Eelt onder je voet, wat doe je er aan?

Eelt onder je voet of voeten, heb jij er ook wel eens last van? Dit kan voor veel ongemak en in sommige gevallen zelfs pijn zorgen. En vooral ook als je veel tijd staand doorbrengt. Maar gelukkig zijn valt er zeker iets aan te doen en zijn er verschillende manieren om eelt te behandelen of zelfs voorkomen.

Wat is eelt?

Wat is eelt precies, heb je daar al eens over nagedacht? Er zit eigenlijk een hele logische verklaring achter eelt en daarbij is het zo’n grote boosdoener nog niet. Eelt is namelijk een natuurlijke verdedigingsreactie om de huid te beschermen. Hoe zit dat?

Wanneer de gevoeligheid van de huid in aanraking komt met irritatie, wrijving of druk, kan er op dat moment eelt komen te ontstaan. Dit is vooral op plekken waar de huid veel blootgesteld is. Denk aan handpalmen, knieën, ellebogen of de voetzolen. En deze eelt bestaat uit een opeenhoping van dode huidcellen genaamd keratine. Keratine is een taai eiwit dat stevigheid en bescherming geeft. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan herhaalde wrijving of druk, reageert het lichaam door extra cellen en keratine aan te maken waardoor er een dikker laagje huid ontstaat.

Hoewel eelt dient als bescherming en in principe geen kwaad kan, wordt het vaker wel als vervelend, pijnlijk en ongemakkelijk ervaren.

Hoe ontstaat eelt?

De meest voorkomende redenen van eelt specifiek onder de voeten zijn:

  • Het dragen van niet passende schoenen
  • Langdurig staan of lopen
  • Niet de juiste verzorging van de voeten
  • Het lopen op blote voeten
  • Wrijving van schurende schoenen

Hoe kun je eelt behandelen?

Er zijn allerlei soorten manieren om eelt tegen te gaan en te behandelen. Maar de meest effectieve behandeling is het toedienen van een paar verzachtende middelen. Hierdoor wordt het eelt namelijk zachter en daardoor kan je verder zelf het eeltprobleem oplossen.

Wat voor vegan middelen helpen ertegen? Hier zijn een aantal producten en manieren:

  • Aloe vera
  • Olijfolie
  • Een voetenbad
  • Kokosolie
  • Tea tree olie
  • Een mengsel van bakpoeder en water

Wanneer je een van deze verzachtende middelen hebt toegediend, is het tijd voor de volgende stap. Nu ga je namelijk verder met een pluimsteen of een voetvijl. Hiermee kun je vervolgens het eelt voorzichtig verwijderen. Dit kan nog best wel eens tricky zijn aangezien de huid nu zacht en extra fragiel is. Dus ga vooral niet als een malle op een agressieve manier te werk onder je voeten. Wees erg secuur en voorzichtig, anders beschadig je de huid nog meer.

Verzachten is de ultieme aanrader en meestal the way to go. Maar let wel goed op met het verzachten, want te veel gebruik kan de huid irriteren en de vorming van eelt juist bevorderen. Gebruik ze met mate en volg de instructies op het product.

Passende schoenen/inlegzolen en persoonlijke voetenzorg

Nog een gouden tip is het dragen van goed passende schoenen of wellicht inlegzolen gebruiken, mocht dit de reden zijn van jouw eelt. Schoenen die namelijk te strak zitten of wrijving veroorzaken, kunnen namelijk de vorming van eelt bevorderen. Kies schoenen die comfortabel zijn en voldoende ruimte bieden voor je voeten. Inlegzolen of kussentjes kunnen helpen om de druk op bepaalde delen van de voet te verminderen en zo eeltvorming te voorkomen.

Houd daarnaast je voeten droog en schoon. Zorg ervoor dat je je voeten goed wast en droogt, vooral tussen de tenen. Een vochtige omgeving kan de huid week maken en vatbaarder maken voor eeltvorming. Langdurige blootstelling aan vocht, zoals langdurig dragen van vochtige sokken of schoenen, kan de huid week maken en de vorming van eelt bevorderen. Zorg ervoor dat je je voeten droog houdt, vooral nogmaals tussen de tenen.

Vochtinbrengende crèmes ofwel hydratatie

Ook helpt het om vochtinbrengende crèmes te gebruiken om de huid te hydrateren. Dit werkt vooral ook om eelt te voorkomen.

Een aantal veganistische vochtinbrengende crèmes zijn:

  • Pacifica Beauty Dreamy Youth Day & Night Cream
  • The Body Shop Vitamin E Moisture Cream
  • Acure Seriously Soothing Cloud Cream

Hydrateer de huid hier regelmatig mee. Regelmatig gebruik van een vochtinbrengende crème of lotion kan helpen om je huid zacht en soepel te houden, waardoor de vorming van eelt wordt verminderd.

Eeltpleisters

Eeltpleisters zijn medische hulpmiddelen die worden gebruikt om de behandeling van eeltplekken te ondersteunen. Ze worden vaak gebruikt om de druk en wrijving op de eeltplekken te verminderen en te beschermen tegen verdere irritatie. Eeltpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals schijfjes, pads of strips, en zijn meestal gemaakt van een zacht en comfortabel materiaal, zoals gel of schuimrubber.

Hoewel eeltpleisters nuttig kunnen zijn bij de behandeling van eeltplekken, is het belangrijk op te merken dat ze geen permanente oplossing bieden. Ze kunnen de symptomen verlichten en bescherming bieden, maar het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van het eelt aan te pakken, zoals onjuiste schoenen, overmatige druk of wrijving

Likdoorn

Wanneer de druk op een bepaald gebied aanhoudt, kan het overmatige eelt zich verdichten en een likdoorn vormen. Likdoorns hebben meestal een harde, verdikte kern van eeltweefsel, omringd door een ring van verdikte huid. Ze kunnen pijnlijk zijn bij druk of wrijving, vooral bij het dragen van schoenen.

Het is belangrijk om likdoorns niet zelf te verwijderen door te snijden of te schrapen, omdat dit kan leiden tot infectie of letsel. Als je last hebt van een likdoorn, is het raadzaam om een pedicure te raadplegen. Zij kan de likdoorn veilig verwijderen en advies geven over het voorkomen van verdere likdoornvorming.

Wanneer moet je naar de dermatoloog voor eelt?

Als je heel hardnekkige eelt hebt en het lukt niet om het weg te halen. Dan zou je eerst eens naar een pedicure kunnen gaan om te kijken wat zij voor jou kan doen. Lukt het dan nog steeds niet, dan zou je eens aan de huisarts kunnen vragen of het slim is om een dermatoloog te raadplegen. In de meeste gevallen is dit niet nodig en volstaat de behandeling van een pedicure.

Wanneer het eelt gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn of andere hevigere symptomen, zou dit kunnen wijzen op een infectie of wellicht een andere medische aandoening. In deze gevallen is het zeker slim om op korte termijn een (huisarts) dermatoloog te raadplegen.

Hoe zorg je dat eelt niet terug komt en hoe houd je de voetenzorg in stand?

Eelt zou eventueel terug kunnen komen als je je voetenzorg niet onderhoudt en dit kan ook nog eens snel gaan. Blijf daarom passende schoenen dragen, stel je huid onder de voeten niet te veel bloot en blijf hydrateren en scrubben.

Het dragen van sokken die gemaakt zijn van ademende stoffen kunnen ook wonderen doen. Deze helpen om de voeten droog te houden. Kies bij voorkeur sokken gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, die de luchtstroom rond je voeten bevorderen. Dit kan ook weer helpen om overmatige transpiratie en vochtigheid te verminderen.

Als je enigszins merkt dat beginnend eelt weer terug komt te vormen, kun je het beste meteen weer bezig met het verzachten en vervolgens voorzichtig schuren met de voetvijl of pluimsteen.

Al met al is het erg belangrijk om je voetzorg bij te houden en bij te werken. Neem de tijd om je voeten regelmatig te verzorgen, inclusief het verwijderen van dode huidcellen met behulp van een puimsteen of een exfoliërend middel. Let er wel op dat je niet te hard schrobt, want dit kan juist de vorming van meer eelt stimuleren. Dus maak hier vooral je routine van.

Dit is ook leuk om te lezen: