De Berlijnse Muur

De Berlijnse muur in Berlijn

De Berlijnse Muur iedereen wel kent het wel, of het nu van verhalen is, uit de geschiedenisboeken of uit een film.

De muur werd door de DDR om West-Berljin heen gebouwd, zodat haar inwoners niet meer zo eenvoudig via West-Berlijn naar het kapitalistische westen konden vluchten. Voor veel mensen is dit een hel geweest!

In Berlijn zijn echter genoeg resten van deze Koude Oorlog te vinden. Het is niet allen de muur die je op verschillende plekken kunt zien. Er zijn ook tentoonstellingen waar je meer te weten kunt komen over deze nare tijd en de Berlijnse muur.

Ontsnappen

De eerste jaren was de muur nog niet zo sterk en stevig als dat ie later werd. Er zaten veel gaten en zwakke plekken in. Hierdoor zijn meerdere Oost-Berlijners gevlucht naar West Berlijn. De muur werd steeds steviger en dikker gemaakt. Er werden door de loop der jaren vele pogingen gedaan om over de muur te komen.

  • Klimmen
  • Vliegen
  • Er onderdoor graven.

Mensen deden alles om door en over de muur te komen. Ze werden er bijvoorbeeld kisten onder auto’s en onzichtbare verbergruimtes in auto’s, gemaakt. Er reed onder andere een Oost-Berlijner met een shovel dwars door de muur heen. En er zijn meerdere tunnels onder de muur doorgegraven. Helaas werden ze ook wel eens betrapt en dan werd je doodgeschoten. Toen de muur steeds afschrikwekkender werd. Voelden mensen zicht opgesloten en konden dat moeilijk verdagen en kregen last van een syndroom dat “Mauersyndroom”, Muurziekte, werd genoemd.

Weetje over de Berlijnse Muur

  • De Berlijnse Muur stond op 13 augustus 1961 en viel op 9 november 1989.
  • Door de jaren heen werd de muur steeds versterkt en de bewaking werd steeds verder aangescherpt.
  • De muur was 160 kilometer lang.
  • De muur scheidde West-en Oost-Berlijn van elkaar.
  • In totaal zijn 5.000 mensen naar West-Berlijn gevlucht, 192 vluchtelingen zijn door Oost-Duitse grenswachters dood geschoten.
  • Door Berlijn kun je nog resten van de voormalige muur te zien.
  • Voor de Westkant van de Berlijnse Muur was graffiti erg belangrijk. Helaas mocht het aan de Oostkant de muur niet met graffiti bewerkt worden. Deze werd zeer streng bewaakt. De graffiti zie je vandaag de dag nog steeds op de muur.

De Berlijnse Muur kun je op verschillende plekken bezichtigen. Er staan nog stukken van de Berlijnse muur door Berlijn heen. Enkele plekken waar je deze bezienswaardige muur kunt zien zijn:

  • Bernauer Straße
  • Checkpoint Charlie
  • East Side Gallery
  • Mauerpark
  • Potsdamer Platz + voormalige DDR-observatietoren
  • Topografie des Terrors
  • Tränenpalast

Berlijnse muur bij het Mauerpark

Zelf ben ik een paar keer bij het Mauerpark bij de Berlijnse Muur geweest. De eerste keer maakte de muur een enorme indruk op mij. Zo hoog en groot en je voelt gewoon de pijn nog als je, je hand op de muur legt.

Het Mauerpark ligt is de wijk Prenzlauer Berg. De naam van het park refereert nog naar 1961 en de Berlijnse Muur. Op deze plek werden de wijken Mitte en Prenzlauer Berg van elkaar gescheiden.

Graffiti

De Berlijnse Muur in het Mauerpark zit net als de muur op andere plekken onder de graffiti. Het maakt de muur een stuk mooier en vrolijker. In het Mauerpark is dit stuk muur het enige stuk voormalig Berlijnse Muur waar nog veel actief graffiti op wordt gespoten. Het is officieel niet legaal, maar het gebeurt toch regelmatig. En zelf vind ik het super leuk om te zien hoe deze kunstenaars te werk gaan. Ze maken de mooiste kunstwerken met hun spuitbussen.

Wil je naar het Mauerpark? Ga dan op zondag, dan is er van alles te doen en te beleven. Er altijd een gezellige vlooienmarkt met karaoke op zondag.

East Side Gallery

De East Side Gallery is de bekendste en het langste stuk muur wat er nog staat. De De East Side Gallery side s maar liefst 1.316 meter lang. Dit is dan ook meteen de langste kunstgalerie in de buitenlucht.

Graffiti East Side Gallery

Nadat de Berlijnse Muur in 1989 was gevallen. Werd dit stuk muur door maar liefst 118 kunsternaars uit 21 verschillende landen beschilderd. Voordat de muur gevallen mag, was het aan de oostkant echt streng verboden. Dat was aan de Westkant wel anders. De East Side Gallery zit vol met graffiti die de (politieke) mening van de kunstenaars in de jaren ’90 laat zien.

Handig om te weten over de De East Side Gallery

De East Side Gallery staat langs de Spree in de Mühlenstraße, precies tussen de Oberbaumbrücke en het Ostbahnhof

Met het openbaar vervoer kom je er met o.a. de metro. Dan moet je naar de Warschauer Straße. Dan loop je zo naar de muur.

De muur is gratis te bezoeken.

East Side Gallery Berlijnse muur

Bij de Berlijnse muur

Ik ben zelf een paar keer bij de muur bij het Mauerpark geweest en een keer bij de East Side Gallery. Als je zo voor die muren staat, zie je hoe groot en heftig ze waren. Hoe het geweest moet zijn, kun je je dan nog steeds niet voorstellen. Maar de pijn zit er zeker nog altijd.

Bij de muur bij het Mauerpark ben ik echt onwijs geschrokken de laatste keer. Er worden dan wel steeds nieuwe kunstwerken op de muur gespoten, maar al die lagen op elkaar …. Die laten dus gewoon los en zakken in sommige gevallen gewoon naar beneden.

Naast de Berlijnse muur zijn er ook leuke musea in Berlijn.

Wel vind ik de muur bij het Mauerpark de mooiste om te zien, daarom heen is zoveel meer kunst en het is er zeker op zondag een grote vrolijke bedoeling. In dit artikel kun je alles lezen over het Mauerpark.

Dit is ook leuk om te lezen: