft op het meer van Giethoorn. We zagen tijdens onze rit met het fluisterbootje verschillende mensen kanoën en ik denk dat, dat echt super leuk is om te doen daar.

Wat is er nog meer te doen in Giethoorn?

Naast allemaal leuke activiteiten op het water is er nog veel meer te doen in Giethoorn. Er zijn verschillende leuke museums. Zoals de Oude aarde en t Olde Maat Uus .

De oude aarde

De oude aarde was ik vroeger als kind al vaak te vinden. Ik heb van kleins af aan al een enorme aantrekkingskracht met stenen. En zeker die mooie edelstenen. Het museum is niet heel groot en vrij donker. De stenen staan in het licht en bij sommige stenen geeft dat wel een mooi effect. Voor het museum zit het winkeltje waar je de mooiste edelstenen kunt kopen. Ze hebben heel veel soorten edelstenen, sieraden van edelstenen en soms ook beeldjes van edelstenen. Als je in Giethoorn bent, is de winkel bezoeken zeker een dikke aanrader.

Het winkeltje is gratis te bezoeken

Pottenbakkerijk Rhoda

Naast de oude aarde vind je de winkel Rhoda, hier vind je niet alleen zelf gemaakte keramiek, maar ook hand gemaakte zeep, en andere leuke cadeautjes. Je kunt de winkel dagelijks bezoeken.

Souvenirwinkels

In het dorp vind je meerdere leuke en gezellige souvenirwinkels. Er zijn meerdere winkels die schelpen verkopen of iets gemaakt van schelpen. Er zijn ook winkels met kleding . Eigenlijk zijn ze allemaal erg leuk om even door heen te lopen en lekker rond te snuffelen.

Foto’s in klederdracht

Bij Atelier 66 kun je terecht voor het maken van een foto in klederdracht. Je gaat dan in deze traditionele kleding op de foto in een huiselijk tafereel.
Dit werd vroeger gedragen in deze omgeving (Overijssel), door zowel mannen als vrouwen.

Weetjes over Giethoorn

In Giethoorn zijn maar liefst 170 bruggen. Elke brug is van de bewoner en moet deze ook zelf onderhouden. Het water(pad) is soms ook eigendom van de huiseigenaar. In sommige gevallen zijn ze verplicht om doorgang te verlenen.

Er zijn daar te veel Nijlganzen. Voor ons toeristen zijn ze super leuk, maar voor de bewoners iets minder.

De rondvaartboten die we tegenwoordig zien, die met een dakje. Zijn nog altijd in de vorm van de boten die ze vroeger gebruikten, om de koeien naar het weiland te brengen. Alles in het dorp (centrum) van Giethoorn moet per boot.

Alles, maar dan ook echt alles per boot

Als ze een nieuwe keuken willen of een verbouwing … Alles moet per boot

Het water van Giethoorn is niet natuurlijk ontstaan maar doordat mensen gingen graven. Alles is met een schep eruit geschept. De bodem is van turf.

Schaatsen in Giethoorn

In de zomer is het druk in Giethoorn, maar wist je dat als er ijs ligt het nog vele malen drukker is in Giethoorn. Dan stellen meerdere boeren hun weilanden beschikbaar.

Zelf heb ik nog nooit geschaatst in Giethoorn. Maar het zou een totaal ander gezicht zijn dan in de zomer met al die bootjes. Hoe leuk is het ook, om onder al die bruggetjes door te schaatsen.

Speelfilm opgenomen in Giethoorn

De speelfilm Fanfare is opgenomen in Giethoorn en heeft het dorp veel publiciteit opgeleverd. De speelfilm is gemaakt in 1958.

Wat is de beste periode om Giethoorn te bezoeken?

Giethoorn is wel het leukste met mooi weer. Van april tot oktober is het er het leukste. Tijdens de schoolvakanties en met feestdagen is het vaak druk. En kan het zijn, dat je moet file varen in de grachten. Op het meer heb je dan wel alle ruimte.

Auto parkeren

Je auto parkeren kan wel een dingetje zijn. Als je op tijd bent dan is het geen probleem, kom je aan het eind van de ochtend of later, dan kan het wel even duren voordat je een plekje gevonden hebt. Het parkeren is wel gratis, dat is wel heel erg fijn! Het is duidelijk aangegeven, waar je de auto kunt parkeren als je bij Giethoorn aankomt.

Vegan eten in Giethoorn

Ja, ik heb een paar super leuke vegan tentjes gevonden, dat deel ik in een ander bericht. Waar ja sowieso niet moet zijn is bij Restaurant de Harmonie. De dame (eigenaar) is niet zo meedenkend en klant vriendelijk. Toen wij er met onze groep kwamen, vroeg ik naar de vegan opties. Dan moet jezelf maar kijken, ja maar er staat niets op de kaart. Dan kun je een leeg kopje krijgen. Voor mijzelf was ik allang weggeweest. Ze was echt erg lomp en onbeleefd. Ze bediende onze groep verder ook niet meer, dat liet ze daarna aan de ober over.

Oké, ik geef je vast een tip waar je heerlijk vegan kunt eten en ze zeer meedenkend zijn. Fratelli, ze hebben 3 soorten pasta en verschillende salades vegan. En staan open voor ideeën en suggesties. Helaas zijn de pizza’s (nog) niet vegan. In dit artikel kun je meer Vegan in Giethoorn vinden.

Samen met 10 andere bloggers was ik een weekendje in Giethoorn voor een leuke persreis. We waren in groepjes ingedeeld. In mijn groepje zat ik met Ellen van MamaScrapelle en met Lisanne van Gezinmetvijf, Yvonne van overYvonne zat in een ander groepje en heeft ook een aantal leuke tips over Giethoorn voor je. Dit leuke weekend was georganiseerd door Esmée van Website4mama.

Dit is ook leuk om te lezen: